Úvod > Články > Blíží se éra open source operačních systémů?

Blíží se éra open source operačních systémů?

V posledních dnech se objevili informace o tom, že Bada i WebOS budou open source a připojí se tak po bok Androidu. V oblasti mobilních operačních systémů tak vzniká zcela jasný trend přechodu od proprietárního k otevřenému kódu.

Nad operačním systémem WebOS se dlouho stahovala mračna nejistot. Ještě před dvěma či třemi lety se mluvilo o tom, že jde o jeden z nejperspektivnějších operačních systémů, který se prosadí nejen v oblasti mobilních telefonů, ale také na dalších mobilních zařízeních, jako jsou PDA (Existuje dnes ještě tato kategorie zařízení?), automobily, přenosné počítače a mnohé další. Situace se ale od té doby značně změnila. Vývojář systému Palm, byl koupen HP, který velice rychle rozpustil celou divizi věnující se mobilním zařízením, která se vedení jevila jako nerentabilní.

Šlo ostatně o poměrně logický krok, neboť HP potřeboval rychle zracionalizovat své výrobní portfolio a zaměřit se především na výrobu počítačů pro firmy a servery. V této situaci zůstával osud WebOS značně nejistý a to i přes opakovaná prohlášení nové CEO Meg Whitman, který se o systému vyjádřila jako o perspektivním a mimořádně kvalitním. Na druhou stranu bylo jasné, že HP již nebude schopen vyvíjet vlastní telefony, do kterých by svůj operační systém mohl dodávat. V tomto kontextu bylo oznámení přechodu pod open source zcela logickým krokem.

HP se vývoji systému chce věnovat dále, ale očekává, že nemalou část na svá bedra vezme komunita, neboť není ve finančních možnostech podporovat konkurence schopný vývoj. Dalším důležitým aspektem může být určitý módní trend, který se okolo otevřených technologií rozvířil – být open source, znamená být in, moderní a přitažlivý. Zajímavé je, že tento rys lidé chápou jako protiklad ke „zlému Microsoftu“, nikoli k Applu.

WebOS má na čem stavět

WebOS má řadu pozitivních charakteristik, o které se může opřít. Předně je to snadný vývoj programů, prostřednictvím standardních webových rozhraní a technologií, což je důležitý rys, který umožňuje oslovit velké množství vývojářů a vznik relativně kvalitních a současně levných aplikací. Druhou výhodou je dobrá škálovatelnost a propojí s cloudem, na kterém si HP dlouhodobě zakládá. V neposlední řadě je pak možné zmínit také relativně snadnou použitelnost na velkém množství různorodých zařízení.

HP se může opřít také o silnou a aktivní komunitu, který je sdružená okolo serveru WebOSNation.com, který má asi půl miliónu uživatelů, kteří již nyní vytvářejí stovky vylepšení a aplikací. Ve chvíli, kdy se systém stane otevřeným, je možné očekávat mnohem aktivnější (i efektivnější) a tvorbu s podstatně lepšími výsledky. Již dnes jsou přitom vytvářeny neoficiální repozitáře, nové funkce pro operační systém nebo patche pro zlepšení výkonu a stability.

WebOS se možná otvírá ve správnou chvíli, neboť řada výrobců je přinejmenším nervózní s toho, že Google zakoupil Motorolu. Lze proto očekávat, že vývoj Androidu již nebude přísně neutrální a že telefony od Motoroly budou mít určitý náskok. To vede velké výrobce jako je Samsung či HTC k tomu, že se snaží diverzifikovat spektrum používaných operačních systémů. Pokud se bude WebOS dařit, mohl by se stát alternativou právě k Androidu, což by celému trhu jistě jen prospělo.

Na druhé straně je nutné mít na paměti, že zde existuje určitá technologická ztráta a že první rok či dva rozhodně nebudou nikterak skvělé. Nelze ani očekávat, že by se mu v globálním pohledu podařilo zaujmout místo Androidu. Spíše je zde nově vznikající prostor pro uživatele, kteří používali mobilní Windows či Blackberry, které podle všeho končí. Optimistický odhad tak může být někde okolo 10% podílu na trhu.

WebOS má výhodou pozici také díky patentům, které Palm za roky svého vývoje na trhu nasbíral. V tomto ohledu může představovat velkou hrozbu i pro další hráče a rozhodně se nedá předpokládat, že by HP přistoupil na placení „výpalného“ Microsoftu či Apple. V tomto ohledu by se naopak mohlo stát, že se karta velice rychle obrátí a z příjemců budou plátci.

Otevřená Bada

Zajímavé je, že stejnou cestou – tedy otevření kódu veřejnosti by se měl vydat také operační systém Samsungu Bada. Očekávání jsou vesměs asi podobná jako v případě WebOS – zvýšit zájem veřejnosti, vývojářů i komunity a současně snížit cenu nákladů na vývoj. V obou případech bude velice důležité také to, pod jakou konkrétní licencí budou oba operační systémy šířeny. Ač se může u laické veřejnosti zdát, že open source představuje jednu svobodnou licenci, v žádném případě tomu tak není – existují jich desítky a často velmi rozmanitých.

Současný vývoj je zajímavý tím, že dochází k masivnímu přechodu původně uzavřených systémů k otevřeným zdrojovým kódům. Postupně se také opouští model přímé platby za operační systém a hledají se jiné ekonomické modely – platba za technickou podporu, podíl z prodeje aplikací, vzhledů, témat atp.

Jistě není od věci zmínit ještě dvě zajímavosti. Tou první je situace na trhu s Linuxem, kde postupně dochází k tomu, že Ubuntu ztrácí své vedoucí postavení a na jeho místo se tlačí Mint. Zdá se, že i v této oblasti dochází k určitému nárůstu konkurence a přeskupování sil, což by mohlo být pro Microsoft problematické, zvláště pokud se budou stále více prosazovat jiné platformy, než klasické osobní počítače. Začínají se objevovat první počítače (s Androidem) v osobních automobilech, roste trh s tablety, čtečkami knih nebo ultrabooky či netbooky. Zatímco klasické osobní počítače a notebooky zažívají spíše stagnaci.

Závěr

Přizpůsobí se také Apple a Microsoft trendu a otevřou své operační systémy? Osobně si myslím, že to nijak rychlé nebude, ale tendence zapojit do vývoje komunitu a umožnit efektivnější tvorbu aplikací, což jsou dva základní rysy open source operačních systémů budou lákadly stále většími. A to i přesto, že existují i negativní případy, jako je třeba Symbian od Nokie, který se jako otevřený systém neprosadil vůbec. 

22. 12. 2011

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...