Úvod > Články > Geografická informace na Internetu (5. část): Mapové servery veřejné správy

Geografická informace na Internetu (5. část): Mapové servery veřejné správy

Magistrátní města a krajské úřady využívají geografické IT ke své každodenní práci. Za účelem sdílení geodat byly na tyto úřady pořízeny i mapové servery. Logicky pak informatiky na úřadu napadlo: „Proč geodata nezveřejnit a neumožnit jejich využití širokou veřejnosti? Jak se v této oblasti postavit k zákonu o poskytování informací? A je to vůbec v souladu s autorským zákonem?“

Mapový server Krajského úřadu Jihomoravského kraje

Krajský úřad Jihomoravského kraje poskytuje také geodata obcím ve své působnosti. K tomu využívá mapový server. Tato forma poskytování však není na základě písemné dohody, ale je pouze dobrou vůlí některých pracovníků krajského úřadu. Obce se pak na to při své práci nemohou spolehnout a musí počítat s tím, že v případě obměny příslušných úředníků, budou třeba opět dostávat geodata na CD-ROM nebo i na papíru.

To stejné platí i pro veřejnost. Určitou službu, kterou na mapovém serveru lze získat dnes, už třeba nebude možné využít zítra. V současné době je však mapový server na vysoké úrovni a jeho služby se pořád rozšiřují.

Podíváte-li se na http://mapy.kr-jihomoravsky.cz, najdete seznam poskytovaných služeb. V prvním sloupci najde ikonu, která vás informuje, zda jde o službu veřejně dostupnou, dostupnou pouze pro pracovníky úřadů nebo o službu přebíranou z jiného mapového serveru. Důležitý je sloupec s datem aktualizace.

Podívejme se například na vyhledávání adres. Klepnete-li na odkaz Vyhledávání adres na území JmK dostanete se k formuláři, kde je třeba vyplnit jméno obce, ulice a číslo orientační. Vypíše se výsledek hledání s možnosti zobrazení v mapě. Na obrázku vidíte budovu KrÚ JmK, rektorátu Masarykovy univerzity, Ústavního soudu ČR a Červený kostel.

Doporučuji se také podívat na cyklotrasy. Pomocí této služby si lze naplánovat cyklistický výlet s představou o kvalitě povrchu, okolí i převýšení. Pod ikonou diskety ve sloupci Stáhni se skrývá soubor s mapou ve formátu PDF.

Prostřednictvím odkazu Stavy a průtoky na vodních tocích na Jižní Moravě se on-line připojíte na server Povodí Moravy, s. p., a získáte aktuální přehled o stavu na vodních tocích od Jihlavy přes Šumperk až po Vsetín.

Ještě bych vás ráda upozornila na odkaz 3D modely, který je v hodní části stránky. Pokud máte nainstalovaný prohlížeč formátu VRML, můžete se podívat na 3D simulaci záplav Blanska. Pokud prohlížeč nemáte, je zde odkaz ke stažení CosmoPlayeru.

Mapový server města Ostrava

Magistrát města Ostravy využívá geografické IT již mnoho let. Jejich mapový server nabízí opravdu mnoho. Podíváte-li se na tuto adresu, ukáže se Vám město Ostrava. Na pravé straně vidíte seznam dostupných vrstev s informací, v jakém rozsahu měřítek se vrstva zobrazuje. Pokud je vrstva zaškrtnuta, pak je viditelná. Vždy pouze jedna je takzvaně aktivní a pokud použijete ikonu i-čko nebo dalekohled, dostanete vyhovující odpovědi právě z aktivní vrstvy. Obrázek ukazuje zobrazení Moravské Ostravy (bez zobrazení vrstvy leteckých snímků).

A dál?

Myslím si, že je čas podívat se i za hranice České republiky. Příště dám typy na družicové přelety nad naší Zemí.

31. 10. 2005

Autor: Jitka Machalová

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...