Úvod > Články > Nedoceněné služby internetu

Nedoceněné služby internetu

Na internetu existují desetitisíce služeb, portálů, serverů a aplikací, které jsou více či méně využívané. Některé služby prospívají a těší se velkému zájmu veřejnosti. Jiné neuspěly a skončily. Pak ale existuje také velká skupina služeb, které jsou velice užitečné a přesto téměř neznámé. Podívejme se na služby, které nedoceněné vyčkávají v koutě internetu na svou šanci.

Webové služby se dají dělit dle svého zaměření – například na komunitní sítě, encyklopedie, freemailové služby magazíny apod. Dále lze rozdělit webové služby na ty úspěšné a neúspěšné. Mezi úspěšné lze bez diskuse zařadit například Google, Facebook, Twitter, Groupon, nejrůznější IM sítě, magazíny atd. Našli bychom ale také služby, které s velkou pompou začaly působit na internetu a pak po čase tiše zmizely. Vzpomenete si například na eCity? Dnes se ale zaměříme na služby, které nejsou vůbec špatné, mají svou skupinu uživatelů, ale v celkovém měřítku nedosáhli až na samý vrchol žebříčků popularity a návštěvnosti.
Internetový archiv

Dívat se do minulosti, není moderní, ale někdy je zajímavé zavzpomínat. Dnes se vše řítí dopředu a není čas se příliš otáčet. V rámci internetu se ale do minulosti webových stránek podíváte poměrně snadno. Pomocí služby internetového archivu si můžete zobrazit vzhled většiny webových stránek, tak, jak vypadaly v minulosti. A je to velmi zajímavé pokoukání. Například díky zkoumání vývoje portálu DSL jsem si byl schopen odvodit, jak dlouho již na tomto portálu působím. Sami se můžete podívat, jak dalece se za šest let změnil obsah, design, nabídky připojení a další služby serveru. Zajímavý pohled je také na Google v roce 1999, který ale doznal jen minimálních designových změn.

Kladivo na přeposílané e-maily

V posledních letech se na internet dostává řada uživatelů, kteří si našli největší zábavu nejen v chovu rybiček na Facebooku a bezbřehém chatování na ICQ, ale také v přeposílání stovek velmi kvalitních a hlavně zábavných e-mailů. Pokud jste z této skvělé činnosti svých známých stejně nadšeni jako já, pak jim jistě doporučte server Hoax, který již mnoho let soustřeďuje nejrůznější mýty, poplašné zprávy a imaginární žádosti o pomoc, které tyto e-mailové zprávy velmi často obsahují. Kdyby uživatelé znali důvěrněji tento web, pak by v restaurantu u piva nemuseli diskutovat nad tím, zda skutečně platí, že když zadají PIN při výběru peněz opačně, tak přijede okamžitě policejní hlídka.

Plagiáty nemají šanci

Službu s názvem Zkontroluj, znají zejména vysokoškoláci, kteří si zde mohou provést kontrolu odevzdávané bakalářské, magisterské nebo rigorózní práce na shodu s dalšími zdroji. Služba má ale mnohem hlubší význam, než jen pro vysokoškolské a středoškolské studenty. Zkontrolovat si zde můžete libovolný text na procentuální shodu s dalšími zdroji. Systém navíc vyhodnotí, které pasáže se shodují, jak dalece se shodují a hlavně s jakou prací či článkem se shodují. Výborná pomůcka při odevzdávání rukopisu, odborného článku, odborné práce či jiného textu, který chcete jednoznačně prezentovat jako svůj vlastní rukopis a nechcete, aby vás příjemce textů napadl za možné plagiátorství.

Zjistěte si, s kým máte tu čest

Je zajímavé, jak mnoho informací si lze o jiné osobě na internetu zjistit, aniž byste se jí na cokoli ptali. Pomineme nyní obchodní či živnostenský rejstřík, nebo telefonní seznam. Zaměříme se na trochu jiné služby. Například pomocí WhoCallsMe lze snadno zjistit, kdo vám telefonoval. Do systému obvykle lidé vkládají telefonní čísla klasických marketingových obtížistů a zdržovačů od smysluplné práce. Dozvíte se zde, zda má smysl telefonovat zpět nebo zde můžete přispět svou trochou do mlýna. Na tomto webu si zase můžete ověřit, komu patří určitá internetová adresa. A jsou zde údaje opravdu detailní, obvykle včetně poštovní adresy. Chcete-li se o nějaké osobě dozvědět ještě více, pak můžete zkusit službu Ripe, která dokáže velmi detailně analyzovat informace z IP adresy. Základní informace včetně polohy pak můžete z IP adresy dekódovat na tomto webu.

Jak rychlý je váš web?

Pro vývojáře webových stránek existuje na internetu řada služeb, které jim mohou s laděním vlastních stránek velmi pomoci. Poměrně známou, ale přesto relativně málo využívanou službou je W3C validátor. Služba dokáže zkontrolovat HTML kód, CSS styly, RSS kanály nebo například mobilní verze webů. Další zajímavostí je služba WebPageTest, která zase prověří dostupnost webové stránky co do rychlosti načtení. Kromě webové adresy si volíte lokaci, odkud bude test spuštěn. Odladění rychlosti načítání obsahu je důležitou složkou vývoje, neboť pomalé stránky návštěvníka spíše odradí a donutí k opuštění webu.

Propojení GPS a internetu

Posledními nedoceněnou službou jsou specializované aplikace, které fungují částečně na mobilu a částečně na internetu. Například služba Endomondo umožňuje sledovat vaši sportovní tréninkovou statistiku. V mobilu si spustíte aplikaci, jezdíte například na kole nebo běháte a na webu posléze vidíte, kde jste se pohybovali, jaká byla vaše rychlost a kolik kalorií jste pohybem spálili. Další službou je aplikace Waze, která slouží na mobilní platformě coby navigace a informační systém řidiče a na webu posléze jako dokumentace vašich automobilových jízd. Více informací se dočtete v tomto článku.

Závěrem

Služby, které jsem zde uvedl, jsou spíše subjektivním výběrem. Jistě ale na webu existují stovky služeb, které stojí za pozornost a přitom jsou prakticky neznámé. Pokud máte tip na služby podobného druhu, pak budu rád, když je umístíte coby příspěvek do diskuse pod tento článek. 

30. 3. 2011

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...