Úvod > Články > Jak bude zítra? Weby nejen pro nadšence do počasí

Jak bude zítra? Weby nejen pro nadšence do počasí

Přemýšlíte nad tím, jaké boty si dnes obout a nevíte, zda bude pršet? Potřebujete nabalit správné oblečení na dovolenou nebo jen mít přehled o tom, jaké jsou aktuální klimatické podmínky? Chcete se o počasí dozvědět něco více? Pak právě pro vás je určen následující článek.

Počasí je něco, co ovlivňuje náš život poměrně podstatně – rozhodujeme se podle něj, zda pojedeme na dovolenou, chatu či zahradu nebo jaké oblečení si vezmeme na sebe. Proto se hodí mít o aktuálním stavu atmosféry a jeho dalším časovém vývoji maximálně dobrou představu. 

Předpovědi počasí nemusí být jen profesionální televizní či rozhlasovou záležitostí, kterou někdo udělá za vás. Zvláště pokud bydlíte v místech, kde jsou meteorologické jevy poněkud netradiční (pod vysokou horou, u velké řeky atp.) má rozhodně smysl se naučit vytvářet vlastní předpovědi počasí. Weby, na které se dnes podíváme, toho ale umí mnohem více – mimo potřebných údajů pro vaši predikci počasí nabízejí vlastní předpovědi, které se jistě mohou hodit také. Nemluvě o tom, že soupeřit s profesionálními nástroji je jistě velmi motivující. 

Weather spark

Asi jeden z esteticky nejhezčích nástrojů na předpovídání počasí nese jméno Weather spark a funguje jako nástavba Google Maps. Pro svůj běh využívá Flash a nabízí přehledné ovládání. Na mapě si zvolíte místo, pro které chcete znát počasí, a aplikace sama si dopočítá, jaké by v daném místě mělo být. Určitou nevýhodou je méně hustá síť meteo stanic, která může být pro některé lokality problematická a vede k nižší přesnosti. Aplikace si bez potíží poradí s aktuálními informacemi, předpovědi na nejbližší dny nebo pohledem do minulosti. 

Zvládá také dlouhodobé předpovědi, jako je roční předpověď. Dělá to tak, že vyhodnotí historická data a „napasuje je“ na letošní a podmínky tak, aby získala v daných parametrech alespoň částečně hladkou křivku. Data jsou čerpána z NOAA, met.no či wwo. Nechat zobrazovat si můžete kupříkladu vývoj teploty, tlaku, délky slunečního svitu (tedy dobu od východu do západu slunce pro jednotlivé dny), oblačnost, směr a velikost větru atp. Nechybí ani obligátní informační ikony. Mezi zajímavosti jistě patří také možnost porovnávat až čtyři různá místa mezi sebou. 

Pokud se nacházíte v blízkosti zdroje dat, pak lze Weather spark rozhodně doporučit. Nabízí nejhezčí vzhled, přehledný design i možnost analyzovat celoroční vývoje počasí, což je něco, co se rozhodně může být velice zajímavé. 

Yr.no

Méně 2.0 webem je Yr.no, který potěší jak náročné uživatele, tak také ty, kteří si příliš nepotrpí na to, aby vše bylo interaktivní, plynulé a pohyblivé. Jako první je vám nabízena základní informace o aktuálním počasí a předpověď na nejbližší dny. Nechybí ale ani mapy se srážkami, tlakem či větrem s možností nastavení předpovědi. Tím že máte k dispozici mapu poměrně velké oblasti, si můžete lépe udělat obrázek o tom, jak se bude počasí vyvíjet. Aplikace nabízí také pohled do historických tabulek nebo statistických dat. 

Aplikaci je možné doporučit pro fundované předpovědi počasí, které budou vycházet z globálních i historických údajů a pokud je doplníte o další zdroje (jako třeba zmiňovaný Weather spark) máte k dispozici dostatečný aparát pro poměrně kvalifikované amatérské předpovědi počasí. 

Meteo.pl

Web našich severních sousedů meteo.pl (k dispozici je polská a anglická jazyková mutace) sice nenabízí žádný úchvatný vzhled či pohodlné ovládání (to spíše naopak), ale poskytuje poměrně vyčerpávající informace o počasí v Evropě, včetně předpovědí. K dispozici je několik modelů s řadou funkcí a nástrojů. Pokud přetrpíte zoufale nepohodlné prostředí, získáte velice solidní zdroj dat, která je možná různě filtrovat a dále analyzovat. To vše v kontextu celoevropského počasí. 

Nechybí velice zajímavé informace o vlhkosti vzduchu, vlastnostech oblačnosti nebo informace o teplotě či větru. Mnoho uživatelů jistě potěší také předpřipravený formát pro tisk. Pokud chcete studovat vlastnosti oblaků, nebo z jejich parametrů dohadovat například srážky, jedná se o mimořádně cenný a kvalitní zdroj informací. 

ČHMÚ

V našem přehledu nemůže pochopitelně chybět velice cenný zdroj tuzemských dat – Český hydrometeorologický ústav. Ten nabízí kompletní informační servis, který je zaměřen především na Českou republiku, ale k dispozici jsou také data ze světa a Evropy. Velmi užitečná mohou být varování na jednotlivé klimatické jevy, která úřad vydává. Při jejich sledování si člověk často ušetří nejednu nepříjemnost. 

Pokud jde o jednotlivé mapy, pak zde nechybí pro nic podstatného, naleznete zde informace o stavu ozónu, snímky z družic, synoptickou mapu, bio předpovědi, předpovědi pro jednotlivé kraje atp. Nechybí ani počítačové modely srážek a mnoho dalších užitečných informací. Web nabízí také historická data z Klementina nebo index nebezpečí požáru, který je výhodné sledovat především v létě. 

Ač zde není tak působivé grafické provedení, jako u některých předchozích služeb, tak nabízí web ČHMÚ řadu zajímavých informací a bazických dat, která se rozhodně vyplatí sledovat, zvláště pro situaci v ČR. Existuje i ČHMÚ aplikace pro Android. 

Závěrem

Všechny weby, které se zabývají počasím, jsme rozhodně nevyčerpali, neboť jejich nabídka je opravdu bohatá a pestrá. Předložený výběr tak vnímejte spíše jako inspiraci pro vaše meteorologické pozorování a předpovědi. Paleta služeb je dnes velmi bohatá a umožňuje opravdu kvalitní a kvalifikované odhady toho, jaké bude počasí. Jistou hodnotu má také využívání více zdrojů s předpověďmi, neboť ty jsou často založeny na určitém odhadu, který může mít každý jiný.Osobně se mi ze všech nástrojů nejvíce líbí Weather spark a web ČHMÚ, který velmi dlouho čekal na modernizaci, ale současná podoba rozhodně není špatná. 

A co používáte k předpovědím počasí vy? Máte zkušenosti s těmito službami? O své názory se můžete podělit s dalšími čtenáři v diskusi pod článkem.

24. 5. 2011

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...