Úvod > Články > Retro: Víte, jak vypadal internet v roce 1997?

Retro: Víte, jak vypadal internet v roce 1997?

Řada dnešních uživatelů internetu si ani v náznaku neumí představit, jak vypadal internet před nějakými 12-15 lety. Právě v této době docházelo k masivnímu rozvoji internetových vytáčených přípojek do domácností a lidé se s internetem začali více sžívat. Udělejme si tedy výlet do minulosti, pro mnohého půjde o milou vzpomínku, pro některé o nepředstavitelnou minulost.

Tak nejprve je vhodné zmínit, že celkově měl internet zcela jinou podobu a to nejen grafickou. Rozdílné bylo zejména jeho využívání. Za všechno mohlo vytáčené připojení k internetu, kde každá minuta stála na svou dobu nemalé peníze. Obvykle jste si tedy připravili několik e-mailů k odeslání, rychle jste se připojili k internetu, stáhli si současně nové zprávy, uložili několik webových stránek, které jste si přečetli až ve chvíli, kdy byl internet odpojen – tedy offline a zadarmo. Takto fungoval každý, kdo neměl to štěstí, že například díky akademické půdě mohl využívat internet neomezený. V této době také vznikaly stovky internetových kaváren – kde je jim dnes v době všudypřítomného WiFi konec?

Google v plenkách

Tak nejprve se pozastavíme u vyhledávání. Dnes je samozřejmé, že cokoli hledáme tak napíšeme obvykle do Googlu, Bingu nebo Yahoo. Tehdy byla situace dosti odlišná. Hlavně neexistovaly tyto globální služby nad celým webem. Nemohli jste tedy hledat na celém internetu, ale vždy jen v nějaké jeho části. Zvlášť se vyhledávaly informace, zvlášť texty a totéž platilo o souborech. Zajímavou se tehdy jevila dnes již zapomenutá služba WAIS. Pro plnotextové vyhledávání používala řadu vyhledávacích serverů, z nichž každý měl v patronaci jednu databázi dokumentů a vyhledával pouze v ní.

Uživatel, který něco konkrétního hledal, pak musel nejenom zadat to, co hledá, ale musel také vybrat konkrétní WAIS servery. Hledání tak působilo spíše dojmem pokusu, omylu a opakováním pokusu. Prohledávání souborů bylo zdaleka složitější. Buď jste museli procházet desítky FTP serverů a doufat, že narazíte na hledaný soubor, nebo jste mohli využít službu Archie. Ta prohledávala některé známé FTP úložiště. Dlužno dodat, že služba Archie fungovala nejprve jako konzolový nástroj příkazové řádku, následně bylo dostupných několik málo Windows 3.11 klientů.

Piráti to měli složité

Nejen, že se složitě hledaly informace, problém byl najít jakýkoli soubor. Jak legální, tak ilegální. Služba Archie zmíněná v předchozím odstavci sice částečně hledání souboru ke stažení řešila, ale jen a pouze na některých FTP serverech. Častější bylo přímé hledání v anonymních FTP archivech. Protokol FTP jako takový definuje přihlášeného uživatele jako konkrétní osobu, proto někdo v minulosti navrhnul přihlašování uživatelů FTP serverů jako anonymů. Tím získali malí i větší piráti alespoň zdánlivý přístup k tehdy opravdu cenným datům.

Obvyklejší byly ale jakési izolované komunitní FTP servery, často se sdružující kolem akademiků – populární se staly FTP servery provozované na vysokoškolských kolejích. K těm se dostali obvykle jen studenti a komunita kolem nich a distribuovaly se na nich programy, písně, videa a také pornografie. Kdo měl přístup na podobný server, ten si jej obvykle velmi střežil a mezi dalšími uživateli PC byl považován za guru. Dodnes si pamatuji na FTP server Franta na kolejích VŠB Ostrava. Za přístup na něj se platilo mnoha pivy.

Internetové magazíny jiného zrna

Dnes máme nepřeberné množství tematických i všeobecných internetových periodik. Je jich opravdu mnoho. V roce 1996 ale vše teprve začínalo. Prostřednictvím služby VOL (Video On Line) se na internetu objevovaly články z tištěných periodik. Další periodika se vyskytovala na serveru Trafika. Čistě internetových periodik ale nebylo mnoho. V našich končinách vše odstartoval Ondřej Neff se svým elektronickým časopisem Neviditelný pes a to již v roce 1996. Velice čtené byly v této době také servery CHIPweek, BListy apod. V této době jste se ale ještě stále dočetli v papírových novinách daleko novější informace, než na internetu. To se ale postupem času změnilo a dnes je tomu naopak.

V roce 1996 všichni měli v oblíbených jen pár položek – FFFilm Františka Fuky, začínajícího Neviditelného psa Ondřeje Neffa, magazín Capitol s články o televizi, filmu a kultuře, vyhledávač Pinknet, Svět Namodro Daniela Dočekala, a od roku 1997 tehdy revoluční stránky České televize nejen s televizním programem...

Nákupy na internetu jen snem

Internetové obchody sice začaly v USA fungovat již v polovině devadesátých let minulého století, u nás ale došlo k masivnímu rozvoji až po roce 2000. Pokud jste neměli speciální platební kartu pro platby přes internet, na nákupy na internetu jste tak mohli zapomenout. Ostatně, hodně zahraničních e-shopů odmítalo do České republiky zboží zasílat.

Prvotním českým pokusem se stal Virtuální obchodní dům. Tento portál pracoval s pojmy patro, oddělení apod. Nicméně se nejednalo o nic více, než o katalog odkazů. Podobně na tom byly internetové aukce. Vše začalo mnohem později. Důvod byl prostý – jednak zde byl problém se samotnou webovou technologií a za druhé nebyly zdaleka tak rozšířené platební karty (alespoň v ČR) a elektronické platby neexistovaly téměř vůbec (pomineme-li revoluční bankovnictví Expandia banky).

Závěrem

Internet byl v minulosti mnohem větším pralesem. Vyznat se v něm bylo složitější, najít cokoli bylo skutečným dobrodružstvím. Pokud vás problematika vizáže českého internetu před rokem 2000 zajímá více, pak vás odkážu na web Jiřího Peterky, který se touto problematikou ve svém internetovém muzeu zabývá mnohonásobně podrobněji. 

20. 7. 2011

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...