Úvod > Články > Inteligentní dům? Ano, ale není inteligentní dům jako inteligentní dům -- VIDEO

Inteligentní dům? Ano, ale není inteligentní dům jako inteligentní dům -- VIDEO

Zájem o chytré bydlení u nás roste. S rostoucí poptávkou zcela pochopitelně stoupá i nabídka. Inteligentní domy a byty na českém trhu nabízí celá řada firem, ale není inteligentní dům jako inteligentní dům – podobně jako není auto jako auto.


V běžné domácnosti je třeba denně pamatovat na spoustu drobností. Zapnutá světla, horký sporák nebo otevřené okno vám mohou po návratu připravit spoustu nepříjemných překvapení. Nemluvě o situacích, kdy nějakou drobnost nezapomenete vy, ale třeba vaše děti. Jak se např. dostanou domů bez klíčů. Zlepšit si po takovém dni náladu může být obtížné, zvláště když ve své sbírce hledáte jedno konkrétní cédéčko. Dálkové ovladače naštěstí náš život zjednodušují, pokud zrovna víme, který je který… Pokud stavíte nový dům či byt, nebo děláte kompletní rekonstrukci, chytrá domácnost je tou pravou volbou.

Trh s velkým potenciálem

V západních zemích Evropy je přibližně 40 % nově budovaných nemovitostí připraveno na digitální domácnost. V České republice je to kolem 2 %. Potenciál růstu tohoto segmentu trhu je minimálně desetinásobný. Přesvědčují nás o tom inovace v odvětvích, která již mají, nebo budou mít vliv na naše domovy. iPhone, a později především iPad, nás naučily ovládat relativně složité aplikace naprosto jednoduše a intuitivně. Až tak, že to zvládne i malé dítě. Roste také obliba tzv. cloud služeb – data již nebudou uložena na domácím počítači či notebooku, ale budou v „oblaku“, tedy na Internetu. Díky tomu k nim budou moci přistupovat různá zařízení – notebook, telefon, tablet, ale také auto nebo dům. Nejlépe si to lze představit na vaší oblíbené hudbě. Tu budete mít umístěnu jen na jednom místě a právě přes cloud služby ji budete moci poslouchat doma, v práci, v kanceláři nebo v městské hromadné dopravě či na dovolené. 
 
Stále více výrobců domácích spotřebičů již umožňuje jejich řízení nadřazeným systémem, a tak je dnes již běžné, že je možné ze svého iPadu ovládat centrální vysavač, pračku se sušičkou, kávovar nebo domácí pekárnu. Za všechny výrobce jmenujme společnosti Aertecnica, Miele, Siemens nebo Gaggenau.
 

Není inteligentní dům jako inteligetní dům


   Ukázka špatně a správně provedené instalace
 
V komoditách, které se prodávají desítky let – například automobily, je trh vysoce segmentovaný, panuje všeobecné povědomí o výrobcích, značkách a cenových relacích. K současným automobilům máme velkou důvěru a jednotlivé firmy neprodávají automobily, ale jednotlivé konkrétní modely. Přitom trh s inteligentními domy je zcela nesegmentovaný. Lidé mají minimální povědomí o výrobcích a značkách, velmi vágní představu o cenách a díky různým mýtům relativně malou důvěru v systémy domácí automatizace. Tuto situaci bohužel podporují i sami dodavatelé těchto systémů, kteří nabízí „inteligentní dům“ – tedy „automobil“, namísto aby nabízeli konkrétní řešení a značku. Proto je možné se dočíst, že chytrou domácnost můžeme mít za 150 000 Kč nebo také za 1 500 000 Kč.
 

V čem je rozdíl?

Je to dáno tím, že každý výrobce nebo dodavatel pod pojmem „inteligentní dům“ nabízí něco jiného. Pro jednoho je to například pojem pro proprietární a základní řízení světel a pohonů, radiátorů a chytřejší ovládání televize. A to vše díky klasickým „centrálním systémům“, postaveným na PC s Windows. Pro druhého je to však komplexní systém domácí automatizace, který je postaven na desítky let vyvíjeném, robustním a naprosto spolehlivém průmyslovém počítači (podobnému tomu, který je např. v automobilu), a který kromě výše uvedeného zahrnuje řízení zabezpečovacího a kamerového systému, měření a regulaci celé nemovitosti, špičkovou distribuci hlasu, obrazu a zvuku, a v neposlední řadě vysoce zabezpečenou vzdálenou správu. Je tedy zřejmé, že tyto systémy budou násobně dražší. Za vyšší cenu však získáváte komplexní systém, spolehlivost, standardizaci, další vývoj, flexibilitu a záruku toho, že i za deset nebo dvacet let tyto systémy budou na trhu.
 

Segmentace trhu

Z výše uvedeného jasně plyne, že trh s inteligentními domy se musí segmentovat. Výrobci a prodejci těchto systémů budou nuceni precizněji komunikovat svoji značku, vysvětlovat možnosti, ale i omezení nabízeného řešení a jeho cenu. Je to ku prospěchu všech, kteří se na tomto trhu pohybují. Asi se všichni shodneme na tom, že na trhu je místo jak pro systémy za 150 000 Kč, tak pro systémy za 1 500 000 Kč. Jen je třeba zákazníkovi jasně vysvětlit daný produkt a značku.
 

Konsolidace trhu

Konsolidace českého trhu s inteligentními domy již začala. Na začátku roku 2011 například zkrachovala společnost SmartHouse, s. r. o., která vznikla v roce 2004 – a nebyla jediná, která loni skončila. Firma SmartHouse postavila systém domácí automatizace na vlastních komponentách a na proprietárním řešení, a to vše za velmi nízkou cenu. To zcela pochopitelně vedlo k tomu, že od února loňského roku je proti společnosti vedeno insolvenční řízení. Všichni její zákazníci teď mají zásadní problém. Nemají možnost servisu, výměny vadných komponent, dodatečných úprav atp. V některých případech je jejich celý dům nefunkční a jedinou možností je kompletní náhrada systému SmartHouse jiným řešením. K podobným případům bude docházet i v letošním roce a letech příštích. Je to otázka času, kdy na trhu zůstanou jen spolehlivé značky a řešení. Jelikož však tomu tak v současné době, bohužel, není, je velmi důležité pečlivě vybírat firmu a výrobce, kterým svěříte svoji domácnost. Základní tipy jsou v následujícím odstavci.
 
 
 

Jak na volbu správného systému a dodavatele

Nejdříve je třeba si uvědomit, že na trhu jsou v zásadě dva typy firem. Jedny představují výrobce. Tyto společnosti vyvíjejí a vyrábějí produkty domácí automatizace – elektronické prvky rozváděčů, měřicí a řídicí prvky, centrální řídicí jednotky, maticové přepínače pro distribuci audia a videa atp. Druhou skupinu tvoří montážní firmy (pro jednoduché instalace) a systémoví integrátoři (pro komplexní dodávky). Ve většině obchodních modelů výrobní firmy nedodávají systémy přímo zákazníkovi, ale využívají autorizované montážní firmy, respektive systémové integrátory. Podobně jako výrobci automobilů je přímo nedodávají, ale mají autorizované prodejce a servisy.
 
Před výběrem dodavatele, a tedy vhodného výrobce, je dobré si udělat jasno, co od chytré domácnosti očekáváte. Rozhodně nejdůležitější je realizovat systémovou elektroinstalaci. Tím získáte:
 

  • přípravu na realizaci chytré domácnosti, kterou lze provést hned nebo kdykoli v budoucnosti,
  • jistotu, že nemovitost zákazníka bude připravena na nejnovější trendy a v neposlední řadě
  • zhodnocení celé nemovitosti

Náklady na tuto elektroinstalaci jsou malé – představují okolo 20 % navíc, oproti té konvenční. 
 
V případě, že vaším cílem jsou především úspory, je třeba se zaměřit na systémy, které optimalizují a zefektivňují využívání energií. Je-li však nemovitost větší (nad 200 m2), patrová nebo skládající se z více budov (samostatné garáže, technické zázemí, zahradní domek atp.), je použití komplexního řídicího systému zcela namístě. V každém případě se je třeba se zaměřit na tato základní doporučení:
 

  • Je třeba vybírat výrobce a značky, které jsou na trhu desítky let, mají dostatečné zázemí a vysokou pravděpodobnost existence po celou dobu, kdy bude dům užíván.
  • Vybraný systém by neměl být proprietární, ale postaven na světových standardech a měl by být dostatečně otevřený.
  • Je dobré volit takové firmy, které umí dodat vše na klíč – konzultace, návrh, projektovou dokumentaci, kabelové rozvody, osazení a naprogramování rozváděčů, realizaci měření a regulace, implementaci chytré domácnosti (programování celého systému), distribuci hlasu, zvuku a obrazu a samozřejmě následný servis.
  • Vybraná firma by měla vše provádět svými lidmi a nenajímat si na jednotlivé části realizace externí firmy nebo řemeslníky.
  • Je třeba si prověřit, že systém, který společnost nabízí, nabízí i jiné společnosti v oboru (montážní firmy nebo systémoví integrátoři – viz výše). To zaručí, že v případě krachu vybrané firmy je kam jít. Podobně jako když zkrachuje jeden autorizovaný autoservis, je možné jít do jiného.
  • Důležité je vyžádat si na dodavateli reference a posoudit, zda odpovídají vašim představám o rozsahu automatizace. Je třeba požádat o kontakty na majitele již hotových realizací a zeptat se jich, jak jsou s realizací a přístupem firmy spokojeni. 
  • Také je nutné trvat na předvedení systému v již hotovém domě/bytě – není dobré se spokojit s ukázkou v nějaké kanceláři nebo s chválou překypujícími firemními internetovými stránkami. 

Jaké novinky můžeme letos očekávat?

iPad 3 
V březnu tohoto roku by měl přijít na náš trh iPad 3. Předpokládá se, že bude mít vysoké rozlišení (spekuluje se o 2048×1536 bodů, což je vyšší rozlišení než nejnovější Full HD televize), vysoký výkon čtyřjádrového procesoru A6, vysokorychlostní Internet na technologii LTE (což my v Česku zatím moc nevyužijeme), a v neposlední řadě propracované hlasové ovládání. To vše by mělo pro chytré domácnosti přinést ještě větší komfort v ovládání.
 

Širokoúhlé panely AMX

 
 
V tomto čtvrtletí by měly být na trhu panoramatické dotykové panely Moderato X Series, které americká společnost AMX představila letos na výstavě v Las Vegas. Tyto panely budou dosahovat úhlopříčky až 20,3" s rozlišením 1920×800 bodů. Jako jediné na trhu umožní ovládání gesty, video v HD rozlišení, multi-tasking, hlasovou a obrazovou komunikaci a veliký pozorovací úhel, čímž umožní ovládání celého domu s minimální navigací v rámci uživatelského rozhraní. Podívejte se na video , co panely umí.
 

Digitální maticové přepínače ENOVA
 
 
ENOVA -   amerického výrobce AMX představuje světovou špičku v digitálních maticových přepínačích. Základní typy mají 16×16 nebo 32×32 vstupů a výstupů a pomocí zásuvných karet se dají libovolně konfigurovat. ENOVA navíc obsahuje centrální řídicí jednotku, a umožňuje tak po klasickém UPT kabelu distribuovat HDMI signál včetně řízení. Díky unikátní technologii „InstaGate Pro“ řeší korektním způsobem ochranu HDCP. Navíc umí v reálném čase upravit rozlišení výstupního signálu tak, aby se přizpůsobil všem zobrazovacím jednotkám (televize, LCD panely, atp.). Podívejte se na video, co ENOVA dokáže.
 

Přijďte si digitální domácnost prohlédnout


Pokud vás výše uvedené zaujalo, máte možnost si vše přijít vyzkoušet na vlastní kůži. Naše společnost Insight Home, a.s. vybudovala v Praze 4 Centrum inovací pro technologie inteligentního bydlení, ve kterém si můžete prohlédnout nejnovější trendy digitální domácnosti. CITIB navštívilo stovky lidí, novinářů, natáčela v něm Česká televize, televize NOVA a ČEZ spolu s Českou televizí zde natáčely vzdělávací pořad FUTUR/E/MOTION. CITIB také patří mezi 25 prestižních realizací systému AMX na celém světě.
 
Videa si můžete prohlédnout zde.
 

 
Máte-li zájem o návštěvu, domluvte si osobní prohlídku na telefonu 603 52 50 50 nebo na info@InsightHome.eu.
  

Insight Home, a. s.
Antala Staška 30/1565, 140 00 Praha 4
Tel.: 603 52 50 50

28. 2. 2012

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.