YouTube se jako hlavní úložiště a přehrávač videí těší velké oblibě uživatelů. V článku si ukážeme, jak pro YouTube vytvořit animovaný film, jakým způsobem z něj stáhnout video, podívat se na živý přenos nebo ho použít jako nástroj editování videa.

Google se podařilo během let vytvořit z YouTube službu, která přitahuje velké množství uživatelů a vydělává velice slušné peníze. Řada uživatelů ale nedokáže jeho služeb využívat dostatečně, a tak si zbytečně přidává práci, nebo se ochuzuje o možnosti, které jsou s touto on-line sbírkou videí spojeny. V následujícím článku se tedy podíváme na některé více a některé méně známé funkce či aplikace, které vám mohou při práci s YouTube přinést něco nového, zajímavého či užitečného. 

Tvoříme animovaný film

Zaujmout s něčím na YouTube tak, abyste získali pravidelnou a hojnou diváckou obec, není nic jednoduchého a nějaký jednoznačný a univerzální recept vám nikdo neposkytne. Jednou z možností, jak se odlišit, může být například tvorba animovaného filmu nebo seriálu. Ten může být vtipný, inovativní a hravý. Zvláště seriál nabízí možnost postupného vybudování vracejících se diváků, kteří se mohou těšit na nové díly vaší tvorby. 

Dnes již nemusí být animovaný film či seriál něčím příliš obtížným a zvládne to opravdu každý – tedy pokud má dostatek nápadů a invence. Jedním z nejlepších nástrojů, který takovou činnost umožňuje, je například GoAnimate. V bezplatné verzi můžete tvořit díly do dvou minut délky a jste omezeni řadou předefinovaných prvků, se kterými si musíte vystačit. Placená varianta je již mnohem robustnější a nabízí velké množství vlastní invence - i co se týče scén nebo postav - a je možné ji využít i na tvorbu delších filmečků. Ovládání je poměrně jednoduché a práce s aplikací bezproblémová. 

Subjektivně mi celý proces tvorby s touto aplikací příjde hravý a velmi kreativní. Pokud uvažujete o tvorbě animovaného seriálu, může být GoAnimate rozhodně něčím, co doporučuji vyzkoušet. S touto aplikací mám velmi dobré zkušenosti. 

Snad jediným nedostatkem je chybějící nástroj na syntézu řeči v češtině – dabing tak musíte provést buď sami, nebo se musíte spokojit s tím, že vytvoříte anglicky mluvené dílo a opatříte jej titulky. Na YouTube jsou podporovány další dvě služby – jedna umožňuje také tvorbu animovaných filmů (Xtranormal Movie Maker), jen více sází na 3D efekty a dle mého soudu je poněkud méně vizuálně kvalitní. 

Třetí službou je Stupeflix Video Maker, který nabízí možnost vytvoření prezentace z nahraných videí. Ovládání je jednoduché a výsledek relativně kvalitní. Pokud chcete zpracovat fotografie do firemní prezentace nebo udělat zajímavou vzpomínku na letní dovolenou, pak můžete tuto službu bez obav použít.

Živé vysílání

YouTube již nějakou dobu koketuje s živými přenosy videa a má za sebou řadu jednorázových úspěšných pokusů. Aktuálně nabízí možnost živých přenosů řadě svých partnerů, a tak není problém sledovat živě přenosy koncertů, módních přehlídek a dalších akcí. Předpokládá se, že by Google měl v nejbližších měsících uvolnit tento způsob videokomunikace pro širokou veřejnost. V současné době prý analyzuje zatížení a nároky na servery či sítě. Jedná se o další krok k otevření mediálního trhu širší veřejnosti, který může snížit nároky na vlastní televizní stanici na minimum. Prozatím se neuvažuje o tom, že by mělo být zavedené nějaké omezení délky záznamu. 

Pokud se chcete na aktuální živé přenosy podívat, můžete na speciálních YouTube Live stránkách. Živá vysílání jsou zařazena na normálních kanálových stránkách a je možné k aktuálním přenosům vést diskusi. Služba je zatím zajímavá především pro diváky, ale již brzy se zřejmě dočkáme také prvních čistě amatérských pokusů. 

Stahujeme videa

Relativně často se hodí nějaké video stáhnout, případně z něj vypreparovat zvuk nebo jej převést do formátu, se kterým si poradí váš telefon nebo přehrávač. YouTube z pochopitelných důvodů ochrany autorských práv (a asi také potřebou vlastního vyššího zisku z reklamy) stažení nenabízí, takže uživatelům nezbývá nic jiného, než sáhnout po nějakém vlastním řešení. 

Možností je samozřejmě celá řada a téměř každý prohlížeč nabízí nějaký nástroj na tuto činnost. Pokud nechcete být vázáni na prohlížeč, tak můžete sáhnout například po aTube Catcher. Stačí jen vložit adresu s požadovaným videem a nastavit vhodný formát. Pak již jen stačí vyčkat několik vteřin a video máte stažené a převedené na svém disku. Aplikace navíc podporuje více video serverů. 

Stříháme a editujeme video on-line

YouTube se již poměrně dlouho neomezuje jen na možnosti nahrávání videí, ale nabízí také nástroje na jejich editaci či vylepšování. Na stránce, kde spravujete svá videa, jen klepnete na editor a zobrazí se před vámi základní editační prostředí. Na stopu můžete za sebe naskládat jednotlivé záběry tak, jak jste si je nahráli na web, doplnit hudebním pozadím a přechodovými efekty. Kvalita předefinované hudby není nijak oslnivá a většinou se jedná o tóny, které se hodí k nějaké předváděcí akci či reklamě. Přechodových efektů není mnoho, ale pro základní potřeby stačí. 

Ve chvíli, kdy umístíte video na časovou osu, zpřístupní se vám nabídka označená kouzelnou hůlkou – pomocí ní je možné zapnout stabilizaci videa, upravit jeho kontrast, otáčet jej, převést do černobílého provedení nebo jej libovolně sestříhat. Takto vytvořenému projektu je možné nakonec nastavit také alternativní hudbu nebo k němu doplnit titulky a celé dílo publikovat. Pokud potřebujte jen základní úpravy, pak nabízí YouTube dostatečné možnosti pro práci s videem. Navíc maximálně jednoduše, rychle a efektně. Z vlastní zkušenosti mohu takto realizovanou úpravu on-line jen doporučit. 

Závěrem

Jak je vidět, možnosti YouTube jsou nepoměrně větší než jen prosté nahrávání a sledování videí. Google se snaží okolo této služby vybudovat aktivní komunitu a jejich zájem podporuje řadou funkcí a nástrojů, o kterých jsme se zmiňovali výše. Zvláště některé novinky jsou poměrně zajímavé a jistě potěší nejednoho uživatele. Osobně mne překvapil video editor, který je pro běžné domácí potřeby zcela dostačující, a ač sází na trochu jiný koncept než instalované aplikace, je velmi pohodlný na ovládání. Naopak bych ocenil, kdyby se nástroje na tvorbu animovaných filmů či seriálů platili běžně z reklamy, což by byl standardní obchodní model. 

Google se snaží možnosti YouTube neustále rozšiřovat a zvláště s postupně nastupujícím Google TV je možné se těšit na řadu zajímavých služeb, jak pro konzumenty, tak také pro producenty, obsahu. 

28. 4. 2011

Autor:

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...