Úvod > Články > Facebook a Microsoft nakupovali, Google inovoval

Facebook a Microsoft nakupovali, Google inovoval

Facebook si s velkou pompou pořídil Instagram, za který dal asi jednu miliardu dolarů. Přibližně stejnou částku zaplatil Microsoft za patenty. A Google zásadně pozměnil svůj Plus. A to i přesto, že už dosáhl 170 miliónů uživatelů.

Minulý týden se zrodily hned dva velké nákupy. Ze všech stran je diskutován především nákup Instagramu, který si pořídil Facebook. Společnost, která nemá nic víc než dvě mobilní aplikace a něco přes desítku zaměstnanců tak ukázala, o jaký druh firem je dnes zájem.

Mimochodem je dobré si vzpomenout na to, že zatím, žádný větší nákup se Facobooku nepovedl a většina z nich vyšuměla. A dost možná půjde také o tuto sociální síť na sdílení fotografií. Ta se tím, že byla koupena a otevřela se Androidu, zásadním způsobem změnila. Je tedy otázka, zda bude někoho dlouhodobě bavit. Osobně si myslím, že nikoli.

Druhá koupě je mnohem zajímavější a je s podivem, že se jí věnovala tak malá pozornost. Microsoft koupil za téměř miliardu dolarů patenty, které navíc nemůže – podle práva platného v USA – použít na aktivní boj s konkurencí formou soudních sporů. Může se jimi jen bránit. Konkrétně jde o patenty, které vlastnila AOL.

Není přitom jasné, o jaké patentové portfólio vlastně jde – zřejmě bude obsahovat prvky reklamních a vyhledávacích patentů. Podle všeho by také Microsoft mohl převzít projekt Mapquest, který stojí za OpenStreetMap, což je jediný konkurent Google Maps. Microsoft si tím také připravuje půdu pro převzetí celého AOL, které se postupně propadá. Microsoft by tak mohl velmi významným způsobem rozšířit své, stále více prodělávající, portfólio internetových služeb.

Také Google o sobě dal vědět, když ohlásil finanční výsledky, které byly mírně nad odhady trhu. Mimo to se objevily také další dvě zajímavé informace &‐ Google Plus má 170 miliónů aktivních uživatelů (avšak nikdo neví, jak se k tomuto číslu přišlo a jaké uživatele vlastně zahrnuje) a tato sociální síť prošla zásadním redesignem. Dojmy jsou přitom rozporuplné. Mně osobně se ale líbí. 

20. 4. 2012

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.