Úvod > Články > Hardwarové novinky z CES 2012

Hardwarové novinky z CES 2012

Letošní veletrh CES přinesl velké množství hardwarových novinek, které se mohou rychle promítnout do našich běžných životů. Prim hrají ultrabooky, OLED televizory, nové mobilní telefony a tablety nebo vylepšení elektronický inkoust.

CES je největší světový veletrh spotřební elektroniky, který se koná 10. až 13. ledna 2012 v Las Vegas a každoročně nabízí velké množství zajímavých novinek, které ukazují směr vývoje trhu v nejbližším roce či dvou. Proto rozhodně není bez zajímavosti se podívat na to, jakým směrem se budou informační a komunikační technologie v nejbližším roce vyvíjet. V následujícím článku se pokusíme ukázat některé nejzajímavější novinky, které veletrh přinesl a to především v oblasti hardware, který letos jednoznačně dominoval nad softwarem.

Pokud bychom měli hned na začátku vyhlásit heslo či technologii, která veletrh provázela, tak by to byly ultrabooky, o kterých se mluví jako o nástupcích netbooků a snad i tabletů. Netbooky neuspokojují uživatele především proto, že nemají dostatečný výkon a malá obrazovka s klávesnicí na pohodlnosti také nepřidá. Celá platforma se ukázala být velice kontroverzní a řada výrobců se od ní odvrací také proto, že je na nich jen malá marže. Tablety jsou podstatně dražší a jednoznačně orientované na konzumaci obsahu – k praktické práci se příliš nehodí a slouží spíše pro zábavu a volný čas.

V tomto kontextu se objevily ultrabooky, které prosazuje především Intel. Ty mají nabídnout parametry klasického notebooku v tenčím a lehčím podání, s tím, že nebude chybět GPS, pohybové senzory a řada dalších čidel, která jsou známá z mobilních telefonů či tabletů. Samozřejmostí by měla být velká výdrž, SSD disk a často také dotykový display. Mělo by tedy jít o spojení vysokého výkonu, dobré mobility a rychlé tvorby textu i práce s multimédii.

Další velkou výhodou celého konceptu je cena, která by měla být podstatně vyšší nežli u netbooků, takže vznikne prostor pro větší marže. Zajímavé je, že s ultrabooky přišla řada firem a lze předpokládat, že již tento rok by mohla tato zařízení získat významný podíl na trhu. Je zde možné vidět na jednu stranu výhled na podporu Windows 8, ale také prostor pro alternativní operační systémy – především Android, Chrome OS, ale třeba také Linux.

Jak již bylo řečeno, hlavní zájem na tom, aby se ultrabooky rychle prosadili má především Intel a to z velice pochopitelných důvodů; v oblasti tabletů se mu vůbec nedaří a dobrou pozici nemá ani u mobilních telefonů. Naopak ultrabooky by mu zajistily vylepšení podílu na trhu.

AMD

Také menší výrobce procesorů AMD o sobě dal na CES vědět. Předně představil nové procesory pro servery, ale také tablety. Zajímavé je, že Google spolupracuje s Intelem na optimalizaci Androidu a AMD zůstává trochu strannou zájmu. Podle prvních informací vypadají procesory pro tablety velice obstojně a práce s Android 4 (ICS) je rychlá a plynulá.

Pozornosti neušel ani koncept Lightning Bol, jenž má být konkurencí Thunderboltu a měl by nabídnout možnost připojení až čtyř monitorů a řady dalších zařízení. Zatím není zcela jasné technické provedení rozhraní, ani to, zda se podobný projekt může prosadit. Osobně si myslím, že problémy bude mít i Thunderbolt, za kterým stojí podstatně širší podpora a který je již hotovým a funkčním řešením. AMD ale rozhodně ukázal, že je třeba s ním do budoucna počítat.

Sony a nejen Google TV

Za zmínku stojí také novinka japonského Sony, které představilo první Blu-ray přehrávač s integrovaným Google TV. Součástí projektu bude také speciální dálkový ovládač, který je uzpůsobený na práci s internetem, YouTube a dalšími možnostmi, které řešení Google TV nabízí. Mimo to, bude vybaven plnohodnotnou klávesnicí, pohybovým senzorem a řadou dalších důležitých prvků pro práci a zábavu. Výrobek by se měl prodávat jak v USA, tak také v Evropě. V tomto kontextu je možné se zmínit také o plánech YouTube být prostředím, ve kterém budou fungovat televizní kanály – těch by mělo být do roku 2020 více než těch klasických.

Sony představilo také (poprvé samo) nový telefon Xperia Ion, který podporuje NFC, LTE a měl by mít velice dobrou kameru a fotoaparát. Celkově budí velice solidní dojem a to včetně slíbeného povýšení systému Android z 2.3 na 4.0.

Qualcomm Mirasol

Pro fanoušky elektronických čteček knih byla jistě zajímavá zpráva od Qualcomm Mirasol, který představil svůj barevný elink display. Informace jsou zatím poněkud kusé a rozporuplné. Čitelnost obrazovky a kontrast je dobrý, ale spotřeba zatím jasná není, rychlost otáčení stránek také není právě závratná a celý přístroj je podstatným způsobem větší než Kindle 4. A ani ona barevnost zatím není vůbec ideální.

Kdo se těšil na kvalitu LCD s vlastnostmi elinku bude zklamán, ale přesto je možné tento počin považovat za určitý kroku kupředu.

Jednou větou na závěr

Nokia se nevzdává a představila řadu jednoduchých modelů i smartphonů, v boji s konkurencí to ale bude mít velice těžké. Hlavním trendem v televizní zábavě bude OLED technologie obrazovek. Nové telefony představila také Motorola, která pokračuje v orientaci na smartphone a americký trh. K vidění byl i nožík s integrovaným flash diskem s kapacitou 1 TB za dva tisíce dolarů. Huawai uvedl nejtenčí smartphone.

CES jednoznačně ukázal cestu, kterou se bude elektronika v nejbližších měsících ubírat, ale současně nebyla k vidění žádná revoluční novinka, něco, co by změnilo od základu celý obor. Jen se věci stávají evolučně lepšími, výkonnějšími a zábavnějšími. Z tohoto pohledu mohl být veletrh určitým zklamáním. Ostatně o jeho úpadku se mluvilo již loni a letos jej možná ještě podtrhl Microsoft, který by se dalších ročníků již ani nemusel zúčastnit. Že by po indexu končila další výstavní legenda? 

18. 1. 2012

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...