Úvod > Články > Teorie zrychlování času v technologiích

Teorie zrychlování času v technologiích

Také vám připadá, že máme stále méně volného času? Přijde vám, že technologie se vyvíjejí a doslova letí kupředu raketovou rychlostí? Řada konspirátorů má jasno a hovoří o zrychlování času. My se budeme držet při zemi a zkusíme se zaměřit na vývoj technologií za posledních několik desetiletí.

Nejprve si zkusme ujasnit fyzikální podstatu celého problému. Bylo by bláhové se domnívat, že čas - jako fyzikální veličina měřící vzdálenost v časoprostoru - zrychluje. Ne, že by to bylo nemožné, zrychlovat může cokoli, ale nerad bych zabředal do syrové podstaty konspiračních teorií a vykřikoval zde, že jsem chytřejší než všichni vědci světa počínaje Aristotelem, který se jako první měřením času zabýval. Držme se tedy toho, že čas, tak jak byl definován a používán, nezrychluje. Země se točí stále stejně a východ a západ slunce, podle kterého čas odměřovali naši předkové, funguje v zajetých kolejích po tisíciletí. 

Vnímání času 

To, co se mění, je zejména vnímání času lidským organismem. Dokud byly podněty z okolí vztaženy pouze k pozorování krajiny, práci na poli nebo v lese, tak lidský organismus vnímal tyto vjemy přirozeněji. Nyní, kdy jsme doslova závislí na technologiích, čas plyne subjektivně mnohem rychleji. Je zřejmé, že nejvíce jsme závislí na zdrojích obživy a energie. Podružně jsme ale mnohem více závislí na dalších navazujících oborech.  

Jeden příklad za všechny. Představte si, že by z ničeho nic někdo vypnul „jistič internetu“. Přestali bychom komunikovat, ztratil by se snadný zdroj informací a zpřetrhaly by se sociální vazby. Mělo by to ale i svá pozitiva. Vrátili bychom se ke knihám a do hospod bychom nechodili jen pít, ale zejména poklábosit. Lidé dnes totiž mají mnohem lepší vztahy s imaginárními přáteli z Facebooku, nežli s vlastní rodinou.

Počátek zrychleného vnímání času 

Položme si otázku, kde vše začalo. V zásadě s příchodem páry, potažmo později s příchodem elektrické energie. Jako prvopočátek tak lze považovat rok 1765, kdy James Watt objevil princip parního stroje. Tento objev ale měl na společnost velmi pozvolný vliv. Prakticky v průběhu celého devatenáctého století lidé zjišťovali, jaké přínosy tento objev bude mít. V návaznosti na to bylo důležitějším momentem objevení elektřiny a její detailní prozkoumání, které vyvrcholilo v roce 1865 Dynamickou teorií elektromagnetického pole. 

Tuto druhou fázi dynamičtějšího zrychlování času (tedy jeho vnímání) můžeme tedy datovat od roku 1865 do roku 1950. Právě v roce 1950 byly elektrifikovány poslední obce na našem území. Obyvatelé naší země měli vůči západním mocnostem jednu výhodu. Za bolševika nebyl přístup k technologiím tak rychlý, takže šlo o velmi průběžné zavádění technologií. Vzpomeňme například televizní přijímač. V USA byl běžnou součástí domácností již v padesátých letech. U nás byly domácnosti, které se k televizoru dopracovaly, až po roce 1970. 

Zaostřeno na technologie 

Upusťme nyní od obecného konceptu vývoje společnosti a zaměřme se více na oblast technologií. Nejprve se pozastavme u audiovizuálních přístrojů. Například revoluční walkman byl vynalezen společností Sony v roce 1978. I když se u nás první šťastlivci z tohoto technologického zázraku mohli radovat až okolo revoluce, již v roce 1979 spatřilo světlo světa CD. Discman ale přišel na trh až o pět let později. Jen pro zajímavost, již v roce 1987 si společnost Apple nechala patentovat první čistě digitální přenosný audio přehrávač. Trochu rychlý skok od kotoučových magnetofonů a gramofonových desek, nemyslíte? Dnes již ohrnujeme nos i nad MP3 přehrávači a požadujeme doprovod videa - nejlépe v líbivé krabičce chytrého mobilu s dotykovým displejem. Za nějakých 30 let jde o skok v historii nevídaný. 

U videa byl skokový vývoj ještě zajímavější. Počátek rozumné reprodukce filmů v domácím prostředí lze spatřit u VHS. Standard byl představen v roce 1976 a i v Česku měly některé domácnosti to štěstí, že mohly využívat video již před revolucí. Než se stihly videorekordéry pořádně rozšířit, tak přišel formát DVD, který se stal mnohem masovější. V roce 2000 byl ale představen Blu-Ray a prostor tak dostaly Full HD filmy ve vysoké kvalitě. Během dvaceti let jsme se tak dostali prakticky od ničeho (VHS) k výborné kvalitě a dostupnosti. Podobný vývoj bychom ale zaznamenali u dalších technických oblastí – namátkou mobilní telefony, GPS navigace, automobily apod. Přesuňme se nyní blíže k IT. 

Informační megaprogress 

Ajťákům nejbližší je oblast informačních technologií. Standard IBM PC spatřil světlo světa v roce 1981. O tři roky později pak přišla specifikace IBM PC AT, od které odstartovaly počítače tak, jak je známe dnes. Počítače tohoto standardu se i u nás začaly objevovat kolem let 1989 – 1992. Od roku 1993 byly PC cenově dostupné také pro širší veřejnost, což gradovalo nejvíce po roce 2000. I ti, kteří nástup informačních technologií odmítali, se dnes bez počítačů neobejdou. Samostatnou kapitolou rozvoje je pak internet. 

Ještě v roce 1995 byl internet dostupný maximálně na akademické půdě a ve větších korporacích. Do roku 2000 si internet pořizovali domů také nadšenci (včetně mě). Od roku 2000 pak díky dostupnějšímu internetovému připojení bez omezujících faktorů je internet součástí kanceláří, škol i domácností. Tím, že na internet vstoupily miliony uživatelů, vzniklo také mnohem více služeb a portálů. Během několika málo let se tak z prachu postavil pilíř IT oblasti. Počítač jako takový je dnes ve své podstatě jen internetovým terminálem. 

Vizualizace zrychlování času 

Po úvaze nad historií a současností technologických výdobytků se ale vraťme zpátky ke zrychlenému vnímání času. Díky všemu výše popsanému máme mnohem více vjemů, lidský mozek se s faktem dramatického informačního chaosu vyrovnává po svém. Začíná se totiž učit žít s neustále se měnící podstatou žití. Na internetu lze stáhnout a vyzkoušet velmi zajímavý program s názvem Time Wave Zero. Tento software graficky znázorňuje, kterak se civilizace na Zemi vyvíjela od raných období až po současnost. Na vizualizacích je vidět, že v posledních několika málo desetiletích rostla míra inovací doslova exponenciálně. V této souvislosti je více popsáno na tomto zdroji v anglickém jazyce, nebo případně na tomto zdroji v češtině. 

Závěrem 

Ač zní zrychlování času dosti bláhově a neuvěřitelně, domnívám se, že nejde o průlom ve fyzice nebo o konspirační tezi rozvracečů současného společenského uspořádání. To, že nám čas plyne rychleji, je dáno jen a pouze rychlejším vývojem civilizace. 

21. 6. 2011

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...