Úvod > Články > Zakladatel Googlu: Facebook a Apple jsou hrozbou internetu

Zakladatel Googlu: Facebook a Apple jsou hrozbou internetu

Sergej Brin, spoluzakladatel společnosti Google, řekl, že pro internet a internetovou svobodu jsou třemi největšími hrozbami Facebook, Apple a národní vlády cenzurující obsah a sledující své občany. Google je jednou ze společností, která zastává principy tzv. síťově neutrality -- nulových zásahů korporací a vlád do přístupnosti obsahu webu a kvalit internetu (kvality připojení, fungujících protokolů, přístupnosti obsahu apod.).

A Sergej Brin není jediný, který si tyto tři pojmy bere do úst -- například na podzim loňského roku si servítky na adresu Facebooku nebral další z vysokých představitelů Googlu, Vint Cerf. Ten se do Facebooku obul slovy, že Facebook je jak zamčená oplocená zahrada. Narážel tím na uzavřenou povahu Facebooku -- a uvedl, že dnešním trendem je flexibilita a otevřené standardy. Jedničku mezi sociálními sítemi označil za molocha, který jde ve šlépějích firem jako AOL a IBM, které na svou uzavřenost a rigiditu doplatily -- a Facebooku tak prorokuje krátkou budoucnost.

Sergej Brin, jeden ze zakladatelů slavné internetové společnosti, postoj Googlu v tomto směru potvrdil, když opět označil Facebook společně s Applem a státními vládami, které se snaží cenzurovat své občany, za největší nebezpečí pro internet a jeho budoucnost. Když už neoficiální slogan společnosti zní “Nebuďme ti zlí”... Brin zmínil Apple i proto, že dle něj je jeho silná kontrola nad aplikacemi pro jeho platformy, zhoubná. Platformy mají být otevřenější, aby se podporovaly inovace a vůbec celý rozvoj IT průmyslu.

Ostrá slova na adresu světových vlád přicházejí zrovna v době, kdy tytéž vlády (jejich různé webové stránky) čelí mnoha kybernetickým útokům různých aktivistických skupin, jako jsou známí Anonymous -- a to kvůli schváleným či chystaným legislativním změnám, které zásadně mění tvář (nejen) internetu a podle mnoha názorů a analýz porušují a omezují občanská práva.

Brin se opřel i do firem zábavního průmyslu, o kterých řekl, že při proklamované snaze o potírání pirátství stojí za narušováním soukromí občanů sledováním jejich komunikace a kontrolou nad tím, k čemu mohou a nemohou na internetu přistupovat.

Dále řekl, že kdyby Facebook existoval ještě před Googlem, Google by nikdy nemohl vzniknout. Důvodem je, že Google -- ostatně jako všechny další vyhledávače, jsou závislé na otevřeném Webu.

16. 4. 2012

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...