Úvod > Články > Facebook – kdo má právo na vaše heslo?

Facebook – kdo má právo na vaše heslo?

Stále větší počet amerických zaměstnavatelů požaduje při přijímacím pohovoru, aby jim budoucí zaměstnanec prozradil heslo svého facebookového účtu, buď přímo, nebo nepřímo tím, že si má nadřízeného přidat mezi přátele.

Důvodů je několik, od přímé zvědavosti přes pocit, že u důležitějších zaměstnanců musí firma vědět všechno až po rostoucí vliv sociálních sítí. Na jedné straně tak hledáme místo pomocí LinkedIn, na druhé straně nám při hledání místa může zasolit Facebook.

V řadě případů se jedná o státní úřady, které jsou často zvědavější nežli soukromé firmy, v Montaně to některé úřady praktikují u různých sociálních sítí již od roku 2006. A když už si firma netroufá zeptat přímo, využívá nejrůznějších aplikací, které o dotazovaném mohou lecos zjistit. Příkladem může být třeba aplikace BeKnown.

Obchodní řetězec Sears zase využívá aplikace, která ve chvíli doporučeného spojení s dotazníkem volných míst pomocí Facebooku zjistí seznam přátel dotazujícího se kandidáta.

Chvíli to trvalo, ale potom konečně začal poprask. První začal řvát Facebook, který slovy svého šéfa divize soukromí (v níž se u Facebooku příliš nenadře) slíbil, že soukromí svých členů bude firma hájit, v případě potřeby dokonce i soudně.

To je ale spíše hrdé bušení se v prsa, protože i když předávání hesla je proti oficiální politice Facebooku, nějaké soudní sankce jsou mimořádně nepravděpodobné. Riziko pro zaměstnavatele může způsobit snad jen chvíle, kdy nepřijme někoho, o kom na Facebooku zjistí, že patří mezi menšiny.

To by teoreticky mohlo otevřít dveře k žalobě založené na nějaké té dobře vykonstruované diskriminaci. Pravdou ale je, že informace o věku, pohlaví, náboženství a rase jsou na facebookových stránkách dost často a podle zákony do nich americkým zaměstnavatelům nic není.

Následně se začali cukat i nejrůznější experti na právo, zarputila se i asociace ACLU, která se věnuje ochraně nejrůznějších oblastí soukromí jednotlivců. Celkem rychle zabodovali zákonodárci států Illinois a Maryland, kde již probírají zákony, které by tahání hesel ze zájemců o místo zakázaly alespoň u státních zaměstnavatelů.

No a nebyl by to politik hodný svého jména, kdyby s prstem na tepu lidu nezačal s iniciativou hodnou důležitějších věcí řešit, něco, o čem z průzkumů veřejného mínění zjistit, že to lid zajímá. Hned dva senátoři najednou proto vyzvali federálního ministra vnitra Holdera aby zjistil, jestli páčení hesel na Facebook neporušuje federální zákon.

A vybrali si k tomu hned zákony dva – Stored Communications Act a Computer Fraud and Abuse Act, které zakazují úmyslný přístup k elektronickým informacím bez přímého svolení a úmyslný přístup na počítače (opět bez přímého svolení nebo povolení soudu). a pokud prý tyto zákony nepomohou, bojovní senátoři připraví zákon svůj. 

5. 5. 2012

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...