Úvod > Články > E-banking 7: Zhodnocení

E-banking 7: Zhodnocení

Poslední díl seriálu o aplikacích e-bankingu na českých trzích bude věnován vyhodnocení získaných údajů a určení pořadí jednotlivých hodnocených bank. Kdo tedy vyhrál? Kdo je nejlepší? A kdo je outsider českého e-bankingu?

Komerční banka odchází od Microsoftu

Než se dostaneme k výsledkům, pojďme ještě aktuálně zaznamenat, že Komerční banka provedla rázný krok, pokud jde o Microsoft. Nářky obdivovatelů této softwarové firmy a bujaré oslavy odpůrců zmírní upřesnění – Komerční banka se rozhodla změnit dodavatele Java Virtual Machine z firmy Microsoft na firmu Sun.

Komerční banka se takto rozhodla po několikaletém provozování služby Mojebanka. Jaké má tento krok důsledky? Pro běžného uživatele skutečně malé, protože po lehkém zásahu do nastavení internetu, případně přeinstalování JVM bude fungovat vše jako doposud. Na webu lze spustit test, který ověří přítomnost verze Javy ve vašem PC a případně navrhne potřebné kroky k aktualizaci.

Jestliže bankovnictví využíváte pravidelně, prošli jste si tímto testem a případně modifikací konfigurace již před nějakým časem – ke změně došlo k datu 22. 9. 2005. Co bude tato změna znamenat pro uživatele jiných platforem? Určitě mnoho, patrně se začíná blýskat na lepší časy. Každopádně se blýskat ještě nezačalo. Dle informací z diskusních fór je bankovnictví KB zcela nefunkční pod Linuxem a dále i pod jinými prohlížeči než je Internet Explorer v MS Windows.

Změny, které nastaly se tedy týkají zejména bezpečnosti. Majitelé skutečně bezpečných internetových prohlížečů i operačních systémů mají smůlu. Nehledě na majitele kapesních počítačů – zde ale nemá mezery jen KB, ale i většina jiných bankovních ústavů.

Konečné zhodnocení

Nebudeme chodit kolem horké kaše a hned se vrhneme na vyhodnocení našeho malého testu bankovních aplikací. Popis, jakým způsobem jsme hodnotili banky naleznete v prvním díle seriálu. Konkrétní hodnotící tabulku naleznete na konci článku. Tabulku jsme nedali do textu, jelikož je příliš velká a přehledné a korektní zobrazení bychom nemohli garantovat ani při použití nejvyššího rozlišení.

Nyní se ale pojďme podívat na výsledný graf:

Jak je z grafu patrné, eBanka je absolutním vítězem. To ale není tak zarážející, jako skutečnost, že druhá Komerční banka má skoro polovinu bodů. Jak vidno, mezi prvním a druhým místem je propastný rozdíl ve funkčnosti. Další rozdíly mezi jednotlivými aplikacemi nejsou již tak velké, snad jen překvapí umístění GE Money Bank na jednom z posledních míst.

Asi by bylo vhodné, kdyby se banky hluboce zamyslely nad úrovní svých aplikací pro e-banking, protože standard, který je u nás zaveden je vůči eBance nicotný. Dalo by se skoro říci, že většina aplikací má třetinu funkcí oproti vítězi. Cenově se ale banky zase tolik neodlišují. Kde je tedy problém?

 

Související články:

E-banking 6: Živnostenská banka a ČSOB

E-banking 5: Citibank a BAWAG

E-banking 4: Raiffeisenbank a Volksbank

E-banking 3: Komerční banka a GE Money bank

E-banking 2: Česká spořitelna a HVB Bank

E-banking: Startujeme seriál

 

Závěrečná tabulka:

4. 10. 2005

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...