Úvod > Články > Čtvrté výročí iPhonu zapadlo, ale Apple má důvod oslavovat

Čtvrté výročí iPhonu zapadlo, ale Apple má důvod oslavovat

Dobrých zpráv se na firmu Apple v poslední době hrne víc než dost (byť na to o zdravém otci zakladateli musí stále čekat). Nejdříve to byly rekordní zisky, kdy obrat za poslední čtvrtletí dosáhl úctyhodných 28,6 miliard dolarů. O ty se postaralo zejména 20 miliónů prodaných iPhonů a přes 9 miliónů iPadů 2.

Další příjemnou zprávou, která se objevila jen o den později, bylo ohlášení, které nepotěšilo ve Finsku – největším výrobcem smartphonů již není Nokia, ale Apple. A do třetice všeho dobrého, nejnovější operační systém Lion byl univerzálně vychválen do nebe.

V rámci všeobecného nadšení a zaslouženého tlučení se v prsa poněkud zaniklo jedno výročí: iPhone se dočkal čtvrtých narozenin a i když to Apple nijak mimořádně neoslavoval, stojí jistě za to podívat se na stopu, která od 29. 6. 2007 po tomto mobilu zůstala.

O tomto mobilu se mluvilo prakticky celý rok 2007 a očekávání podněcované chytrým marketingem mateřské firmy došlo tak daleko, že nový mobil začal být považován za něco podobného druhému objevení se Krista a objevily se dokonce (byť povětšinou míněné žertem) názvy jako Jesus Phone.

Na první pohled to ale na nějaký trhák nevypadalo – cena byla více než vysoká, prakticky chyběly aplikace připravené dalšími firmami, nevalně vybraná telekomunikační společnost a navíc exkluzivita. Polínko do ohně přiložil i šéf Microsoftu Steve Ballmer, který s prozíravostí jen jemu vlastní prohlásil, že mobil za 500 dolarů nebude žádného zákazníka zajímat, protože postrádá klávesnici.

Popularita se ale začala šířit rychlostí stepního požáru a výsledkem jsou změny celého průmyslového odvětví. Můžeme sice donekonečna debatovat o tom, jestli Apple skutečně inovoval nebo jen vybrousil již známé věci (firemní obchod s aplikacemi nebo dotykový displej byly samozřejmě na světě již dříve), ale při podrobnějším pohledu na celé odvětví můžeme jasně odlišit situaci před iPhonem a po něm.

Co si budeme povídat, prakticky každý významnější smartphone, který po červnu roku 2007 spatřil světlo světa, není ničím jiným, nežli odpovědí na iPhone. Koneckonců  některé mobily s Androidem jakoby iPhonu či iPadu z oka vypadly, od designu až po ovládání. Třeba takový Samsung Infuse by mohl vyprávět. A pokud bych měl mít stovku za každý smartphone, který se na startu chlubil přezdívkou Zabiják iPhonu, byl bych dneska boháčem.

Není divu, že ostatní výrobci stále dohánějí vlak – když konečně vymakají všechno tak, jak se to o pár let dříve vylíhlo v dílnách Steva Jobse, přijde Apple neomylně s novou verzí a závody začínají znovu. Marně vývojáři připomínají, že bez inovací Microsoftu a RIM (o dnešním Androidu ani nemluvě) by Apple a jeho software nebyl ani zdaleka tam, kde je. O jejich pravdu se nikdo z těch, kteří masivně kupují a kupují iPhone, nezajímá.

iPhone ale změnil i mateřskou firmu. V době jeho startu měl Apple za sebou úspěšné desetiletí, kdy úspěchy poháněl iMac, iBook, iPod a iTunes. Ve chvíli, kdy se odpíchl iPhone, nastal obrat Applu novým směrem. Při představě, že Apple bude mít nejen vyšší zisk a obrat než Microsoft, ale také vyšší hodnotu, by se v době startu iPhonu každý analytik zasmál mocným hlasem.

Od roku 2007 se toho změnilo dost – zanikl Palm (dnes HP), dříve neporazitelná pozice Nokie se otřásá v základech, Motorola vstala z mrtvých, velkým hráček je dnes Android. Co se nestalo, je nadšení, které iPhone v majitelích vzbuzuje. O bílém iPhonu se mluvilo roky, dnes se srdce pravověrného fandy třese nadšením při zmínce o páté verzi iPhonu. 

28. 7. 2011

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

TikTok představil novou sociální síť, která má konkurovat Instagramu

TikTok představil novou sociální síť TikTok Notes. Aplikace je určena ke sdílení fotek a textového obsahu a má přímo...

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Nizozemská vláda možná přestane používat Facebook kvůli pochybnostem o ochraně soukromí

Nizozemská vláda uvedla, že možná přestane používat Facebook. Doporučil ji to místní regulátor kvůli možnému...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...