Úvod > Články > Siri přichází, konec světa se blíží

Siri přichází, konec světa se blíží

Je to tady, Apple představil pokornou asistentku Siri, která zvládne doslova cokoliv – zavolat manželce, pamatovat si data schůzky, číst textovky, najít nejlepší indickou restauraci v okolí. Některé schopnosti jsou až neuvěřitelné

Zvláště když si uvědomíme, že jsou založeny na algoritmu Dragon, který až dosud na počítačích nijak nepřesvědčil a pokud jsme neměli výslovnost televizního speakera, nestačili jsme se divit. Siri si poradí jak s českým akcentem, tak i s přízvukem mých indických asistentek. Odpověď na dotaz, jestli si mám vzít deštník, byla „Ne, dnes pršet rozhodně nebude“, mi vyrazila dech.      

Jestli se Siri bude učit za pochodu, máme se na co těšit.  Manželkám už nemusíme volat, zvládne to za nás Siri podobně jako kdysi sekretářky kupovaly dárky k narozeninám. Dalším krokem může být odmítnutí označení schůzky s nějakou dámou, protože Siri usoudí, že s takovou čůzou se přece nebudeme stýkat. A jestli propadne záchvatu zdravé výživy, budeme u domluveného oběda chroustat místo vypečené kachničky syrovou mrkev.

Můžeme se na to ale podívat i z jiného pohledu  - Siri může připomínat začátek potenciálně nebezpečné umělé inteligence, která nakonec zničí lidstvo. Vzpomínka na Skynet a prvního Terminátora mého mládí je stále živá. Tam přece  počítače najednou získaly schopnost rozpoznat vlastní identitu a z následků si Arnold Schwarzenegger udělal dobrou živnost. Siri zatím odpovídá na otázku „Kdo jsi“ příjemným „Vaše pokorná asistentka“, hlavně aby jí to vydrželo.

Hlas je to každopádně ženský, nicméně Apple, z poněkud neznámých důvodů (pokud nejde o politicky korektní předposranost) používá výhradně střední rod. Proč tomu tak je, když Siri je očividně ženské jméno pocházející pravděpodobně ze Skandinávie a znamenající Vítěznou krásku, to ví asi už jen Steve Jobs, a ten to nepoví.

A komu se nelíbil Terminátor, může poněkud monotónní hlas Siri připomínat jinou klasiku – 2001 Vesmírná odysea a počítač HAL 9000. Toho bylo také dost, navíc zvládl ještě o fous víc – dokázal odečítat ze rtů. Na to je Siri, alespoň doufám, zatím krátká.

Přes to všechno se určitému zamrazení nelze ubránit. Co když se mne Siri zeptá, jestli jsem Sarah Connor... 

29. 10. 2011

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...