Úvod > Články > Plnou křemíkovou parou vpřed do nového roku!

Plnou křemíkovou parou vpřed do nového roku!

Když si odmyslíme, že na zimním jasném nebi každý večer jako vánoční kometa září padající euro (přáli jste si něco?), nemáme se vlastně vůbec špatně. Steve Jobs, krobián a workoholik, nás sice zanechal osiřelé, ale Apple má podrobný plán ještě na dva roky. Ale máme my ty dva roky vůbec?

Nezdá se to. Ve vší té krizi zuřící kolem nás, se máme jako vepři v žitě. Pravda, Česko je nejpředraženější zemí Evropské unie a slouží jako popelnice Evropy a je tu draho, ale je tu co kupovat! Pochopitelně že stačí odjet za hranice a je nám jasné, že Západ jsme tak nějak pořád nedohnali a že nás tu berou na hůl, ale regály jsou plné a internet nám v podstatě nikdo necenzuruje.

I přes nejdražší volání široko daleko jsme stále rozmazlenější, ba přímo rozežranější a namísto posílání sms (Klaus by určitě řekl, že sms jsou levičácké, zatímco volání je pravičácké) jsme si během svátků více volali. K tomu se hodí poznamenat, že je to dobře, protože telekomunikační společnosti budou spokojenější a nepocítí tlak cokoli měnit ve svých návycích.

Chytré telefony s chytrými tarify

Když jsme u toho, tak do nového roku vstupujeme na vlně chytrých telefonů. Dokonce i v Česku už totiž zlevnily na hranici, která je únosná prakticky pro všechny. To je také dobře. Paušály s mobilním internetem jsou přece daleko dražší než ty bez něj. A k čemu by byl chytrý telefon bez internetu, že ano? Je to přímo ukázkový návod, jak se postavit všeobecnému zdražování v důsledku zvýšení DPH. Budeme víc utrácet a dělat, že se nic neděje.

Na druhou stranu ušetříme za knihy. Rodiny se podělily o čtečky (nebudeme opakovat, o kolik že jsou dražší než v zahraničí) a začaly vesele stahovat. Kosmas.cz hlásí výrazný nárůst objednávek od 24. 12., což jasně dokazuje, že čteček byly pod stromky celá hejna. Knihy klasické se od nového roku zdraží nad únosnou mez a ti z nás, kteří mají ještě stále potřebu něco číst, si koupí levnější e-knihu, nebo se uchýlí (ale určitě jich nebude mnoho, že ano?) ke krádeži. Jak vidno, k našim domácím zařízením přibylo další, které alespoň na čas zdomácní. Jenom čas ukáže, jestli ho vytlačí tablety, nebo ne.

Carpe diem

Že ale stejně nadchází čas utáhnout opasky a lidé to provádějí dobře? Že už dlouho nebylo heslo „Carpe diem“ natolik aktuální jako dnes? Pravda pravdoucí! Zadlužit se na únosnou míru, užít si, dokud je to ještě možné, když nikdo neví, co bude zítra? Proč ne. Vlády celého světa nás k tomu inspirují. Půjčujeme si už i od našich vnoučat, ale vzhledem k tomu, že není jisté, zda jim kdy budeme vůbec mít co odkázat, je to vlastně fuk.

Prognózy do nového roku nejsou růžové a šušká se, že i ty nejčernější z nich jsou jen slabým odvarem všeho, co by se mohlo stát. Stojíme na prahu roku 2012, který má být přelomový. Ach ano, zase ten všude omílaný konec světa… Nikdo nikdy neřekl, jak má ten svět vlastně skončit. Před pár lety by pád eurozóny nikdo nepředpokládal (až na toho Klause a i ten se sekl o deset let). A je to tu.

Štěstí přeje připraveným

Vy, jako čtenáři pokrokového média DSL, víte, že štěstí přeje připraveným. Do následujícího roku máte dvě možnosti. Buď tu optimistickou, nebo pesimistickou. Pokud budeme brát v potaz tu první, tak rozbijte všechna prasátka, která jste ještě nerozbili a upalujte nakupovat v povánočních slevách. Pokud jste s koupí chytrého telefonu, tabletu, notebooku, fotoaparátu a nebo i toho auta otáleli, je ta prává chvíle. Utraťte to všechno! Co utratíte za věci denní potřeby, o to nepřijdete v případných finančních nepokojích!


 

Že to není optimistické? Ale to se velmi mýlíte! Naopak velmi! Varianta totiž zahrnuje předpoklad, že tu stále zůstane někdo, kdo nám bude dodávat předražené, ale nějaké pohonné hmoty a energii! A to je krásný výhled.

Ta druhá, pesimističtější varianta je totiž jak ze špatné sci-fi a autor článku se tu nehodlá blamovat nějakými detailními popisy. Pokud ale patříte mezi pesimisty, máme návod i pro vás! Rozbijte prasátka, která zatím zůstala ušetřena, a vyrazte nakupovat! Co že je to za blbost? Že to samé jsme radili o odstavec výše? Nebojte se! Rozdíl tu je. Namísto spotřebičů všeho druhu se vydejte do velkoskladů s trvanlivými potravinami a cestou si přiberte pár obchodů se zbraněmi. A kolo! Nezapomeňte na kolo! To by se vám v novém roce také mohlo více než hodit!

P. S.: Předchozí článek nechce šířit paniku a obsahuje humor. Tu a tam. Jeho autor vám přeje do nového roku všechno dobré, a pokud už doma nemáte žádná prasátka k rozbíjení, tak…


 

30. 12. 2011

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.