Úvod > Články > Pracovat pro Apple

Pracovat pro Apple

Zdá se to téměř nemožné, ale pokud se chytíme na nejnovější snahu Applu, může se to stát. Apple totiž představil novou aplikaci iBooks Authors, díky které si můžeme jednoduše připravit celou interaktivní knihu, aniž bychom věděli cokoliv o počítačích, o programování ani nemluvě.

Kniha je za chvilku hotová, šoupneme ji na iBooks Store a peníze se pohrnou. No, nekupte to.

Ďábel se skrývá v drobných písmenkách smlouvy (většinou nazývané end-user licence agreement), kterou v případě softwaru nikdo nečte. Tam se totiž dočteme o tom, že pokud budeme knihu prodávat, musíme to udělat výhradně přes Apple - a ještě si k tomu musíme s Applem podepsat další smlouvu. V podstatě to znamená, že Apple bude knihu do určité míry spoluvlastnit, protože jinak ji nesmíme prodat.

Jedná se o klasický příklad toho, jak si Apple dokáže přitáhnout potenciální zákazníky. Nejenže si zaručí 30 procent obratu, ale ještě zabrání tomu, že si nejnovější software použijeme k tomu, abychom knihu prodali pro konkurenční čtečky. To je sice na první pohled pochopitelné, ale při detailnějším studiu je to stejné, jako kdyby třeba Adobe trval na tom, že fotografii editovanou Photoshopem nesmíme prodat nikde jinde než přes jejich portál. Pokud něco podobného slyší v Microsoftu, Gatesovi už cinká kasička při pomyšlení, co si bude účtovat za každé použití slidu z PowerPointu.

Apple si tak nečiní nároky jen na software (na což má pochopitelně nárok), ale i na to, co po použití tohoto softwaru vznikne. A kdyby na tom nebylo dost, Apple přitáhl kohoutek ještě víc – ve smlouvě píše, že neručí za případnou finanční ztrátu, která použitím dotyčného softwaru může vzniknout, včetně toho, že kniha nebude vybrána k distribuci.

To v jednodušším jazyku znamená, že můžeme vyplodit geniální dílko, které by nám zaručilo solidní peníz, ale pokud ho Apple odmítne, můžeme si ho strčit tam, kde záda ztrácí slušné jméno.

Apple ale hodlá na celém systému vydělat hned dvakrát. Nabízet školákům levné a krásné učebnice je samozřejmě věc chvályhodná, nicméně trik je v tom, že pokud se toho nějaká škola chytne, tak jak učitelé, tak i žáci a jejich rodiče budou chyceni ve firemním ekosystému jak moucha v pavučině. Ono totiž nepůjde jen o knížky, ale také o iPady pro každého studenta. Děsí se i školní oddělení IT. Ta dnes zaměstnávají jednu až dvě osoby, které se starají tak maximálně o PC, jež do tříd ráno zavezou a po hodině zase odvezou.

U iPadu by to bylo jiné, od hlídání posledního softwaru a knih až po skutečnost, že iPady by žáci nosili domů. V jakém stavu pak iPady po kratší době budou, si nikdo netroufne odhadnout.

Podle odhadů Applu by náklady na učebnice na celý rok měly stát jen 15 dolarů, což je mnohem méně než dnešních 75 dolarů. Ani to ale není zcela přesné, protože americké školy, které mají ročně 12 000 dolarů na žáka, většinou využívají učebnice mnohem déle, nežli doporučených pět let. 

Navíc nikdo neví, jestli Apple ke slibovaným patnácti dolarům příští rok něco nepřirazí. Apple je přitom společnost, která se do nějakého rizika nehrne, takže se může stát, že některé učebnice firemní cenzurou neprojdou. Pustit do škol monopol tedy nebude nápad z nejchytřejších. 

8. 2. 2012

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...