Úvod > Články > Když firmy netuší, co je internet, co mobil, a co PDF...

Když firmy netuší, co je internet, co mobil, a co PDF...

Smlouva ACTA neustále zaměstnává společnost, mobilní veletrh v Barceloně přinesl některé rozporuplné novoty a ovládání zařízení všeho druhu hlasem mnohým guru připadá jako ráj.

Při besedě na ČT24 ohledně kontroly internetu a problémů našich nakladatelů s prodejem e-knih zaznělo něco, co mrazilo. Známý nakladatel A. Tomský obvinil internetovou volnost z toho, že kvůli volnému stahování má problémy s prodejem elektronických knih. On i další, tvrdil. 

Byv upozorněn na nevalně kvalitní stav u nás, různé formáty čteček i e-knih, problémy českých čtenářů získat české knihy jedním dvěma kliknutími, pravil moudře, že přece máme PDF, a to se dá číst všude.

Se zájmem jsem pozoroval následné užaslé výrazy jeho spolubesedníků. Vsadil bych se, že mnozí si říkali, že problémy pana nakladatele nejsou ani tak v internetu, jako v něm samém... Když poté razantně požadoval kontrolu internetu, počet s ním sympatizujících se limitně přiblížil nule.

Bohužel v žádné mediální diskusi jsem nezaznamenal jednoduchý protiargument k údajným horentním ztrátám vzniklým nelegálním stahováním. Tímto si ho neformálně patentuju: spočítat ztráty tak, že vynásobíme odhadovaný počet instalací (softwaru, knih, hudby, filmů...) jejich cenou, dostaneme číslo, které si obratem můžeme strčit za klobouk.

Tento metodický omyl (slovo omyl je eufemismus, jde o záměr) vymysleli kdysi prodejci softwaru. Počet instalací získali počtem prodaných počítačů a komponent. Přitom ignorovali tři aspekty: ne na každý počítač si uživatel instaluje nový software, ne z každé sady komponent sestaví někdo počítač, ale hlavně...

Třetí fakt je dominantní: zdaleka ne každý, kdo si něco stáhne, to taky používá. Troufám si tvrdit, že v naprosté většině staženiny někde tiše hnijí v zastrčených koutech disků. Kromě toho by nemalý počet těch, kdo stáhnutá data použili, s chutí běžel výrobcům jejich produkt omlátit o hlavu, kdyby ho platili. Náklady na léčení by finanční újmu hladce srovnaly...

Jestliže klesá prodej diskových nosičů s obsahem jakéhokoli druhu, je třeba hledat příčinu jinde. Umím si představit, že mobilní přehrávače jsou tím prvním důvodem, dalším je uživatelská lenost: proč bych kupoval CD s hudbou, když existují tisíce internetových rádií s takovou nabídkou, že rád nechám výběr na nich?

U filmů je to horší. Stahovat DVD a BD je nelegální, a i kdyby to legální bylo, je to otravné. Ale půjčovny po zakolísání zájmu nadále jedou a 50 korun za disk je pořád třetina až čtvrtina toho, co dám za film v kině s přídavkem smradu z popcornových kontejnerů všude kolem.

Čas na změnu distribuce, o kterém se tvrdí, že je tady, teprve přijde. Pořád je to ještě kočár s motorem a plátěným přístřeškem, nikoli automobil.

Barcelonský veletrh jednou svou novinkou potvrdil očekávanou skutečnost, jíž je, že ITC v podstatě neví, co s mobilními telefony. Ve smyslu, kam mají/měly by směřovat. Oblast ITC je více než jiné technologicky zmítána střídáním konceptů All-In-One a něčím jako One-Out-All. Takže mezi až bezbřehou integrací v podobě univerzálního lžícovidličkonože pro táborníky, s nímž se prostě nenajíte, a mezi vymazleným jídelním příborem, který v praxi nedovoluje na nůž nic napíchnout a lžící něco ukrojit.

Nazývat mobilní telefon telefonem je nonsens, protože telefonování zabere asi 1 % jeho činností. Notebooky se napřed zvětšovaly, pak zmenšovaly, teď se zase zvětšují a role náhradníka pécečka zmizela. Tu pro změnu přebírá televizor...

Když jsem četl, že v Barceloně se objevila kombinace mobilu a tabletu (ten rozšířil možnosti displeje) a uvažuje se o přidání klávesnice, abychom měli po ruce – notebook, poťouchlost a škodolibost mě zalily hřejivým pocitem.

Troufám si odhadnout, který průmysl v příštích letech poroste nejvíc: výroba batůžků na všechna ta udělátka, která bude muset uživatel čehokoli s sebou mít, aby mohl dělat na cestách to, co dělat nepotřebuje a co by nedělal, kdyby to neměl umožněno.

A všechno to technologické babylonské zmatení dorazí zvukové ovládání, pakliže se podle očekávání stane onou převratnou novinkou tohoto roku. Jenže o tom jsem už psal, takže mohu akorát dodat, že se zájmem sleduju množící se hlasy přívrženců tohoto prakticky tak nezvládnutelného způsobu ovládání.

Jen doufám, že aspoň ve veřejných prostorách se objeví piktogramy s přeškrtnutými ústy a tabulkou „Zde se hlasově neovládá“. 

7. 3. 2012

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...