Úvod > Články > Továrna na sny pro iPhone

Továrna na sny pro iPhone

Vždycky jsem záviděl tatínkovi, ten zvládl sen i při jízdě v tramvaji, když byl zavěšen jako netopýr. A každé ráno si své noční snění pamatoval. To já ani náhodou, něco se mi zdá tak jednou za půl roku a vím o tom jen v případě, že se v noci probudím hrůzou.

Teď se však objevila nová možnost – americký student Daniel Nadler si na základě článku publikovaného v časopise British Journal of Psychiatry připravil aplikaci pro iPhone. Zaplatíme 99 centíků a za investovanou valutu dostaneme aplikaci se jménem Sigmund, která umožní programoval sny. Samozřejmě jsem nemohl odolat.

V nabídce je 100 slov, navolíme kombinaci jednoho až pěti slov a v době, kdy spíme nejhlubším spánkem, tak nám iPhone mluví do spaní. Publikovaná studie dokazovala, že podobným způsobem lze ovlivňovat sny až ve 40 procentech případů. A jelikož si sny pamatují jen někteří, procento úspěšnosti by mohlo být i vyšší.

Sigmund nepracuje tak, že by nám kecal do usínání. Vedle slov si naprogramujeme čas, kdy půjdeme spát a kdy budeme vstávat, a software si již spočítá, jak budou probíhat cykly REM, a bude patřičná slovíčka huhňat v pravou dobu.

Autor se sice dušuje, že do každé kategorie vybral jen slova pozitivní, ale to je tvrzení poněkud sporné. Kombinace louky a deště sice může navodit příjemnou asociaci jarního deštíku někde na louce, ale když k tomu přidáme ještě bitvu a anakondu, může se z příjemného snu stát noční můra.

Zkusil jsem to a z kategorie Romantika jsem vybral blondýnku, milenku a bikiny. Ráno jsem zjistil, že se mi ve snu objevila tchyně, tak jsem studenta i jeho aplikaci proklel. Akorát teď nevím, jestli mám po Nadlerovi požadovat ten necelý dolar zpátky, nebo jestli naopak ta aplikace nefunguje až moc a jestli mne postavička tchyně ve snu nevarovala před virtuální nevěrou.

Vedle možnosti, že se čiperný Nadler prostě svezl na módní vlně jednoduchých aplikací, tak existuje i druhá, mnohem nebezpečnější možnost, totiž že to bude fungovat. Když vynechám možnost jakéhosi vtipálka, který mi vybraná slova tajně přehází a donutí mne k náměsíčnosti či nočnímu počůrávání, je zde ještě možnost, že se dnes prosté aplikace chytne kdejaký šejdíř, o vládách ani nemluvě, a začnou naše sny a potenciálně i chování měnit jak na běžícím páse. Total Recall vstane z mrtvých. 

26. 4. 2012

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

TikTok představil novou sociální síť, která má konkurovat Instagramu

TikTok představil novou sociální síť TikTok Notes. Aplikace je určena ke sdílení fotek a textového obsahu a má přímo...

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Nizozemská vláda možná přestane používat Facebook kvůli pochybnostem o ochraně soukromí

Nizozemská vláda uvedla, že možná přestane používat Facebook. Doporučil ji to místní regulátor kvůli možnému...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...