Úvod > Články > Balón-Fi: Novinka na nejen broadbandovém nebi

Balón-Fi: Novinka na nejen broadbandovém nebi

Dobře, tak jsme si tu povídali o využití broadbandu na letištích, v letadlech, ale novinkou je nedávno otestovaná možnost využít broadband i při letu balónem – ano, myslí se ten velký, s cestovním košem, jak se do něho hořákem pumpuje horký vzduch a při různých slavnostech sem tam brázdí nebe.

Podle BBC se zkouší možnost, jak využít broadband nejen v balónech, ale třeba i bezmotorových letounech, nejen samozřejmě pro příjem (kdo by tam nahoře chatoval z notebooku, že?), ale i jako možnost přesměrování signálu na pozemní stanice, protože ve vzduchu nejsou žádné přirozené bariéry. Při zatím posledním pokusu byl balón ve výšce 24 kilometrů po dobu devíti hodin a s udrženou rychlostí 11 Mb/s. Cílem je však 120 Mb/s a pokrytá plocha by měla být kolem 60 čtverečných kilometrů.

V provozu do tří let?

Další pokusy probíhají na vzducholodích ve stratosféře, a to ve Švédsku, kde doufají v plný rozvoj a přístupnost této možnosti do tří až pěti let. Ve Velké Británii pokusy vede Univerzita v Yorku.

Při pokusech byl použit balón o 12 000 kubických metrech. Hlavní vědecký pracovník projektu, Dr. David Grace, prohlásil, že největším problémem bude udržet linku o vysokém datovém toku při pohybu balónu ve stratosféře, a to zvláště při požadovaných 120 Mb/s.

Výdělečný podnik?

Britští výzkumníci jsou však jednou z celkem 14 světových poboček celého projektu, který je částečně financován Evropskou unií, přičemž Univerzita v Yorku vyvinula zařízení pro radiovou linku. High Altitude Platforms (Haps), jak se všechny podobné výškové stroje nazývají, nabízejí novou alternativu k stávajícím širokopásmovým infrastrukturám, každá však má svá omezení. Např. širokopásmové připojení přes telefon má rychlostní limity, zatímco satelitní je zas velmi drahé a může obsluhovat jen omezený počet uživatelů.

Balóny ve stratosféře by tak mohly být atraktivní a levnější alternativou zákazníkům, kteří by rádi vyšší rychlosti. York Electronic Centre je komerční jednotkou Univerzity v Yorku, která by chtěla nabízet připojení hlavně v oblastech, kde nyní díky nedostupnosti by bylo zavedení širokopásmového připojení příliš drahé. Právě cena by měla být oproti satelitnímu připojení o hodně atraktivnější a rychlosti vyšší.

Co v nejbližší době?

Pokusy budou v příštím roce pokračovat v Japonsku. Otázkou je, nakolik 120 Mb/s budou uživatelé brát jako velkou rychlost, a zda poplatky a náklady na zřízení budou skutečně atraktivní a natolik nízké, že by se vyplatilo v odlehlých částech různých zemí uživatelům investovat právě do balónového připojení.

21. 10. 2005

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...