Úvod > Články > Komunistické praktiky se vracejí

Komunistické praktiky se vracejí

Současní čtyřicátníci si jistě ještě pamatují, jaký byl problém odeslat do zahraničí dopis, a jaký ještě větší nějaký ze zahraničí přijmout. A co dopis? Větší zásilku jako balíček, jste mohli, ale spíše nemuseli dostat. A stejně tak se již děje i dnes.

Začalo to pozvolna, nenápadně. Hned po tzv. sametové revoluci v roce 1989 se vyrojila spousta firem, které těžily z toho, že lidé neměli kontakty v zahraničí a neznali možnosti. A tak jste si mohli objednat třeba časopis National Geographic, což bylo za komunistů v podstatě nemyslitelné. Ale zaplatili jste skoro stoprocentní přirážku.

S rozvojem internetu a prvních internetových obchodů v polovině 90. let, tedy Amazonu, EZYDVD, Blackstar a samozřejmě eBay, lidé zjistili, že když si věci objednají ze zahraničí sami, vyjde to je to o hodně levněji.

A jak se neustále zvedaly ceny zboží v České republice, přišli lidé na to, že je vyjde levněji koupit ze zahraničí i CD, DVD, případně elektroniku. Proč je v zahraničí zboží levnější, než u nás, a to i s poštovným, se mne neptejte, sám netuším.

Netrvalo ani tak dlouho, a všimly si toho i firmy. Než by však reagovali logickou cestou snížení cen, naopak ceny zvýšily o různé poplatky a příplatky a začaly apelovat na zahraniční e-shopy, aby do České republiky zboží neposílaly. Což se svého času skutečně dělo, a pokud jste si chtěli objednat, přišel vám omluvný e-mail, že to nelze, neb Česká republika je řazena mezi nedůvěryhodné země. Přitom do rozvojových zemí se objednat dalo.

Hodně se tehdy problém řešil přes známé v zahraničí, kteří pak do republiky vozili objednané zboží, nebo přes fiktivní adresy v zahraničí, což skutečně jde zařídit, samozřejmě ale, že ne zadarmo.

A postupně byli zapojeni do akce „Neobjednáš ze zahraničí“ i celníci. Objednávali jsme do mé bývalé redakce, zabývající se psaním článků o DVD, ze zahraničí převážně DVD. Ceny byly slušné, filmy zajímavé a u nás dosud nevydané. Dokonce i české filmy, u nás nevydané, jste si mohli objednat tehdy jedině ze zahraničí.

Jednou nám balíček přišel v pohodě, jindy nás obeslala celnice, že je nutné zaplatit clo – ani Pán Bůh podle mne neví, podle čeho se to určovalo. Ale aby to nebylo nikomu nebylo líto, celníci dnes ze zákona lezou do každé zásilky ze zahraničí. Jako za komunistů.

A protože objem zásilek je značně vyšší než před několika lety, a celníci jsou chudáci vytížení, trvá jim kontrola dlouho. V reálu si pak objednáte nějakou blbost, jako třeba hrnek s nápisem Castle podle stejnojmenného seriálu nebo odklepávač na kafe, a i když už tu měl nějaký ten pátek být, čeká tiše a trpělivě na celnici, než na něj přijde řada.

Jenom člověk sám je poněkud netrpělivý, zvláště když jde o vánoční dárek a od listopadu se k vám nedostal. A to se nezmiňuji o České poště, u níž musíte mít vyloženě štěstí, že vám balíček nezatají, a když nejste doma, alespoň hodí do schránky oznámení. Už se mi stalo, že byl balík vrácen, protože jsem si jej nevyzvedl. Ale – protože ještě stále nejsem telepat – to bych musel tušit, že na poště nějaký je.

Aby vám tedy hrníček Česká pošta doručila, musíte na celnici doložit, že jde o zboží neobchodního charakteru, specifikaci zboží, doklad o platbě, doklad o druhu a ceně zboží, rozpis zboží, ceny a dopravy, vyplnit plnou moc... Můžete to poslat e-mailem - ale ten nesmí být větší jak 4 MB! Obstrukce a s prominutím buzerace jak za starého režimu.

Zde uvádím pár novinek, které znepříjemňují život:

Do celní hodnoty dováženého zboží, tedy do základu pro výpočet cla, se započítává:
vlastní hodnota zboží,
zahraniční náklady na dopravné,
případné pojištění, apod.

Do základu pro výpočet DPH se započítává:
vlastní hodnota zboží,
clo, pokud je vyměřeno,
dopravné (úsek po EU) pokud již není součástí cla (celní hodnoty),
služba celní deklarace - částka 180 Kč, pokud Vás ČP zastupuje v celním řízení, a je vyměřováno clo/DPH.

Od 1. 4. 2011 se dle zákona o DPH snížil bezdaňový limit na zásilky dovezené ze zemí mimo ES. Do 31. 3. 2011 nepodléhalo zboží do 150 EUR clu a DPH. Nyní je pro vyměření DPH hranice 22 EUR, u cla zůstává 150 EUR.

Proto mám pocit, že komunistické praktiky se vracejí. Objednat a dostat zboží ze zahraničí začíná být stále větší problém a váže se k němu spousta restrikcí, včetně nutnosti platit stále vyšší celní daň. Povšimněte si,mimochodem, že si na zásilkách s cenou včetně poštovného nad 22 euro namastí kapsu nejen celní úřad, ale i Česká pošta.

Celé mi to připomíná špatnou frašku o tom, jak v jednom malém státě uprostřed Evropy uměle udržet už tak vyšponované ceny na maximu, a případně z kupujících získat ještě nějaký poplatek či daň navíc.

A celé mi to nepřipomíná kapitalismus nebo tu svobodu, o níž se tak často mluví. Nejvíce mi to připomíná tvrdý komunismus se všemi jeho restrikcemi a zákazy. 

17. 12. 2011

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.