Úvod > Články > Továrna na sny pro iPhone

Továrna na sny pro iPhone

Vždycky jsem záviděl tatínkovi, ten zvládl sen i při jízdě v tramvaji, když byl zavěšen jako netopýr. A každé ráno si své noční snění pamatoval. To já ani náhodou, něco se mi zdá tak jednou za půl roku a vím o tom jen v případě, že se v noci probudím hrůzou.

Teď se však objevila nová možnost – americký student Daniel Nadler si na základě článku publikovaného v časopise British Journal of Psychiatry připravil aplikaci pro iPhone. Zaplatíme 99 centíků a za investovanou valutu dostaneme aplikaci se jménem Sigmund, která umožní programoval sny. Samozřejmě jsem nemohl odolat.

V nabídce je 100 slov, navolíme kombinaci jednoho až pěti slov a v době, kdy spíme nejhlubším spánkem, tak nám iPhone mluví do spaní. Publikovaná studie dokazovala, že podobným způsobem lze ovlivňovat sny až ve 40 procentech případů. A jelikož si sny pamatují jen někteří, procento úspěšnosti by mohlo být i vyšší.

Sigmund nepracuje tak, že by nám kecal do usínání. Vedle slov si naprogramujeme čas, kdy půjdeme spát a kdy budeme vstávat, a software si již spočítá, jak budou probíhat cykly REM, a bude patřičná slovíčka huhňat v pravou dobu.

Autor se sice dušuje, že do každé kategorie vybral jen slova pozitivní, ale to je tvrzení poněkud sporné. Kombinace louky a deště sice může navodit příjemnou asociaci jarního deštíku někde na louce, ale když k tomu přidáme ještě bitvu a anakondu, může se z příjemného snu stát noční můra.

Zkusil jsem to a z kategorie Romantika jsem vybral blondýnku, milenku a bikiny. Ráno jsem zjistil, že se mi ve snu objevila tchyně, tak jsem studenta i jeho aplikaci proklel. Akorát teď nevím, jestli mám po Nadlerovi požadovat ten necelý dolar zpátky, nebo jestli naopak ta aplikace nefunguje až moc a jestli mne postavička tchyně ve snu nevarovala před virtuální nevěrou.

Vedle možnosti, že se čiperný Nadler prostě svezl na módní vlně jednoduchých aplikací, tak existuje i druhá, mnohem nebezpečnější možnost, totiž že to bude fungovat. Když vynechám možnost jakéhosi vtipálka, který mi vybraná slova tajně přehází a donutí mne k náměsíčnosti či nočnímu počůrávání, je zde ještě možnost, že se dnes prosté aplikace chytne kdejaký šejdíř, o vládách ani nemluvě, a začnou naše sny a potenciálně i chování měnit jak na běžícím páse. Total Recall vstane z mrtvých. 

26. 4. 2012

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

EU obvinila platformu X z klamání uživatelů

Společnost X porušila pravidla Evropské unie týkající se online obsahu. Modrý odznak prý klame uživatele sociální sítě.

 

Google Mapy nabídnou AR obsah

Google Mapy chystají novou funkci zaměřenou na rozšířenou realitu. Uživatelé si budou moci zobrazit AR obsah v...

 

EU prověřuje Telegram, měl by mít více aktivních uživatelů, než uvádí

Evropská unie údajně prověřuje aplikaci pro zasílání zpráv Telegram. Úřady mají podezření, že má platforma více...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...