Úvod > Články > To sladké slovo sdílení aneb PC ovládané mozkem

To sladké slovo sdílení aneb PC ovládané mozkem

Už mnohokrát se v médiích objevily zasvěcené prognózy budoucího vývoje v oblasti technické a technologické, i na těchto stránkách jsem se tím už zabýval. Tady nikoli prognózami, ale užaslým pohledem laika na ně.

Jenže po nedlouhém čase od prognóz vývoje ITC v tomto roce se nedávno objevil v Lidovkách článek od J. Šlerka, šéfa výzkumu společnosti Ataxo. To je společnost pro webovou reklamu od A po Z, stručně řečeno. 

Jak se dostal její pracovník k vizionářství, těžko soudit, ale když uvedu rovnou pointu jeho vize, bude myslím jasno: "V brzké době nás čekají první komerčně úspěšné projekty ovládání počítačů lidským mozkem."

Zřejmě nějaký světový guru rozjel své vize dalšího vývoje, který označil za éru "post-PC" (vize bez názvu je bezcenná), a epigoni všech zemí se spojují, aby zachytili včas nový trend. Čeká nás podle nich zánik PC jako takového. PC jen dnes "vnímán jako něco, co jde rozbít a spravit".

Tady se musím pozastavit: žil jsem celý život v bludu, netušil jsem, že nějaké zařízení lze takto definovat, aniž bychom se zajímali o jeho funkci. Konce myšlenky, že smyslem existence a činnosti stroje je jeho rozbíjení a oprava, obávám se, nedohlédnu.

Nový směr ubírání se vývoje počítačů je podle všeho odstartovaný koupí firmy Instagram, kterou získal Facebook. Stejnojmenná aplikace oné firmy slouží ke sdílení a úpravě fotek v mobilním telefonu. Pouze telefonu, s počítačem si neškrtnete. Touto akvizicí poklepal tedy Facebook na základní kámen stavby hrobu pro PC v dnešní podobě.

Google tento trend potvrdil prototypem brýlí, které slouží jako informační displej, dá se s nimi fotit, objednávat lístky na koncert a další nezbytnosti, které musíte udělat okamžitě a bez přemýšlení hned, kdekoli jste. A obratem o tom dáte vědět všem svým kamarádům, pardon, přátelům.

Sdílení fotografií a obecně zážitků všeho druhu je totiž podle marketingových zásad leitmotivem dnešního konání a zlatou žílou v podnikání. Kdo chvílí nesdílí, již jako by nebyl.

Ale to jsem odbočil. Sdílení, brýle, chytré telefony a tablety. Trojice posledně jmenovaných charakterizovaná podle vizí krátkodobou životností v délce několika let. Pak poletí do popelnice (zřejmě se budou třídit podle značek) a pořídí se nové.

A jsme podruhé u pointy, kterou je zmíněné ovládání počítačů mozkem. Slovo "lidským" jsem vypustil záměrně, protože i mezi lidmi se najde dobytek či hovado. Zajímavé je, že autor Šlerka v celém článku ani nenaznačil, jak k závěru o ovládání počítačů (s výjimkou PC, samozřejmě) mozkem dospěl.

Správná vize je totiž něco jako axiom: nedokazuje se, nezpochybňuje se, nediskutuje se o ní. Takže přátelé, cvičte mozky, "brzy" na ně dojde! 

21. 4. 2012

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.