Poslal mi tuhle kamarád odkaz na stránky, které s druhým kamarádem udělali k nostalgickému výročí jednoho již neexistujícího portálu. A zajímavé věci se člověk dočetl. Třeba i o tom, jak slavná databáze ČSFD krade...

Projekt FilmPub snad ještě v někom rozezní také nostalgickou strunu. Prošlo tudy mnoho lidí a autorů, z nichž mnozí píšou filmové recenze dodnes, a dokonce do prestižních novin a časopisů. Nyní se nawebu objevil veřejně přístupný vzpomínkový obsah obou zakladatelů – Tomáše Vyskočila a Aleše Vykypěla.   

Počátky a autoři 

FilmPub samotný vznikl v roce 2001, ale navazuje na předchozí projekty Geocities  FilmPubu z roku 1997, Filmcafé z roku 1999 či FilmNet. Zpočátku sem psali Dan Sobotka, Radomír Kokeš, Kateřina Grosmanová, Ondra Beck, Petr Svoboda z Filmcity... 

V roce 2001 začaly o Filmpub díky rostoucí návštěvnosti usilovat různé velké firmy – Computerpress, Worldonline – Tiscali, kde bohužel dostaly přednost sobecké a rodinné zájmy jednoho tehdejších manažerů, a také Atlas. Ten posléze přidal Filmpub do svého širokého portfolia rubrik a magazínů. 

V této době přichází např. Kamil Fila, dnes uznávaný recenzent a kritik působící v současné době v Lidovkých, nebo Petr Cífka. Atlas začal koketovat s časopisem Premiere a tehdejší šéfredaktor časopisu Tomáš Baldýnský do možného spojení obou on-line verzí investoval hodně času. Marně. Vedení rozhodla jinak a Tomáš Baldýnský z místa šéfredaktora Premiere odešel. 

ČSFD krade 

Do nové redakce časem přišel z konkurenčního FilmWebu i Vašek Rybář, naopak do FilmWebu odešla Katka Grosmanová. Novinkou pak byly v letech 2003-2004 námluvy s Martinem Pomothym a tehdy se rozjíždějící filmovou databází ČSFD. Petr Čihula začal programovat spojení FilmPubu s ČSFD, ale nekonečné hodiny a dny pak oba šéfové strávili nad diskuzemi o názvu – zda se nový server bude jmenovat FilmPub-ČSFD, nebo bude u článků text „Powered by ČSFD“, jak velké bude logo FilmPubu, a jak velké ČSFD, kdo bude první citován v tiskových zprávách, jestli bude mezi názvy pomlčka... 

Přitom Martin Pomothy v té době obcházel i jiné společnosti, např. Seznam, zda by nechtěli databázi ČSFD koupit. Největší problém však byl a dodnes je, že ČSFD krade data z IMDb. Data ve filmové databázi ČSFD jsou zdrojová data IMDb, která jsou však určena pouze pro osobní použití a nesmějí být použita pro vytvoření jiné filmové databáze. 

Pokud chcete důkaz, porovnejte fotku u herce Hugo Kaminského na IMDb a na ČSFD. Je stejná. Problém je, že Hugo Kaminský byl dědečkem již zmíněného Aleše Vykypěla, tato jediná fotka pochází z jeho archivu a byla umístěna jen a pouze na IMDb (nyní je dostupná v Pro sekci).


 

Ostatně, společný web FilmPubu a ČSFD hned po spuštění čelil technickým problémům a fungoval jen dvacet minut. Pak se sem tam podařilo jej dát online, ale po čtyřech dnech byl projekt zcela opuštěn. Ostatně i reakce čtenářů byly negativní. 

V roce 2004 ale přesto zůstal styl boxů, zmizelo chronologické řazení článků, i když i nadále byl tento styl čtenáři kritizován. 

Kauza Moviezone 

Další ranou pro FilmPub byl rok 2005, kdy tajně autoři FilmPubu Vašek Rybář, Petr Cífka a Petr Čihula rozjeli vlastní projekt MovieZone. Z redakce dostali okamžitou výpověď, celá situace vzbudila hodně emocí, ale konkurenční Moviezone byl nakonec spuštěn, a to 1. října 2005. 

Konec FilmPubu 

Následující dva roky vedli FilmPub nejprve Marek Žilka, a posléze Aleš Harazim, každý jinak, ale každý dokázal přilákat určitý typ čtenářů (a jiný odradit, ale to se stává). 

Na podzim 2008 došlo k prodeji Atlasu firmě Centrum, která dosavadní kompletní databázi článků pohřbila. Od začátku roku 2009 se pak datuje oficiální zánik Filmpubu, od kdy je doména převedena na filmovou rubriku Aktualne.cz... 

Ono ohlédnutí za velkým projektem filmového magazínu, který zanechal nesmazatelné stopy v českém internetovém rybníčku, je zajímavé z mnoha důvodů. Nejen, že otevřeně a veřejně popisuje různé kauzy, ale o jiných podobných projektech podobná nostalgická ohlédnutí neexistují. Možná by stálo za úvahu někdy na DSL.cz zavzpomínat na Kinofila, Pinknet, Capitol, Geocities apod., co myslíte?

2. 4. 2011

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...