Video portál YouTube svým uživatelům nabízí filmy, na které se můžou podívat přímo z prostředí prohlížeče. Novinky jsou dostupné za malý poplatek, ale spousta filmů je zcela zdarma. Po letech zkostnatělé distribuce filmů a spousty marných stížností na "pirátství" je zde jedna z prvních vlaštovek v rámci tak masově používaného serveru.

Server YouTube v poslední době prochází dost zásadními změnami, které musí uživatelé kvitovat. Za prvé -- spíše technologická záležitost --, YouTube se už více začíná spoléhat na video tag z připravovaného standardu HTML5, kdy stále více video snímků je dostupných v otevřeneném formátu WebM (VP8 + OGG) namísto klasického Flashe. Druhou novinkou, kterou nedávno YouTube představilo, bylo spuštění služby živých přenosů. (Služba YouTube Live je dostupná na adrese https://www.youtube.com/live) Řada vysílaných pořadů však není pro našince asi příliš zajímavá. Na druhou stranu od dubna fungující živé přenosy si podle statistik vybudovaly silnou pozici v Indii (YouTube přenáší utkání nejvyšší indické kriketové ligy).

Třetí a nejzásadnější novinkou je zpřístupnění filmových snímků na YouTube Movie.

Pro Čechy to má však pár úskalí. Zatímco Američané budou mít k dispozici i nejnovější filmy krátce poté, co se objeví v prodeji na discích DVD a BluRay, Češi se musejí spokojit s nabídkou o dost chudší -- se staršími a ne tak slavnými filmy. Ty si však mohou pustit zdarma. Ostatně kde jinde byste se mohli podívat na perly indické kinematografie? ;) Trošku vážněji, v nabídce je většina filmů z americké produkce, včetně zajímavých hororových snímků, namátkou se nabízí klasické horory, např. s Vincentem Pricem Krvavé divadlo nebo Bad Taste – Vesmírní kanibalové.

Američtí diváci mají nabídku širší a za novinky zaplatí od jednoho do čtyř dolarů (17 Kč až 69 Kč). Princip půjčování zpoplatněných filmů je docela příjemný -- určitě příjemnější než u řady jiných internetových videopůjčoven, kde je přehrání filmu po zaplacení půjčovného omezeno na 24 hodin a ještě technologicky uzavřeno pouze pro operační systém Windows a jeho formát videa s DRM (digitální ochranou). Na druhou stranu, na YouTube má divák na zhlédnutí filmu po zaplacení celý měsíc a není omezen operačním systémem. (Jakmile si však člověk placený film jednou pustí, musí ho stihnout přehrát celý do 24 hodin.)

Další menší úskalí je, že v případě některých zdarma dostupných snímků je nutné se na YouTube přihlásit -- důvodem je, že právě horory (a nejen ony) klasicky "mohou obsahovat nevhodný materiály a scény" (krev a násilí v hororech dodnes patrně mnohé stále šokuje). Zřízení účtu na YouTube je ale otázkou chvíle. Například u zmíněného filmu Theater of Blood (Krvavé divadlo) visí následující upozornění:

Požadované video bylo ohodnoceno: “R”. Může být nevhodné pro mladší diváky.

Pokud chcete zobrazit toto video, potvrďte prosím, že je vám 18 nebo více let. Stačí se přihlásit nebo zaregistrovat. Pokud se chcete potenciálně nevhodnému obsahu raději vyhnout, můžete aktivovat Bezpečný režim YouTube.

Filmy na YouTube v té formě, v jaké jsou Čechům dostupné, ocení spíše opravdu jen filmoví nadšenci – to proto, že v archivu je řada snímků, které člověk normálně neuvidí (která TV by koupila Plan 9 from Outer Space? :)). Jednak kvůli kvalitě některých děl, ale i jejich stáří. Samozřejmě že filmy neobsahují české titulky nebo dokonce dabing, proto pokud nevládnete angličtinou na dostatečné úrovni, budete asi dost zklamáni.

Pro potenciální diváky se hodí ještě jedna rada kolem hodnocení snímků. Rozhraní YouTube Movies totiž umožňuje filmy seřadit dle jejich hodnocení, ale problém tak trošku je samotný systém, jak se filmy hodnotí. Pokud chcete sledovat jen ty kvalitnější filmy (na základě ohlasů diváků), zkuste raději "klasický" způsob, tj. otevřít si popis filmu a ohlasy na něj v databázi CSFD.cz, resp. IMDB.com. Není totiž výjimečné, že filmy ve filmových databázích s minimálním hodnocením jsou naopak na YouTube ověnčeny hodnocením vysokým.

Grafické rozhraní služby je velice příjemné a přehledné. Googlovsky minimalistické. Filmy lze řadit dle i dle žánrů, po kliknutí na konkrétní snímek se zobrazí i podrobný popis s obsazením a štábem.

Možnosti půjčování...

YouTube Movies je velkým příslibem pro změnu v distribucích filmů, po kterém lidé volají už minimálně deset let. Například dosavadní modely půjčoven vázaných na jeden počítač a systém Windows se moc neujaly. Důvodů je několik. Lidé raději volí stále staré známé výměnné sítě jako Bittorent nebo webové služby typu úschoven, jako je Rapidshare nebo český server Ulož.to.

Toto internetové "pirátství" bývá často označováno za zabijáka filmového průmyslu, ale připomeňme, že návštěvnosti kin jak v Česku, tak i USA neustále stoupají a v mnoha ohledech lámou rekordy. To se týká i prodeje DVD, kdy zejména levné nosiče v trafikách a jinde od uvedení na trh slavily úspěch.

Pravda, v České republice se do kina už nechodí tak, jak se chodilo před rokem 1994 -- ale vysvětlení tohoto jevu je zcela jiné, než se lze často doslechnout od různých nátlakových skupin. V roce 1994 totiž začala vysílat TV Nova a začaly se objevovat další soukromé televize a kabelové vysílání. V té době o internetu, jak ho dnes známe, navíc ani nejde hovořit -- nebyl to boom "pirátství", co snížilo návštěvnost kin nebo propad prodeje hudebních nosičů, ale otevření trhu jiným subjektům, byl to právě nástup soukromých TV a rádií. O tom jsme se podrobně bavili kdysi v článku Nenažranost hudebního a filmového průmyslu. Způsobili jsme škodu ve výši 250 mld korun.

Řada uživatelů, kteří do kina z různých důvodů nechodí, resp. mají zájem o starší snímky, by určitě přivítala možnost film zhlédnout online za nějakých 20 Kč a mít k dispozici velký výběr snímků než se otravovat s hledáním kopií na jiných místech. Snad si to filmový průmysl už opravdu uvědomí – s YouTube po roce už začaly spolupracovat velká studia Warner Bros, Universal, Sony Pictures nebo Time Warner. Jiné to ale zatím odmítají.  

13. 5. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...