Úvod > Články > Opera zadarmo!

Opera zadarmo!

Ne že by nám někdo nutil milánskou La Scalu nebo českou Státní operu, to zase ne. Jde o poměrně rozšířený alternativní prohlížeč, který až donedávna byl buď placený, nebo s reklamními bannery či proužky.

Trocha historie a funkce

Zdá se to neuvěřitelné, ale na trhu už je Opera 11 let. V roce 1994 vytvořili první verzi dva norští inženýři Jon S. von Tetzchner a Geir Ivarsøy, kterým asi také vadilo, že by si měli internetové stránky prohlížet jediným oficiálním prohlížečem, navíc chybovým. První veřejná verze, Opera 2.1, se však objevila až dva roky poté.

Třetí verze přinesla podporu Javy, Netscape pluginů a CSS. Na rozdíl od Internet exploreru měla několik dalších výhod – možnost vypnout kliknutím na jedno tlačítko načítání obrázků na stránce (což pro tehdy pomalé stolní počítače byla jen výhoda), v načítání stránek byla i jinak Opera rychlejší, navíc dovolovala otevřít stránky uvnitř jednoho okna jakožto taby (takže ve spodní liště se otevřením mnoha stránek nehromadila další a další okna).

Čtvrtá verze přinesla podporu CSS2, XML a WML. Součástí prohlížeče se stal také e-mailový klient. Pátá verze, z roku 2000, přidala ICQ a upraveno bylo SDI/MDI rozhraní, Opera 6 se již objevila i ve verzích pro Linux a MacOS. Sedmá verze z roku 2003 podporuje standard W3C DOM, obsahuje funkci small screen rendering pro optimalizaci zobrazování stránek na malých displejích, velkých změn doznal také poštovní klient. Přibyly rovněž další funkce – poznámky nebo funkce posunu na další stránku, která logicky navazuje na aktuální, automatický login apod. Od verze 7.5 přibyla RSS čtečka, osmá verze nabízí i hlasové ovládání.

Výhody Opery

Mezi již zmíněnými funkcemi je Opera oblíbená i pro další výhody – umožňuje zablokovat velice jednoduše pop-up okna, která vám někdy začnou automaticky vyskakovat (zvláště na erotických stránkách, že? :-)), můžete si uložit sessions, tedy aktuálně otevřené stránky, na druhý den, zabudováno je jednoduché internetové vyhledávání na největších prohlížečích, včetně možností hledat obrázky či hudbu, snadno můžete vyhledávat na stránce, díky množství skinů (myšleno vzhledů, nikoliv holohlavých pánů) si můžete zvolit vám nejlépe vyhovující vzhled prohlížeče, IRC chat, čtení news, RSS čtečka a e-mailový klient jsme již zmínili. Největší výhodou je rychlost a integrace mnoha otevřených oken v jednom hlavním.

Opera zadarmo

Doposud byly jednotlivé verze placené, případně se dala stáhnout plně funkční verze, která však měla v horní liště velký reklamní banner, případně textové reklamní odkazy. Na druhou stranu nešlo o náhodně generované reklamy, ale vztahující se k tématu stránek, které jste si právě prohlíželi, většinou přicházející z vyhledávače Google, takže leckdy uživatel objevil i zajímavé, jemu doposud neznámé stránky.

Koncem srpna se objevila akce, kdy po zaslání žádosti na uvedený e-mail vám obratem zpět přišel registrační kód zdarma, a tento týden byla uvolněna verze Opery 8.5 zcela zdarma.

Stáhnout si ji, případně její počeštění můžete nalézt na těchto stránkách.

26. 9. 2005

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...