IE9 nabízí řadu vylepšení, novinek a progresivních změn, které jeho předchůdcům chyběly. Je ale otázkou, zdali jde opravdu o konkurence schopný projekt, který se může měřit s novými verzemi Google Chrome či Mozilla Firefox 4.

V nedávném článku na DSL.cz byl internetový prohlížeč z dílny Microsoftu jednoznačně pozitivně hodnocen, když David Procházka oceňoval rychlost, nové funkce i přepracované rozhraní. Osobně si myslím, že s drtivou většinou toho, co bylo v článku napsáno lze rozhodně souhlasit. Přechod z osmičkové k devítkové verzi je rozhodně krokem kupředu a IE je po dlouhé době prohlížečem, který je možné rozumným způsobem používat i jindy, než když jen člověk z nejrůznějších důvodů prostě musí. 

To ale nutně neznamená, že by byl IE9 nutně opravdu konkurenceschopným projektem. Řada komentátorů se shoduje v tom, že koncept, se kterým přichází, reaguje na změnu potřeb uživatelů, které se objevily s příchodem první verze Google Chrome. V následujícím článku se tedy podíváme na to, jak si tento projekt vede ve srovnání s konkurencí, zvláště se dvěma největšími konkurenty z dílny Mozilly a Google. 

Jde o podíl na trhu

To o co v souboji prohlížečů jde mediálně (a sekundárně i ekonomicky) nejvíce je podíl na trhu, na které zřejmě stále dominuje Microsoft se svým IE. Podle NetMarketShare drží 56,77% (údaje za únor) a meziměsíčně si polepšil o 0,77% procentního bodu. Optimismus může kazit jen skutečnost, že se v podstatě jen vrátil na úroveň z konce prosince 2010. Vše je navíc podepřeno optimismem a kampaní, které se odehráli v očekávaném příchodu IE9. Naopak Firefox ztratil. 

Navíc je třeba říci, že Mozilla s vydáním Firefoxu 4 rozhodně nespěchala – naopak, vydání mělo více než rok zpoždění a stávající trojková verze mohla jen stěží konkurovat progresivitě Chrome. Rozhodně hodně zajímavé bude srovnání za duben – březen bude poměrně nevalidní, neboť se v jeho průběhu objevili nové verze obou prohlížečů, takže budou zatíženy poměrně velkými výkyvy a nevyrovnaností v čase, který oba prohlížeče dostaly. První čísla ale hovoří o tom, že podstatně úspěšnější (alespoň v prvních dnech dle stažení) je Firefox. 

Velkou konkurenční nevýhodou IE9 je především vynechání podpory pro Windows XP a Windows 2000. Především první jmenovaný je podle řady statistik stále nejrozšířenějším operačním systémem současnosti a jeho vynechání v podpoře tak bude mít v souboji o jedničku mezi prohlížeči na IE rozhodně negativní vliv. Z mých zkušeností je přitom právě nová verze Firefoxu tím, co na Windows XP funguje nejlépe a nejrychleji. IE9 se chce bít jen o nějakých padesát procent trhu, což bude mít velmi složité – polovina z poloviny je totiž jen 25%, což by znamenalo výrazné vyklizení pozic. Takový pesimismus ale není zatím na místě. 

Internet Explorer má zásadní výhodu v tom, že pod ním fungují bez potíží všechna firemní řešení, která vytváří Microsoft, ale také řada starších redakčních či informačních systémů. To je jedna z mála deviz, ze kterých může Microsoft prozatím těžit. Nutno říci, že tato výhoda se stává stále méně významnou a bude i nadále klesat. 

Jen jako poznámku pod čarou je možné uvést, že například podle W3Schools má IE jen 26% podíl, Firefox se drží na 42% a Chrome na 24% (data za únor). Při trendu, který je ve statistikách naznačen, by měl být Chrome dvojkou na trhu někdy kolem května či června letošního roku. 

Chybějící rozšíření a slabá podpora HTML5

Je třeba říci, že největším konkurentem IE není ve skutečnosti dnes Firefox ale Chrome, který se zřejmě poměrně progresivně prosazuje ve firmách, neboť jim nabízí vše co je dnes potřebné – kompletní cloudové nástroje od Google a jejich dokonalou podporu i snadný vývoj rozšíření, které je možné ušít přímo na míru dané firmě, a to velmi levně. Zvláště středním a menším firmám se často nevyplatí udržovat vlastní intranet a migrují na řešení o Google – a s tím mění i prohlížeč. 

Pokud se podíváme na rozšíření pro Chrome a Firefox je možné konstatovat, že v této oblasti se IE9 nedaří a výrazně ztrácí. Kapitolou zatím podceňovanou, ale významnou je jen malá podpora HTML 5, které postupně nabírá na síle a podporují jej především mobilní aplikace. IE9 chybí podpora Forms či History API, velmi slabá je implementace CSS 3 nebo pokročilých vlastností SVG, WebGL chybí úplně. Výsledkem tedy je, že se s IE9 na opravdu moderně postavené weby dostanete jen stěží a pokud s tím Microsoft něco rychle neudělá, může mu ujet vlak. Osobně si myslím, že během jednoho roku může HTML 5 s CSS3 nahradit až polovinu aplikací, které doteď běžely ve Flash. 

Místo závěru

Myslím, že řada uživatelů si myslela, že se Firefox pohřbí sám – obrovské zpoždění a dotahující se IE vytvořil netriviální paniku. Zatím ale mohu říci, že čtyřková verze tohoto prohlížeče je o generaci někde jinde než IE – ať již podporou moderních technologií, které dnes hýbou webem nebo funkcemi a ovládáním. Pokud jde o rychlost, myslím, že se trojce prohlížečů srovnala ve velice vyrovnaných výsledcích, kde pokaždé má navrch někdo jiný. Obecně je ale stále IE tím třetím vzadu, i když ztrátu dotáhl na minimum. 

Kdyby IE9 fungoval pod Windows XP, neměl slabou podporu 64 bitových operačních systémů či moderních webových technologií, byl by rozhodně zajímavým a silným konkurentem stále silnější dvojce prohlížečů, které si platí Google (ten představuje hlavní zdroj peněz do Mozilly). Takto může ale oslovit jen poměrně malou část uživatelů, kteří navíc mají často k produktům Microsoftu – mimo Windows 7 či Office poměrně rezervovaný postoj. Dle mého soudu bude mít největší ohlas především u uživatelů netbooků, kde byl IE8 téměř nepoužitelný a IE9 nabízí nesrovnatelně vyšší komfort. 

V současné konkurenci jej tak čeká boj velice obtížný, jehož výsledkem bude – mohu-li si tipnout – další propad v podílu na trhu. A to je špatná správa především pro webové aplikace Microsoftu. IE9 je dobrý produktem, který přichází do špatné doby – kdyby jej Microsoft dokázal vypustit o půl roku dříve, měl by šancí mnohem více.

20. 4. 2011

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...