Úvod > Články > Google Chromebooky jdou na trh

Google Chromebooky jdou na trh

A další novinky uplynulých dní: Asus na trh uvádí počítače Eee s Ubuntu -- 3G soupeření a nová metodika O2 -- a více...

Microsoft musí zaplatit 290 milionů dolarů za porušení patentu

Léta se táhnoucí patentový spor mezi společnostmi i4i a Microsoft došel svého dalšího dějství. Nejvyšší soud zamítl odvolání Microsoftu proti dřívějšímu verdiktu, firma tedy musí dříve uvedených 290 milionů dolarů (4,9 miliardy korun) malé firmě i4i zaplatit.

Spor o použití XML v kancelářské sadě MS Office probíhal vlastně 10 let, zástupci obou firem se totiž spolu prvně sešli již v roce 2001. Microsoft však požadavky i4i neplnil, až se po letech dostal případ k soudu. V květnu 2009 americký soud rozhodl, že Microsoft musí firmě i4i zaplatit náhradu škody ve výši 290 milionů dolarů a rovněž zastavil prodej sady MS Office 2007. Ještě téhož roku se Microsoft proti rozhodnutí odvolal, ale v prosinci soud ve Wahsingtonu DC jeho odvolaní zamítl. Stejný verdikt uslyšel Microsoft i nyní.

Vyšel prohlížeč Chrome 12

Společnost Google vydala novou stabilní verzi svého webového prohlížeče Chrome. Dvanáctá generace přináší dříve oznámené novinky, vylepšení a opravy předešle objevených chyb a zranitelností.

Nejviditelnější novinkou je "Safe Browsing", jež kontroluje stahované soubory a srovnává je s dostupnou databází malwaru (škodlivého softwaru). Chrome nově umí i spravovat a mazat dočasné soubory Flashe (podobné cookies) a chránit soukromí uživatelů.

Změny nastaly i v ovládání nainstalovaných aplikací pro Chrome, které lze spouštět z "adresního" řádku, vylepšena byla akcelerace 3D objektů, zmizela ale například podpora Google Gears -- od tohoto synchronizačního mechanismu Google upustil ve prospěch nových technik v rámci HTML5.

Uživatelům by se nová verze Chrome měla nainstalovat automaticky. Instalační balíčky jsou jinak dostupné přímo na webu Googlu (dostupné jak pro Windows, tak i Mac OS X nebo Linux).

Asus na trh uvádí počítače Eee s Ubuntu

Společnost Asus svou produktovou řadu Eee obohatila o modely s předinstalovaným operačním systémem Ubuntu. Přidává se tak k Dellu, který vlastně začal počítače s Ubuntu nabízet coby velká firma jako první.

Nové modely Eee s Ubuntu by na pulty obchodů vlastně měly mířit od 1. června. Jedná se o modely 1015PX, 1001PXD a 111PX, na kterých běží Ubuntu 10.10 (říjnová verze).

Asus je zodpovědný za netbookovou horečku, která před pár lety vypukla -- malé, levné počítače se tehdy prodávaly výhradně s linuxovými operačními systémy. Microsoftu se nakonec podařilo Linux z netbookového světa vytlačit.

Všechny tři zmíněné modely s Ubuntu mají 10palcové displeje s rozlišením 1024x600 pixelů, dva stroje 1015PX a 1011PX jsou poháněny dvoujádrovým procesorem Intel Atom N570, třetí má jednojádrový Atom N455.

3G soupeření a nová metodika O2

Společnost Telefónica oznámila, že její signál 3G je dostupný 51 procentům populace České republiky. Skok byl způsoben změnou metodiky, kdy Telefónica do svých čísel zařadila i stanice konkurenčního T-Mobile, které spolu v některých místech oba operátoři sdílejí.

Část odborné veřejnosti se v minulém týdnu docela pobavila nad formulací v tiskové zprávě společnosti: "V rámci sdílení 3G sítě s T-Mobile Czech Republic sjednocuje Telefónica metodiku výpočtu pokrytí populace. Signál 3G je tak dnes dostupný obyvatelům 634 měst a obcí, tj. 51 % populace." Důvodem samozřejmě je důraz na metodiku výpočtu. Telefónica dále uvedla, že díky ní bude na začátku léta pokryto 55 procent populace, čímž -- jak Telefónica uvedla, "potvrdí svou pozici v pokrytí tímto signálem". 

Vodafone pokrývá 3G sítí polovinu populace

České zpožděné 3G rozšiřování sítí pokračuje. Jedna tisková zpráva v tomto směru stíhá druhou -- i Vodafone oznámil, že jeho 3G síť je dostupná polovině obyvatel České republiky. Do konce léta pak operátor chce pokrýt dalších 130 měst a obcí a zvýšit pokrytí na 370 -- procentuálně pak na 60 procent populace.

"Nyní se Vodafone v zavádění 3G technologie soustředí zejména na okresní a menší města ve všech regionech republiky. Tam, kde Vodafone 3G nově spustí, si mohou zákazníci aktivovat tarif Připojení na stálo s padesátiprocentní slevou na první tři měsíce a k tomu mohou získat modem za zvýhodněnou cenu 77 korun," stojí v tiskové zprávě společnosti.

Díky spolupráci se společností MobilKom mohou klienti Vodafonu využít také možnost připojení přes CDMA skrze U:fonovu síť.

Google Chromebooky jdou na trh

Laptopy s operačním systémem Google Chrome míří na trh. Prodej začíná už 15. června.

Po letech čekání se fanoušci Googlu a minimalistického operačního systému zaměřeného na práci s webem dočkali. Notebooky od Samsungu a Aceru s tímto operačním systémem se na trhu objeví už 15. června, nejprve se Spojených státech přes portály Best Buy a Amazon.

Že Google může pracovat na vlastním operačním systému, se spekulolovalo od chvíle, co firma představila vlastní webový prohlížeč Chrome. Nakonec se existence Chrome OS potvrdila a nějakou dobu jsou dostupné i binárky pro vyzkoušení (sestavené z dostupných kódů dobrovolníky, nikoli Googlem).

Chrome OS není klasickým operačním systémem, na který jsou lidé většinou zvyklí, ale je určen především pro práci s webovými aplikacemi a tomu, čemu se dnes tak s oblibou říká "cloud computing". Výhodou Chrome OS postaveného na linuxovém jádru a s prakticky jedinou běžící lokální aplikací (prohlížečem Chrome) je vysoká bezpečnost -- v případě, že někdo notebook odcizí nebo se uživateli počítač jinak zatoulá, o data člověk nepřijde. Jakmile se člověk přihlásí na nový stroj, vše bude na starém místě.

Cena Chromebooků se pohybuje od 380 dolarů do 500 dolarů (6 400 Kč - 8 500 Kč).  

13. 6. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...