Úvod > Články > Piráti spustili web s odkazy. Hrozí jim zrušení a stomilionová pokuta!

Piráti spustili web s odkazy. Hrozí jim zrušení a stomilionová pokuta!

Tisková zpráva: Pirátská strana ve středu spustila web na adrese www.piratskefilmy.cz, kde lidé naleznou 20 000 odkazů na více než 5800 filmů. Filmy samotné se na serveru nenacházejí. Piráti zveřejněním odkazů upozorňují na absurdní případ středoškoláka z Liberce, kterého kvůli umístění odkazů na web pronásleduje Protipirátská unie a policie.

Umisťování odkazů na Internet není zločin. Počet odkazů na serveru Pirátské strany zhruba desetinásobně převyšuje počet odkazů na webu studenta z Liberce.

Šestnáctiletý chlapec z Liberce byl obviněn za umístění internetových odkazů na svůj web. Česká protipirátská unie “vypočítala” údajnou škodu 138 000 000 Kč. Šikanou mladých lidí se Protipirátská unie s pomocí státu marně snaží zachraňovat starý obchodní model, který v době Internetu přestal fungovat.

Po půl roce byl obviněný obžalován. Virtuální škoda mezitím záhadně klesla na 122 000 000 Kč. Co tedy údajný zločinec udělal? To samé, co nejnavštěvovanější česká internetová stránka Seznam.cz – umístil na svůj web odkazy mířící na jiné veřejně dostupné webové stránky. Prakticky identickou činnost – odkazování a embedování adres – provozují i servery jako Facebook a Google.

Na Slovensku se o zneužití kopírovacího monopolu pokusila tamější OSA (SOZA), když chtěla vybírat poplatky za videa embedovaná z youtube. Internetové protesty však donutily jejího ředitele Vladimíra Repčíka uznat, že „použití hypertextových odkazů a tzv. embedovacích kódů není zpřístupňování autorského díla veřejnosti podle platného autorského zákona.“

Přestože soudní rozhodnutí ještě nepadlo, zastávají někteří čeští “odborníci” názor opačný. Není se čemu divit, zaměstnávají je firmy jako IFPI, OSA, ČPÚ nebo BSA. Například Petra Žikovská je tajemnicí ústavu autorského práva Univerzity Karlovy a zároveň podává jménem výrobců záznamů IFPI trestní oznámení na středoškoláky. Tyto interpretace proto vychází od lidí ve střetu zájmů.

Odkaz není zločin! Odkazování na webovou adresu a embedování do stránky není sdělováním díla ve smyslu kopírovacího zákona, stejně jako není sdělováním díla veřejnosti konstatování, že dnes večer dávají v kině Aero od 20:30 film Lidice nebo televizní program, který si lidé běžně kupují v trafice.

Paulo Coelho, autor celosvětových knižních bestsellerů, komentoval kopírování odkazů slovy: „Když jsem ještě používal Myspace, smazali mi píseň ‚Fly Me to the Moon‘ (od Franka Sinatry) z mého profilu. A kdo ji smazal? Odpověď je jednoduchá – chamtivost a nevědomost. Chamtivost, která nechápe, že svět se změnil. Nevědomost, co se domnívá, že lidé si nekoupí CD, pokud bude hudba k dispozici zdarma.“

Předseda Pirátů Ivan Bartoš prohlašuje: „Zásadně odmítáme, aby se policie řídila propagandou Protipirátské unie a pronásledovala každého, kdo si na svůj web nebo facebook umístí video. Vyzýváme Protipirátskou unii, aby přestala šikanovat nezletilé a uplatnila své nesmyslné nároky vůči Pirátské straně.“

Pirátská strana odkazovací web provozuje ve spolupráci s portálem Kinotip.cz. 

 

Zdroj: Tisková zpráva

1. 7. 2011

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.