Úvod > Články > Cameron vyhrožuje, že vypne sociální sítě

Cameron vyhrožuje, že vypne sociální sítě

A další novinky uplynulých dní: Apple vyhrál: Samsung nesmí v EU prodávat tablety Galaxy -- Android si ukousl 20 % na trhu s tablety -- Už i Google spustil ve své síti hry... -- a více...

Apple vyhrál: Samsung nesmí v EU prodávat tablety Galaxy

Americká společnost Apple uspěla u německého soudu s požadavkem, aby jihokorejská firma Samsung nemohla na území Evropské unie prodávat počítačové tablety Galaxy Tab. Jedinou výjimkou je nizozemský trh, byť nejsou známy jasné důvody, proč v jiných státech EU se tablety, konkurující iPadům, prodávat nemohou a v Nizozemsku ano.

Spory mezi oběma společnostmi jsou již dlouhodobé, jedna na druhou podávají žaloby kvůli porušování patentů. Apple si myslí, že přístroje od Samsungu jsou "kopiemi" jeho přístrojů. Apple rovněž u soudů bojuje proti mobilnímu operačnímu systému Android, kdy reálně hrozí, že na území USA kvůli patentům nebude možné prodávat mobilní přístroje značky HTC s tímto systémem.

Samsung okamžitě na zprávy reagoval slovy, že rozhodnutí soudu napadne. Navíc argumentuje tím, že o krocích Applu a soudním jednání vůbec nevěděl a nemohl se bránit. Galaxy Tab není možné zakoupit ani v České republice, Samsung zastavil dodávky tabletů do distribučních skladů.

Android si ukousl 20 % na trhu s tablety

S předchozí zprávou úzce souvisí další -- operační systém Android boduje nejen na poli chytrých telefonů, ale podle analýzy společnost ABI Research se linuxovému systému podařilo získat zhruba 20procentní podíl na trh s tablety – a to na úkor iPadu/iOS.

Právě že většina “ne-appleovských” tabletů na světě používá systém Android, což se Applu krajně nelíbí, jelikož jejich podíl začíná růst.

Applu a jeho iPadům patřil do nedávna naprosto celý trh (není se co divit, Apple byl první firmou, která tablety tohoto typu uvedla do prodeje), ale i přes jejich neustále silný prodej se na trhu objevují noví hráči, kteří používají jako OS právě linuxový Google Android.

Google vydal novou verzi operačního systému Chrome

Společnost Google aktualizovala svůj operační systém Chrome docela zásadním způsobem -- řadě lidí však systém určený pro práci s webovými aplikacemi stále nebude dost dobrý.

Linuxový systém Chrome OS, který používá jen jednu lokální aplikaci (a to právě webový prohlížeč Chrome). se dočkal podstatných vylepšení, zejména zmiňme podporu VPN (virtuálních privátních sítí), automatické připojování k 3G sítím, vylepšená byla podpora WiFi sítí (802.1X) a uživatelé se mohou připojovat ke svým desktopovým aplikacím z dálky pomocí implementace virtualizační technologie Citrix (Citrix Receiver).

Linuxový gigant Red Hat z Brna udělá své největší vývojové centrum na světě

Americký společnost Red Hat, která je známá jako jedna z největších linuxových a open-sourcových firem na světě, v Brně rozšiřuje své vývojové centrum. Chystá se přijmout dalších 150 softwarových inženýrů, přičemž už dnes pro ni pracují tři stovky lidí.

Red Hat na projekt získal dotaci z Operačního programu Podnikání a inovace Evropské unie ve výši 100 milionů korun. Celková investice pak dosahuje částky 278 milionů korun. Oznámila to agentura CzechInvest.

“Investice do vývojových pracovišť samozřejmě v první řadě představují pracovní příležitosti pro profesionály v těchto oborech, v konečném důsledku ovšem přispívají k tomu, aby Česká republika uspěla v mezinárodní konkurenci. Právě proto společně s agenturou CzechInvest tento typ investic podporujeme," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Red Hat chce nové pracovníky nabrat v průběhu příštích dvou let.

Už i Google spustil ve své síti hry...

Společnost Google pokračuje v budování své sociální sítě Plus (Google+). Po vzoru Facebooku a v reakci na žádosti uživatelů teď přidává do sítě dnes "nezbytnou" součást kybernetického a webového života: hry.

V současné době má možnost hrát hry jen malá část vybraných uživatelů, postupem času se tlačítko s odkazem na hry zobrazí všem uživatelům. Teď v nabídce nechybí hry jako Angry Birds, Bubble Island, Crime City, Diamond Dash, Dragon Age Legends, Sudoku či Zynga Poker.

Na rozdíl od Facebooku však Google nechce uživatele otravovat vtíravými hláškami o tom, kdo co a jak hraje apod. Uživatelé budou mít opět hry pod svou naprostou kontrolou.

Cameron vyhrožuje, že vypne sociální sítě

Britský premiér David Cameron před pár dny podle zahraničních médií pohrozil, že Británie má mít právo kdykoli "vypnout" sociální sítě, jako je Twitter nebo Facebook. Důvodem má být to, aby lidem bylo znemožněno přes web svolávat akce -- a podněcovat třeba k nepokojům, jaké známe z Londýna.

Cameron řekl, že "děsivé události v Londýně byly organizovány přes sociální sítě."

"Svobodný tok informací můžou posloužit pro dobro věci. Ale také i pro věci špatné. Takže spolupracujeme s policií, tajnými službami a soukromým sektorem a hledáme způsoby, zda a jak by šlo zabránit lidem, aby spolu komunikovali přes tyto stránky a služby, když zjistíme, že nabádají k násilí, nepořádku a kriminalitě." 

15. 8. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...