Úvod > Články > Google nabízí nově internetové volání a Wi-Fi

Google nabízí nově internetové volání a Wi-Fi

Google věří, že povídání s kamarády by mělo být zdarma, proto přichází s novou službou Google Talk, která kombinuje IM, G-mail a internetový telefon. Na první pohled se to zdá být podivnou strategií, protože jak v oblasti VoIP, tak i IM, je Google značně pozadu.

AOL má pro svůj systém AIM více než 41 milionů uživatelů, Yahoo 20 milionů a MSN Messenger dalších 14 milionů. Také v oblasti VoIP má Google co dělat, Skype se chlubí 51 miliony uživatelů.

Google doufá, že si zákazníky najde díky tomu, že jeho IM systém bude kompatibilní s relativně uzavřenými sítěmi konkurence. AOL, MSN a Yahoo se brání odlivu zákazníků tím, že jejich sítě komunikují jen vzájemně, a pokud se propojíme s jinou sítí pomocí otevřenějšího klienta, řadu funkcí ztratíme. AOL, Yahoo a Microsoft již na propojení sítí pro své firemní zákazníky pracují, ale o individuálních účastnících IM zatím nechtějí ani slyšet.

Google Talk je oproti tomu postaven na otevřené technologii Jabber, která byla připravena především pro propojení nejrůznějších sítí. Talk je ale zatím v beta verzi, která Jabber nepoužívá. Systém využívá protokol XMPP (Extensible Messaging and Presence Protocol) a zatím podporuje technologie XChat, Trillian a Gaim.

V celém poněkud šíleném plánu kus logiky je, Google se snaží nabídnou shluk programů, které v podstatě použijí internet jako operační systém. Původní Desktop Search již mutoval z jednoduchého vyhledávacího softwaru na kupu drobných aplikací. Telefonní aplikace ze systému Talk zatím funguje pouze v rámci Desktop Search a dovoluje pouze komunikaci mezi počítači, pravý telefonní systém by se podle firemních slibů měl objevit v blízké budoucnosti.

Na rozdíl od konkurenčních systémů, IM Googlu zatím nemá pracovní plochu nijak zaplněnou reklamou ani nejrůznějšími linky na další aplikace, rozhraní je tedy jednoduché a funkční, ale zase nabízí mnohem méně funkcí nežli AOL a Yahoo.

Přidávat další osoby do systému je jednoduché, program automaticky nabídne každého, koho máme v adresáři G-mail. Pokud si někoho vybereme, příjemce dostane automaticky e-mail a může si stáhnout beta verzi programu. To ale stále neznamená, že dotyčný bude on-line, takže se mu nemusíme dovolat. Jelikož je ID a heslo stejné pro G-mail a Talk, integrace obou technologií je jasná na první pohled.

Google ohlásil Wi-Fi

Společnost Google ohlásila na svých webových stránkách, že připravuje start vlastní internetové služby Wi-Fi. Ukryla to pod poznámku o tom, že se objeví produkt nazvaný Google Secure Access, který bude využívat ke spojení Google Wi-Fi.

První zprávy o tom, že se Google zaměří i jiným směrem, nežli prohledávání internetu, se objevily již v srpnu, zástupci firmy se k tomu ale zatím odmítají vyjádřit. Ostatně to není první případ, v srpnu se také objevila telefonní služba nazvaná Google Talk.

Samotný Google Secure Access, který je zatím v beta verzi, je aplikace umožňující bezpečné připojení pomocí Wi-Fi, a můžeme si ji zdarma stáhnout již dnes, ovšem jen v oblasti San Francisca. To je ale informace z webové stránky, založená na tom, že nový systém je testován pouze v tomto městě, aplikaci Google Secure Access si může stáhnout kdokoliv zde.  Navíc v San Franciscu Google sponzoruje jeden hot spot, který najdeme na Union Square. U nového systému se v podstatě  jedná o enkrypci internetového přenosu dat oběma směry a aplikace využívá spojení s VPN serverem.

Google se ale zajímá i o další oblasti, prakticky ve stejnou dobu nastartoval i program pro instant messaging. Opět se jedná, stejně jako je tomu i u Gmail, o beta verzi. Je zatím nejasné, jestli nový systém IM odláká zájemce od dnes již zavedených a osvěčených systémů, jeho výhodou bude možnost spojení i se systémy konkurence. Na druhé straně jsou některé konkurenční systémy pokročilejší, např. Yahoo nabízí i video chat, což u Google zatím neexistuje. Téměř okamžitě se objevily obavy, že když firma bude veškerý internetový provoz přenášet přes své servery, získá tím obrovské množství dat o surfovacích zvycích jednotlivých účastníků.

Google hodlá získat nejméně 4 miliardy dolarů uvolněním druhé série akcií, které použije k propagaci a vývoji dalších služeb a k nákupu nepoužívaných optických kabelů a radiových spekter od společností, jakou je Android. Existují dohady, že Google připravuje masivní databázi digitálního videa, on-demand televizní (IPTV) systém, a/nebo WiFi síť, která by byla zdarma a byla placena z reklam. Uvidíme, co přinese blízká budoucnost.

27. 9. 2005

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...