Úvod > Články > Odstraňte z Gmailu velké e-maily

Odstraňte z Gmailu velké e-maily

Gmail využívám již od dob, kdy byl určen jen pozvaným uživatelům. Po překlopení do ostrého provozu se zdálo, že velikost schránky o kapacitě několika gigabajtů je nezaplnitelná. Dnes je již situace jiná a dostupných 7,65 GB místa může být pro mnohé málo.

Možností, jak se s úbytkem prostoru na nové zprávy vyrovnat je mnoho. Pokud se vám situace nechce řešit, pak si můžete snadno zakoupit větší kapacitu schránky. Google má v tomto ohledu ceny relativně lidové. Například rozšíření schránky na 20 GB stojí ročně přijatelných 5 USD.

Pokud chcete více, můžete si zakoupit 80 GB za 20 USD ročně. Google má nabídku širokou a odstupňovanou, takže si můžete pořídit až 16 TB za cenu 4096 USD ročně (cca 80 tisíc korun). Při těchto hodnotách lze jen zatlačit slzu při vzpomínce na první několika megabajtové schránky, které byly standardem před 10 lety.

Druhou variantou, kterak se úbytkem místa vyrovnat je využít službu FindBigMail, která dokáže prohledat vaši schránku a vyhodnotit velikost jednotlivých zpráv. Funguje to velmi jednoduše. Na hlavní stránce služby zadáte vaši Gmailovou adresu. Následně budete přímo Googlem vyzváni, abyste potvrdili službě FindBigMail přístup k vašim e-mailům.

Po této nutné proceduře pak dojde k prohledání vaší schránky, kdy vám služba vygeneruje grafický výstup, ve kterém se dozvíte, jak velké místo ve vaší schránce zabírají objemné e-maily, kolik menší a jaké procento tvoří malé e-maily – tedy obvykle ty bez příloh.

Kromě toho služba v Gmailu označí velké e-maily pomocí štítků. Vy si posléze vyfiltrujete jednotlivé velikostní kategorie a zbytečné zprávy, které nepotřebujete archivovat, vymažete. Vytvořené štítky pak odstraníte a vrátíte se tak do normálu. Například v mém případě došlo k redukci cca jedné třetiny zaplněného místa.

Z původních 1013 MB jsem se dostal na 650 MB. Mnohým z vás ale služba pomůže daleko více, než mi. Vyzkoušejte ji. Minimálně na redukci přeposílaných rádobyvtipných e-mailů, je využití služby ideální. 

17. 11. 2011

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...