Úvod > Články > Microsoft potichu spustil vlastní sociální síť So.cl

Microsoft potichu spustil vlastní sociální síť So.cl

Společnost Microsoft spustila svou vlastní sociální síť. Potichu, potichoučku, bez fanfár. Svět sociálních sítí v těch dnech totiž žil Facebookem – tím, kterak Zuckerbergovo duševní dítko vstoupilo na burzu a Zuckerberg zase do chomoutu.

Popravdě řečeno se ale není čemu divit, že So.cl („soušl“) byl spuštěn nenápadně – ono skutečně není moc o co stát. A navíc je síť stále ve fázi beta. Přesto převládá mezi uživateli zmatení – k čemu síť vlastně slouží, není moc známo. Vlastně je, říká Microsoft, ale k čemu „socializace vyhledávání“ je samotnému uživateli, raní testeři dle reakcí stále nechápou.

Původní dohady, že Microsoft chystá konkurenci pro Facebook, potažmo Google+ a Twitter, vzaly za své. I vzhledem k tomu, že Microsoft je sám na Facebooku finančně i technologicky zainteresován (a nemluvě o obřím náskoku všech tří sítí), se ani reálná možnost spuštění opravdové konkurenční sítě nezdála pravděpodobná. A skutečně – pro přihlášení do sítě So.cl není nutná registrace, ale „postačí“ mít účet právě na Facebooku anebo na webových sítích Microsoftu (Windows Live).

První uživatele však patrně mírně rozhodí upozornění, které se jim zobrazí hned po prvním přihlášení:

So.cl je experimentem v otevřeném hledání. To znamená, že to, co hledáte na stránce So.cl, uvidí další uživatelé So.cl, a tento obsah bude také k dispozici třetím stranám.

So.cl chce být, podle slov Microsfotu, sociální sítí pro studenty – avšak kde je důraz na nějaká studia či akademický obsah, se z rychlého pohledu ani podrobnějšího zkoumání nedozvíme. So.cl je v současné podobě pro každého a pro nikoho zároveň...

I když jde o beta verzi sítě, chyby jsou až moc časté (nezobrazí se takřka nic vyjma upozornění o blíže nespecifické chybě). Stejně tak není začátečníkovi jasné, co má vůbec na sítí dělat – a že by to pár hodin na ní strávených ozřejmilo, se rovněž říct nedá. Microsoft označuje So.cl za „sociální hledání“ či cosi podobného – není se potom divit, že vidíte příspěvky kohosi, koho vůbec neznáte a kdo vás ani trochu nezajímá.

Vzhled na první pohled kopíruje předchozí rozhraní sítě Google+ (Google Plus), byť co do funkcí ne (chápejme to tak, že funkce, jaké má či měl zpočátku Google+ na So.cl vůbec nenajdete). Inspirace Googlem je, pravda, viditelná na více místech stránky. 

Vyhledávač použitý na této síti vede na výsledky vyhledávání z Bingu, vyhledávacího enginu Microsoftu – přesto Microsoft na svých stránkách uvádí, že So.cl nemá s Bingem nic společného a že se jedná čistě oprojekt oddělení FUSE labs.

Posuďte sami, zda vám So.cl z dílny Microsoftu k něčemu nakonec bude.

21. 5. 2012

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...