Úvod > Články > Firefox 11 se snaží o záchranu ohnivé lišky

Firefox 11 se snaží o záchranu ohnivé lišky

Prohlížeče Firefox mají dlouhodobé problémy s odlivem uživatelů, především směrem k Chrome. Podaří se Firefoxu 11 tento vývoj zvrátit a zachránit jediný svobodný prohlížeč? Nebo si trh rozporcují Microsoft, Google, Apple či Opera? Jaké přináší novinky?

Pokud se podíváme na změny, které nové verze webového prohlížeče přináší, tak zřejmě na prvním místě zaujme možnost 3D zobrazení stránky na základě struktury zdrojového kódu. Vypadá to velice efektně a lze tím dosáhnout relativně pěkného přehledu v případě, že se vývojem webu zabýváte. Ostatně právě na vývojáře zřejmě novinky cílí nejvíce - integrován je relativně solidní editor kaskádových stylů, který umožňuje promítat úpravy ihned do změny vzhledu stránky. Mezi další novinky patří lepší podpora HTML 5 či CSS 3.

Z uživatelských funkcí přibyla možnost synchronizace doplňků, pokud Firefox používáte na více počítačích současně nebo se objevil nástroj usnadňující migraci z Chrome. Experimentálně je přítomná také funkce SPDY, kterou vyvíjí Google a umožňuje podstatně rychlejší načítání některých stránek díky tom, že část obsahu je již předpočitáná a zkomprimovaná na straně serveru, což je vlastně analogie k Opera Turbo.

Jak je vidět, Firefox se snaží stále více zaměřit se na komunitu náročných uživatelů a především vývojářů, kterým je poslední verze prohlížeče velice nakloněná. Problémem může být, že až na opravu několika chyb nepřináší pro drtivou většinu běžných uživatelů nic nového. Jediné, co by mohli využívat je SPDY, které je ale standardně vypnuté. Ač se může na první pohled zdát, že se Mozilla snaží, její aktivita je evidentně namířená špatným směrem.

Jediným světlem naděje se pro Mozillu jeví spolupráce na vývoji mobilní platformy, na které spolupracuje s Telefonicou. Otázkou ale je, zda bude mít systém, založený na HTML 5, šanci prosadit se proti Androidu, za kterým stojí velká komunita a i řada již hotových výrobků a aplikací. Osobně si myslím, že i Firefox 11 je jen ukázkou toho, že společnost si s vývojem prohlížeče neví rady. Na první pohled to vypadá, že se opakuje situace, na kterou doplatil Netscape Navigator. 

22. 3. 2012

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...