Úvod > Články > Nebezpečný svět kalorií on-line

Nebezpečný svět kalorií on-line

Boj s nadváhou je složitý a řada žen i mužů hledá desítky let metody, kterak nějaký ten kilogram shodit. Základem hubnutí je kontrola nad příjmem a výdejem energie. Na českém internetu se objevila velmi užitečná služba, která vám s úpravou jídelníčku pomůže, a z které by jistě zaplesal i legendární televizní diabetolog Prof. MUDr. Rajko Doleček, DrSc.

Problémy s nějakým tím kilem navíc má v ČR většina obyvatel. Pokud dáme dohromady pojmy nadváha a obezita, tedy kohokoli, kdo nemá ideální váhu, zjistíme, že tuto skupinu v ČR tvoří 68 procent českých mužů a dokonce 72 procent českých žen. Tímto se Češi řadí na přední místa v Evropě. Tolik ke statistickým údajům. Pokud se od nich oprostíme, neboť limity pro ideální váhu jsou v praxi pro jedince bez tasemnice asi nedosažitelné, pak lze směle konstatovat, že většina lidí v produktivním věku by se svou postavou a váhou ráda něco udělala. Metod, jak toho dosáhnout je vícero. 

Jednak se lze zaměřit na získání svalové hmoty a osobní trénink. K tomu lze celkem dobře využít mobilní aplikaci Endomondo, nebo řadu jiných. Toto ale samo o sobě nestačí. Pokud totiž budete jen sportovat, pak získáte svalovou hmotu, zpevníte postavu, ale vizuálně příliš nezhubnete. Dobré je tedy zaměřit se také na stravovací návyky. Ty v pracovním stressu nemáme příliš ideální. Když jsem se jal vést si tabulku denního energetického příjmu potravin, tak jsem objevil službu Kalorické tabulky, která obsahuje obrovskou databázi energetických hodnot potravin. U té příležitosti jsem zjistil, že tato služba nabízí daleko více.

Co služba nabízí

Základem portálu Kalorické tabulky je databáze energetických hodnot potravin. Hned na hlavní stránce lze vyhledat různé typy potravin i hotových pokrmů a zobrazit si kolik energie tyto potraviny resp. pokrmy vašemu tělu dodají. V současné době je v databázi téměř 5 000 položek. U některých potravin jsou navíc uvedeny i další důležité atributy, jako například bílkoviny, tuky, sacharidy, cholesterol, sodík, vápník nebo glykemický index. Podružnou databází je databáze aktivit. Ta vám naopak přinese informace o tom, kolik energie určitou aktivitou spálíte. Tato databáze obsahuje přes 300 položek a naleznete zde většinu běžných denních aktivit, jako je práce na PC, řízení auta, chůze nebo sportovní aktivity všeho druhu.

Pro efektní hledání v databázi vřele doporučuji využívat našeptávač, který vám lépe odhalí konkrétní potravinu nebo aktivitu. Druhou částí služby je osobní statistika příjmů a výdajů energie na základě dat z databáze. Pokud si zde každý den zadáte informace o snězených pokrmech a o výdajích energie, pak jste na nejlepší cestě, jak sledovat, kdy jste to takříkajíc přehnali a kdy jste v limitu a na nejlepší cestě k udržení či snížení hmotnosti. Opravdový význam celé webové aplikace najdete, jakmile vyplníte také informace o vaší výšce a váze, které pravidelně aktualizujete dle dlouhodobého vývoje. Aplikaci zadáte také hmotnost, na kterou se chcete dostat. Služba vám pak vytvoří doporučené denní maximum pro příjem energie.

Registrace a úvodní orientace

Registrace není podmínkou využívání služby. Bez ní si ovšem budete moci zadávat pouze jeden den a neuvidíte historii či porovnání hmotností. Pokud to tedy myslíte se zdravějším životním stylem vážně, pak je registrace prakticky nutností. Na úvodní stránce služby Kalorické tabulky klepnete na volbu Registrace, která je umístěna vpravo nahoře pod přihlašovacím dialogem. V jednoduchém formuláři vyplníte e-mail, heslo, rok narození, pohlaví a vstupní hmotnost a výšku. Žádné další údaje systém pro registraci nežádá, jde tedy o dostatečně anonymní projekt. Po registraci jste automaticky přihlášeni a můžete začít s webovou aplikací pracovat. Jakmile jste přihlášeni, vidíte na úvodní straně informace o vašich dnešních energetických příjmech a výdajích a také aktuální hmotnost.

Do osobního přehledu přejdete z hlavní strany pomocí tlačítka Jídelníček. Povšimněte si horního nabídkového menu s tlačítky Přehledy, Jídelníček, Oblíbené položky atd. Pomocí tohoto panelu se přepínáte mezi základními funkcemi vyhrazenými pro registrované uživatele. Nejprve se ale přepněte do sekce Správa výdajů. Zde vidíte hmotnost zadanou při registraci a máte zde možnost nastavit vaši cílovou hmotnost. Zadáte-li ji, pak bude moci aplikace lépe dopočítat vaši denní doporučenou spotřebu energie. V sekci Přehled pak můžete při soustavném zadávání jídel a aktivit sledovat, jak se blíží vaše hmotnost stanovenému cíli.

Odvod energetických příjmů a výdajů

Jádro celé aplikace spočívá v sekci Jídelníček. V této části totiž každý den zadáváte jak energetické příjmy, tak výdaje ve formě aktivit. Pomocí políčka Přidej potravinu / aktivitu lze přidat potravinu či aktivitu z databáze. U potravin také definujete, o jaké denní jídlo šlo (snídaně, svačina, oběd apod.) a velikost porce. Ta je uvedena jednak v gramech, často také v kusech nebo v baleních. Zadávání je rychlé a pohodlné. Ve stejném poli lze zadat také aktivity. U těch se nenastavuje, kdy jste je vykonali, ale jak dlouho daná aktivita trvala. Pokud nenajdete v databázi vhodnou položku, pak můžete zadat vlastní hodnotu energie. Pod vyhledávacím polem je tlačítko Vložit vlastní hodnotu kJ.

V tomto případě definujete, zda šlo o potravinu či aktivitu a zadáte i další doplňující údaje. Energetická hodnota potravin je obvykle součástí obalového materiálu. Jídla, nápoje či aktivity lze uložit mezi oblíbené položky. Tím k nim získáte mnohem snazší a rychlejší přístup. Výhodná je také možnost uložit si celý pokrm sestavený z více položek jako uložené jídlo. Při opětovné konzumaci pak nemusíte celou sestavu zadávat ručně znovu. V horní části vidíte jednoduché grafické zobrazení, jak dalece jste v daný den vyčerpali doporučený denní příjem. Barvami jsou vaše výsledky zobrazeny také do kalendáře, který se zobrazí po klepnutí na datum.

Pravidelné aktivity

Ač je zadávání jednoduché, rychlé a denně vám nezabere více než pět minut, tak si jej lze ještě dále zjednodušit. K tomuto účelu je určena v aplikaci sekce Pravidelné aktivity. Jde o výdajové položky energie, které konáte pravidelně. Pokud například každý pracovní den hodinu řídíte automobil, pak si zde danou aktivitu v požadované délce navedete a vždy od pondělí do pátku bude zahrnuta do vašeho jídelníčku. Na předchozí záznamy se tyto aktivity neaplikují a navíc v případě absence aktivity ji lze v daný den bez problému vyřadit. Celý tento modul vám tak ušetří čas při zadávání opakovaných činností.

Závěrem

Webová služba Kalorické tabulky není na internetu ojedinělou a nijak převratnou. Má také své drobné mouchy, kdy neposkytuje dlouhodobé přehledy o denním dodržování energetického příjmu. Tak jako tak může značně pomoci a je zdarma. Osobně jsem za měsíc používání této služby zhubnul 3 kilogramy, což beru jako příjemný efekt. Navíc mě služba naučila přemýšlet o tom, co jím. 

23. 4. 2011

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...