Úvod > Články > Programy, bez kterých se neobejdete

Programy, bez kterých se neobejdete

Existují programy, které použijete občas. Víte, že existují, ale postačí vám je spustit jen jednou za půl roku. Také existují programy, o kterých nevíte a jejich absence ve vašem životě je touto skutečností omluvitelná. Pak ale existují takové programy a služby, bez kterých se nedá existovat, a měli byste o nich vědět.

Cílem tohoto článku není čtenáři cokoli nutit, jen upozornit na výběr programů, aplikací, služeb či internetových portálů, bez kterých si nedokážu představit své živobytí na soukromém i pracovním počítači. A nebojte se, Facebook, Twitter či jiné podobné služby vynechám, neb je nevyužívám. Jsem si vědom, že priority každého uživatele počítače jsou různé. Jednomu postačí Windows a Internet Explorer s domovskou stránkou svého freemailu, jiný zase vyžaduje specializovaný software jako je AutoCAD nebo Solid Edge. Zkusím tedy prezentovat takovou zlatou střední cestu mezi těmito extrémy.

Windows 7 

Začněme u operačního systému. Nejprve uklidním komunitu linuxáků. Ano, Linux nepoužívám a vůbec se za to nestydím. Jakožto minoritní operační systém je pro mě nepředstavitelné, že bych jej používal (byť jej v podobě serverových stanic uznávám). Když pominu Apple, tak se dostáváme k Windows. Ten používám již od dob Windows 3.11, kdy se ale ještě nejednalo o operační systém. Když se tedy podívám do historie, vidím v případě Windows jen dvě opravdové a dospělé verze. První byl Windows XP, na kterém dosud funguje drtivá většina velkých podnikových zákazníků. 

Windows XP byl opravdu zlom, zavedl spolehlivost Windows NT s přístupností běžného aplikačního softwaru. Druhým mezníkem je právě Windows 7, který lze považovat za důstojného nástupce XPček. Mám jej nainstalovaný již rok a půl a zatím nejeví známky jakékoli únavy či zanesení, zpomalení a řekněme výpočetní dýchavičnosti. Tyto dva velké úspěchy Microsoftu byly proloženy dvěma nejméně povedenými systémy – Windows ME (Millenium Edition) a Windows Vista. Cena za OEM licenci současného Windows 7 je v základní verzi příjemných 2000 Kč. A za ty peníze rozhodně stojí. 

Domovská stránka Windows 7 

Microsoft Office 2010 

Microsoft Office je všeobecně známý kancelářský balík aplikací. Bylo by možné namítnout, že na úpravu textu a tabulky postačí OpenOffice.org. Do jisté míry by se s tímto tvrzením dalo souhlasit. Jakmile ale pracujete se složitějšími dokumenty, tabulkami s makry či rozsáhlými prezentacemi, pak pochopíte, jaké jsou limity bezplatného řešení. Microsoft u Office 2010 udělal opravdový skok vpřed. Verze 2007 byla dobrá, ale nejnovější verze je výborná. Nejvíce si cením rychlého načítání dokumentů a to i v případech, kdy jde o složité textové dokumenty, jež zabírají stovky megabajtů. Office 2010 pro studenty a domácnosti stojí cca 2800 Kč za tři licence. Cena za licenci tak nedosahuje ani tisícovky. 

Domovská stránka Office 2010 

Opera 

Internet používám skutečně velice aktivně. V první fázi jako informační zdroj a v druhé jako prioritní komunikační prostředek. Ač je IE 9 opravdu dobrým prohlížečem, tak se nemohu a snad ani nechci odpoutat od Opery. Tento prohlížeč je jednak neuvěřitelně rychlý, ale hlavně obsahuje ihned po instalaci veškeré potřebné funkce, jako je pamatování hesel, vyplňování formulářů, gesta myši, kontrola pravopisu ve formulářích, synchronizaci záložek a poznámek nebo nástroje pro vývojáře webu. Například na konkurenčním, leč také výborném prohlížeči Google Chrome, je absence pokročilejšího nastavení. V tomto směru u mě opět boduje Opera. 

Domovská stránka prohlížeče Opera 

Total Commander 

Když jsem přecházel ze systému MS-DOS na Windows 95, tak jsem hledal adekvátní náhradu za mnou oblíbené programy Norton Commander, Volkov Commander nebo M602. Chvíli jsem sice setrval u Norton Commanderu pro Windows, ale podvědomě jsem hledal kvalitnější nástroj. Ten mi nabídl švýcarský vývojář Christian Ghisler v podobě svého produktu Windows Commander, jenž se v současné době nazývá Total Commander. Za tento produkt bych hledal náhradu jen opravdu těžko. Jde o klasického správce souborů a složek s integrovanými funkcemi, jako je komprimační a dekomprimační modul, velmi povedený FTP klient a navíc poskytuje řadu funkcí tvořících obrovskou přidanou hodnotu. 

Z těch důležitých jmenujme práci na záložkách, hromadné přejmenování souborů, synchronizace složek, porovnávání obsahu souborů, kódování souborů a řada dalších. Zároveň podporuje klávesové zkratky ze starého dobrého Norton Commanderu a nabízí také klasický příkazový řádek. Studentská licence vyjde na 700 Kč, standardní pak na 900 Kč. V případě 10 multilicencí se lze dostat na cenu okolo pětisetkoruny za jednu licenci. Dlužno dodat, že v ceně licence je doživotní aktualizace programu, tedy jednou si program zakoupíte, a pak jej navždy využíváte. 

Domovská stránka Total Commander 

Zoner Photo Studio 

Vždy se snažím v určité oblasti zvolit řešení all-in-one, tak, abych nemusel mít například na úpravu obrázků jeden software, vylepšení fotografií druhý a fotogalerie třetí. Zoner Photo Studio již léta plní funkce komplexního řešení všech těchto oblastí. Nejvíce jej ale využívám právě na fotografie, fotogalerie a tvorbu kalendářů. Tento produkt se za léta tak vylepšil, že jej lze dnes právem považovat za špičku napříč oblastmi grafiky. A netahejte mi tu prosím Photoshop. Já chci jednoduché a rychlé řešení, které splní účel, ne profesionální leč gigantický produkt za desetitisíce. 

Zoner dokáže velmi rychle a dokonce i hromadně, provést typické úpravy fotografií, jako je ořezání, změna velikosti, vylepšení, doostření, redukce červených očí apod. Poskytuje ale mnohem více funkcí. Ve své poslední verzi například umí solidně pracovat s formátem RAW nebo umí posunout barevnou škálu fotografie, tak, že vylepšujete jen určité rozsahy barev. Samozřejmostí jsou desítky efektů, rámečků či filtrů. Starší verzi Zoner Photo Studia 12 FREE lze stáhnout zdarma například zde. Nejnovější plná verze vyjde na 1500 Kč. 

Domovská stránka Zoner Photo Studio 

PSPad Editor 

Za léta praxe ve vytváření HTML stránek a PHP kódu se mi osvědčil tento významný, bezplatný a český HTML editor, který svou kvalitou a poměrem cena/výkon naprosto zastiňuje cokoli jiného. Jde o velmi zajímavý editor určený programátorům nejrůznějších programovacích jazyků. Program neobsahuje nekonečnou řadu zbytečných funkcí, které většina z nás stejně nikdy nevyužije a soustředí spíše na jednoduchost, přehlednost a rychlost. Program podporuje přes 30 různých prostředí (PHP, HTML, XML, ASP, SQL, Python, apod.). Předností produktu je možnost vnitřního skriptování a bezplatná distribuce. 

Domovská stránka programu PSPad Editor 

Miranda IM Vienna Pack 

U IM komunikace se nesnažím jít nějak zásadně proti proudu a používám u nás tolik oblíbené ICQ. Poté, co soudruzi z QIP naprosto zničili velmi nadějný projekt, jsem hledal náhradu. Hlavním požadavkem byla absence reklamy, jen základní komunikační funkce a pokud možno pěkný vzhled. Nic víc, nic míň. Miranda IM v balíčku nazvaném Vienna Pack splňuje vše. Strohosti a spolehlivosti klasické Mirandy dodává šmrnc v podobě hezkého grafického rozhraní a zjednodušeného nastavení, které je v klasické verzi tohoto IM klienta extrémně rozsáhlé. Pro použití rovněž hovoří cena – program je zdarma. Tato edice nemá domovskou stránku, pro stažení si tedy musíte dopomoci download servery. 

Stažení programu Miranda IM v edici Vienna Pack 

KeePass 

Posledním programem, bez kterého se neobejdu, je KeePass, tedy software pro zaznamenání hesel a uživatelských přístupů. Nabízí zabezpečené úložiště pro všechna vaše hesla. Ty můžete řadit do různých kategorií – vytváříte vlastně strom vašich přístupů a kompletní databázi uložíte pod jediné tzv. master heslo. Soubor s hesly je velmi dobře šifrován. Existují také mobilní verze této aplikace, takže svá hesla můžete mít vždy u sebe. KeePass je vhodný také pro uložení hesel k projektům v menších týmech. Jde o freeware, tedy bezplatný produkt. 

Domovská stránka programu KeePass 

Závěrem 

Na závěr snad jen podtrhnu to, co jsem deklaroval v úvodu článku. Nešířím zde osvětu, co by lidé měli využívat, jen upozorňuji na programy, které se mi za léta sezení u klávesnice a myši osvědčily. Pokud máte také svého favorita či zkušenost s jinými kvalitními programy, pak budu rád, když své názory vyjádříte do diskuse pod tento článek.

31. 5. 2011

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...