Úvod > Články > Co nového přináší Android 4.0 Ice Cream Sandwich?

Co nového přináší Android 4.0 Ice Cream Sandwich?

Google oficiálně ukázal novou verzi Androidu 4.0 i se svým vlastním telefonem Galaxy Nexus a novinek je opravdu mnoho. Na co se můžeme těšit v nové verzi populárního operačního systému, který opět spojí tablety a mobilní telefony?

V posledních týdnech se o Androidu právě pozitivně nemluvilohlavním tématem jsou neustálé patentové spory a třenice s Apple či Microsoftem. Přesto se tomuto systému (i jeho partnerům) velice dobře daří. Pro Google začínají být příjmy z mobilního vyhledávání poměrně významnou složkou rozpočtu a lze očekávat, že by se během několika málo let mohly stát i částí snad až dominantní. Vedení Google tvrdí, že patentové spory jsou sice nepříjemné, ale v zásadě nemají na výsledky hospodaření či prodejnost systému větší vliv. 

Samsung, který je problémem snad nejvíce zasažen a ze kterého se vyprofiloval klíčový propagátor Androidu, má podle odhadů velice dobré výsledky, když by měl ve třetím čtvrtletí prodejem chytrých telefonů překonat Apple. Pokud by se mu to podařilo, byl by to opravdu mimořádný výkon. V prodejnosti není špatný - ale ani HTC a další prodejci, což je pro mobilní operační systém určitě pozitivní informace. 

Jak je vidět, Androidu se možná daří lépe, než se čekalo. A navíc byl v Honkongu představen Ice Cream Sandwich, který by měl ukončit nepříjemné rozdělení Androidu na verzi pro mobilní telefony, tablety či televize. Zajímavé bude sledovat, jak se bude profilovat vztah mezi ním a Chrome OS, tedy plánovaným cloudovým operačním systémem od Google. 

Novinky

V následující části se pokusíme představit některé novinky, které Android 4.0 přinese, a stručně je okomentujeme. Jelikož je jich ale obrovské množství, pokusíme se zaměřit alespoň na to nejdůležitější a nejzajímavější pro běžného uživatele. I když i takové věci, jako jsou inovace v API, by si jistě určitý komentář zasloužily. 

Jednou z velmi pěkných inovací je nový zámek obrazovky, kterou bude možné odemykat pomocí kamery. Stačí na sebe namířit objektiv, operační systém rozpozná obličej a odblokuje systém. Během představování se ale tato funkce nezdařila a je pochopitelné, že zůstává i možnost běžného odemykání tak, jak ji známe z předchozích verzí. Přepracovaná je ale celá úvodní obrazovka, která například nabízí informaci o připojení na WiFi. 

Změnilo se také systémové písmo, které je optimalizované pro jemnější rastr obrazovky. To souvisí s celkovou změnou vzhledu, který jednoznačně odkazuje na výkonnější procesory a jemnější a větší display. Vylepšení se týkají také uživatelské plochy, na kterou je možné jednodušeji rozmísťovat widgety a lépe s nimi manipulovat. Celkové ovládání je podstatně intuitivnější a lepší, než jak ho znají uživatelé řady 2.x. Oproti 3.x jsou změny spíše menší. 

Zajímavé také je, že by měla zcela zmizet všechna hardwarová tlačítka a měl by tak vzniknout prostor pro větší display. Ve spodní části obrazovky se budou zobrazovat vždy jen taková tlačítka, která bude uživatel aktuálně k něčemu potřebovat. Jak se k této inovaci postaví vývojáři, není zatím úplně jasné, ale možná půjde o užitečnou změnu v celé struktuře ovládání aplikací. 

Změn se dočkal také správce aplikací, který místo prostého seznamu nabízí seznam barevných náhledů. Jde opět o novinku známou z tabletové verze. Podstatně důležitější ale bude, zda se Google podařilo vylepšit práci s pamětí, která byla u dvojkové verze ne zrovna optimální. Nově by se také mělo lépe pracovat s notifikacemi. 

Velice příjemná je také práce se schránkou na text, která se již svojí funkčností velmi silně přibližuje klasické počítačové. Pokud jde o práci s textem, tak ten je možné zadávat hlasem a mobilní telefon by jej měl automaticky rozpoznat. Dokonce včetně interpunkce. Jak bude celý projekt fungovat v češtině, je otázkou. Ale i kdyby ne, možnosti využití jsou značné, například při propojení s překladačemanglicky namluvený text se přepíše, přeloží, uživatel si jej přečte, odepíše ve svém mateřském jazyce, který se opět přeloží do angličtiny... 

Další vylepšení se pak týkají e-mailového klienta, který získal funkce pro offline činnost, kalendáře, nebo webového prohlížeče, který by se měl umět synchronizovat s Google Chrome. Zcela přepracovaný je také systém správy kontaktů. Přibyla také podpora bezkontaktních plateb, o kterých jsme na DSL.cz již několikrát psali. 

Poslední novinkou, kterou nelze opomenout, jsou vylepšení na fotoaparátu a focení vůbec. Zapracovalo se na rychlosti startu fotoaparátu a také reakční doba mezi stiskem spouště a otevřením uzávěrky je zanedbatelná. Zlepšila se podpora panoramatických snímků nebo funkce galerie. Zajímavé jsou také změny v API, které předpokládá větší možnost využití kamery. Zde ale bude záležet na tom, co nabídnou jednotlivé aplikace. 

Závěr

Jak je na první pohled patrné, novinek je opravdu hodně a celý Android 4.0 představuje velký krok směrem k plnohodnotnému operačnímu systému. Bude zajímavé, jak bude vypadat ve variantě pro Google TV nebo pro další zařízení. Otazník je možná jen nad tím, zda tu dvojková řada nezůstane téměř trvale, neboť Ice Cream Sandwich si na menších mobilních telefonech dovedu představit jen velmi obtížně.

27. 10. 2011

Autor:

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Nizozemská vláda možná přestane používat Facebook kvůli pochybnostem o ochraně soukromí

Nizozemská vláda uvedla, že možná přestane používat Facebook. Doporučil ji to místní regulátor kvůli možnému...

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...