Úvod > Články > Google všemohoucí a církev blahořečeného iPhonu

Google všemohoucí a církev blahořečeného iPhonu

Velké léto, kdy následuje jedno zjevení boží za druhým je zde. Polyteismus nám sice v globální době hezky bují, ale věřící začínají tušit, že se časy mění. Změny visí ve vzduchu!

Dobrý den, jmenuju se Franta Vopička a bydlím v Horní Dolní. To nevadí, že mě neznáte, stejně můžeme být kamarádi. Mám totiž rád to samé, co vy. Jsem úspěšně globalizován. Chcete vidět mýho ajfouna?

Jen se neťukejte na čelo nad úvodními řádky. Jsme někde, kde jsme asi tak nějak ani nechtěli být, ale vzhledem k tomu, že se to většině populace líbí, asi to nebude tak špatné. Franta Vopička bude takový náš model úspěšného mladého Čecha věřícího v... pokrok. Nebo Němce. Nebo Brazilce. A klidně Australana nebo Kanaďana.

Úspěšný je proto, že ví, kde je život. Na Facebook se přihlásil hned v první misionářské vlně, když se sociální síť vydala dobývat svět (pro lásku boží, pochopitelně). Miluje Steva Jobse a myslel na něj, když šel na operaci, ale nevěřil, že se mu může něco stát, protože bůh nemůže přece umřít. A Steve to zase dokázal.

To samé si říkal, když si kupoval iPhone. Co se týče iPadu, tak dlouho váhal, ale nakonec uznal, že intelektuálněji bude vypadat s požehnanou a neokázalou čtečkou Kindle. Ta pořád frčí a navíc s její koupí ušetřil peníze na týdenní zahraniční dovolenou s batůžkem. Na dovolenou v hotelu neměl, protože iPhone 4 mít musel, ale cena přece jen není nejnižší. Ale to nevadí, protože v něm má zcela vše, co na cestách věřící potřebuje.

Tedy kromě knih. Ty si kupuje u Amazonu. Pokud je z výše jmenovaných států kromě Česka a Argentiny. V takovém případě je krade na internetu (bůh mu odpusť), protože se to vyplatí. Jakmile se Franta dostane k wi-fi, hned pošle svoje fotky na Facebook a ležérně se pochlubí, kde ten den jedl. Český Franta Vopička navíc zhodnotí podnik na Scuku, protože to je nejvíc in a jeho slovo je gastronomický Nový zákon.

Všichni Frantové navíc viděli film Social Network, od kteréhož večera si uvědomují, že Steve Jobs je starý bůh, ale jsou tu i mladí, o kterých není zatím tak úplně jasné, co jsou zač a co si o nich myslet (i když o Stevovi si myslí jen to, že je bůh, protože to, co se povídá, taky není moc boží). Každopádně se zdá, že pantheon se zabydluje.

Je tu totiž ještě jedno božstvo, které přináší Frantům Vopičkům starosti. Je už takříkajíc všudypřítomné a nezalamuje se s tím, aby na sebe bralo nějakou konkrétní lidskou podobu. Všemocný Google navíc spustil novou vlnu svého božského působení v okamžiku, kdy nejsou u svých počítačů a jediné, co zvládají, je zajít na posledního umírajícího boha Pottera (se kterým rostli spjati snad ještě těsněji než s internetem - rozhodně se k němu modlili víc).

Je to nestydaté, když Google spustí svůj kroužkovací facebook o prázdninách. Navíc se vrátil k tajnosektářským pozvánkám, takže je jasné, že tam Franta musí být. Je přece jasné, že nejlepší party jsou ty, na které vás jen tak nepustí! A tohle bude podle všeho hustá pařba, protože na ni může zatím jen pět milionů lidí z celého světa! Chápete to? Jenom pět mega lidí to zatím může testovat! A Franta se táhne s batůžkem, přítelkyní (Franta není ajťák, ale úspěšný frikulín, takže má přítelkyni) a svým a jejím iPhonem cestou necestou a tohle si závistivě čte. Kdykoli se dostane k internetu.

A protože Franta nikdy nebyl žádné ořezávátko, míval v dobách hybridních přehrávačů božího iRivera SlimX na CD s vypálenými MP3. To tehdy něco znamenalo. Jenže kde ty loňské sněhy jsou… O to podivnější je zpráva, že tajuplný Google nejenže spustil svoje kruhy, ale spojí se s iRiverem (všimněte si toho znepokojivého malého i před Riverem, které tam bylo už tehdy a bůh Jobs proti němu nemůže nic namítat!).

Společně prý zabijí jednou provždy zlého Amazona, který ždímá klienty na straně autorů i čtenářů tak mocně, že se svatá Rowlingová rozhodla opustit svou požehnanou knihovnu a z papíru přesedlala na elektronické médium!

A to všechno během jedněch prázdnin, kdy si máte užívat s posíláním fotek na Facebook a čas od času i s přítelkyní. Je to v podstatě neúnosné a je jen štěstí, že oznámení o nových Windows je zajímavé asi tak stejně jako Papežův velikonoční projev.

Franta se po večerech docela užírá, wi-fi v hostelu mají jen kolem recepce, a tak neví, co se děje. Navíc mu ještě nikdo neposlal pozvánku do Google+. Reálně taky hrozí, že až léto skončí, Kindle bude out a než se dohrabeme k Vánocům, bude výhodnější podlehnout svodům posla božího Androida, který je prvním z bojovníků velkého Googlu.

Co se stane s Frantou Vopičkou, kterého jedno jediné léto může připravit o frikulínství a kontakt s tím jediným, co dnes doopravdy ještě někoho zajímá? Co přinesou další týdny, když už teď je Zuckerberg na lopatkách a zmůže se jen na spolupráci se zapomenutým bohem Microsoftem? Pomohlo by z hrobu vytáhnout Billa Gatese? A co na to Nokia? A co na to Jan Tleskač a jeho létající kolo?

Ty otázky jsou nesnesitelné a není v lidských silách na ně odpovědět, ba dokonce je ani snášet. Snad jen Tomáš Akvinský a Imanuel Kant by pomohli. Ale co mi, obyčejní lidé, ve světě, po kterém opět kráčejí božstva konající zázraky a obracející na svou víru desítky milionů duší? Na tohle léto Franta Vopička z Horní Dolní nikdy nezapomene. 

16. 7. 2011

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...