Úvod > Články > Ze Sony unikly citlivé údaje o milionech lidí, Anonymous odmítá vinu

Ze Sony unikly citlivé údaje o milionech lidí, Anonymous odmítá vinu

A další novinky uplynulých dní: Intel: 3D struktura nových tranzistorů -- FBI varuje před videi s Bin Ládinem, jde o viry -- a více...

Ze Sony unikly citlivé údaje o milionech lidí, Anonymous odmítá vinu

Po světě roztroušená skupina Anonymous, která je známá svými útoky typu DDoS na servery různých společností, odmítá, že by měla prsty i v útocích na systémy společnosti Sony. Skupina často provádí útoky takového typu, které jen vedou k přetížení serverů společností, ale nikdy se nesnáší získávat údaje o uživatelích ani jejich kreditních kartách. Uvedla to na blogu.

Anonymous je aktivistickou skupinou, která o sobě dává vědět v případech, když se někdo snaží omezovat svobodu na internetu -- naposledy se o ní nejvíce mluvilo v souvislosti se zahlcením serverů Visa a MasterCard, které dříve odmítly zprostředkovávat platby pro server WikiLeaks. Útoky ze své podstaty nejsou nijak sofitistikované -- vlastně stačí jen požít jednoduchý program pro generování dotazů na servery společností.

Připomeňme, že Sony se stala obětí útoků, při kterých se podařilo útočníkům získat osobní údaje 77 milionů uživatelů (v rámci herní sítě PlayStation Network) a poté také údaje o 25 milionech účtu služby SOE (Sony Online Entertainment). Součástí uniklých dat jsou kromě jmen a adres uživatelů ve hře také čísla jejich platebních karet.

O Skype mají zájem Facebook i Google

Agentura Reuters na konci týdne přišla se zprvou, že o komunikační službu Skype mají zájem dva velcí hráči: nejpopulárnější sociální síť Facebook a společnost Google.

Reuters se odvolává na dva zdroje, které o jednání mezi zmíněnými firmami vědí z první ruky. Se zástupci Skypu se měl osobně setkat i sám zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg.

O tom jsme vás informovali v pátečním článku Skype v rámci Facebooku? Nebo Googlu? Firmy jednají o odkoupení slavné komunikační sítě.

Technologický šéf Canonicalu (Ubuntu) odchází

Společnost Canonical před pár týdny vydala novou, „revoluční“ verzi systému Ubuntu, která je zároveň označována i za tu nejriskantnější. A to kvůli velkým změnám v pojetí ovládání a vzezření klasického desktopu. Další výrazná změna teď přichází z vedení společnosti Canonical -- Matt Zimmerman oznámil, že rezignuje z pozice technologického šéfa firmy.

"Do Canonicalu jsem jako člen zakládajícího týmu přišel v červnu 2004, když firma vlastně ještě neměla ani své jméno. V červnu po sedmi letech v roli technologického šéfa z Canonicalu odcházím a budu hledat nové výzvy," napsal Zimmerman na blogu.

Při svém loučení ale blíže důvody odchodu nezdůvodnil, nicméně řekl, že věří, Ubuntu bude mít dále silnou pozici. Zdá se, že je pouze unaven sedmi let práce na jedné věci.

Intel: 3D struktura nových tranzistorů

Společnost Intel se pochlubila novou technologií pro výrobu čipů. Tranzistory pro 22nm (nm = nanometr) čipy se pyšní kombinací úspory elektrické energie a zvýšeného výkonu, zní z Intelu.

Intel tím zase prodloužil platnost Mooreova zákona, podle něhož se při zachování (nebo dokonce snížení) cen zhruba co dva roky zvyšuje složitost (a tedy díky většímu počtu tranzistorů na jednotku plochy výkon) čipů. Nové tranzistory s 3D strukturou se jmenují Tri-Gate -- Intel už představil mikroprocesor s kódovým označením Ivy Bridge vyrobený 22nm technologií, jenž bude prvním masově výraběným čipem tohoto typu.

"Vědci již delší dobu poukazují na výhody trojrozměrné struktury k udržení tempa Mooreova zákona, jelikož rozměry elektronických zařízení se natolik zmenšily, že se z nich staly bariéry bránící dalšímu pokroku. Klíčovým aspektem pro dnes představenou novinku je schopnost Intelu využít tyto nové, trojrozměrné tranzistory v masové výrobě, což spustí novou éru Mooreova zákona a otevře dveře nové generaci inovací napříč širokým spektrem zařízení, uvedl Intel v tiskové zprávě.

Podle slov Intelu nové 3D tranzistory s 22nm technologií umožňují nárůst výkonu o 37 procent při nízkém napětí.

FBI varuje před videi s Bin Ládinem, jde o viry

Internetem se šíří podvodná videa a archivy s fotkami, jež uživatelům slibují zhlédnout zásah Američanů v pákistánském domě Usámy bin Ládina. O reálné záběry ani o video ale nejde, opět jen tyto sociotechniky slouží útočníkům k infekci operačních systémů Windows. Před kybernetickými útoky varovala přímo americká FBI.

Malware, který se v různých souborech "o Usámovi bin Ládinovi" skrývá, krade osobní údaje uživatelů. Před malwareme varovalo i několik bezpečnostních společností. Například F-Secure už analyzovala několik zákeřných kódů, které se šíří přes e-mailové zprávy, opět v podobě odkazů vedoucích na infikované archivy, jež do Windows poté instalují trojského koně.

Už se objevily i falešné odkazy ve vyhledávačích, které na dotazy "záběry Bin Ladina" apod. uživatele přesměrovávají na podvodné stránky, případně přímo na infikované soubory.

Uživatelům lze poradit jen jedno -- aby opět jako i jindy byli ostražití a nevěřili všemu, co jim přijde do e-mailové schránky nebo na co na webu narazí.  

9. 5. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...