Úvod > Články > Jak moc jsme závislí na mobilních telefonech?

Jak moc jsme závislí na mobilních telefonech?

S dnešními mobilními telefony jsme si dobrovolně uvázali k noze digitální řetěz. Kde jsou doby, kdy „nedovolal jsem se“ byla legitimní výmluva, protože fungující telefony stejně nikdo moc neočekával.

A když už telefon na potvoru fungoval, s klidem Angličana jsme vytahovali drát ze zásuvky. Dnes všichni očekávají, že budeme nonstop dostupní a špatný signál či vybitou baterku nám šéf slupne maximálně jednou. 

A nejedná se jen o mobil, když už se výrobcům e-booků začalo zdát, že je držíme v ruce jen během dobrého denního světla, přišli na svět s osvětlenou verzí, abychom se mohli místo kochání západem slunce kochat nějakou příručkou.

Viset na hřebíčku a brát telefony pověstných 24/7 je nepříjemné, ještě nepříjemnější je ale být v uzavřeném prostoru s někým, kdo do telefonu řve jak na posvícení. Není nic hnusnějšího nežli sedět v restauraci u stolu a poslouchat telefonní hovor od vedlejšího stolu, zatímco o dva stoly dál mydlí omladina pumprlíky na nějaké přenosné konzoli nebo na mobilu. Zažívací šťávy dostávají pěkně na zadek.

Výrazně zajímavější není ani cesta tramvají, kde si nějaká korpulentní dáma vylévá kolegyni srdce nad tím, jak se jí včera ty knedlíky ale opravdu nepovedly a co všechno jí ten sprosťák, co ho má za manžela, na ty mazláče řekl.

Takže ano, slyšíme vás okolo a je to protivné. Stejně protivné je to třeba v biografu, kde sice hlasité vyzvánění nechá puštěné jen naprostý idiot, ale i tak ruší neustálá kontrola textovek.

Nové mobily mají displej, který by svým jasem mohl sloužit jako reflektor lokomotivy a když se jich najednou v temném sále rozsvítí několik, máme o požitek postaráno. Stejně nepříjemné jsou i modré kontrolky modrozubých sluchátek v uchu, které někteří ploskolebější jedinci považují za nutné mít i v biografu.

A nejhorší je to, že bude ještě hůř. Virgin Atlantic již oznámily, že na trase Londýn – New York bude povoleno používání mobilů za letu. Teoreticky by to mělo být jen v nutných případech a ne víc než šest zapnutých mobilů najednou, ale kdo to bude kontrolovat?

Jak dlouho bude trvat, než se tato „služba“ rozšíří stejně, jako placení za kufr? To taky byl původně trik jedné společnosti a teď to mají prakticky všechny. Sázím kalhoty, že do roka to bude nabízet kde kdo, navíc za příplatek. A vždycky se najde pár důležitých, co si za firemní peníze rádi připlatí a budou prudit letadlo nekonečnými hovory s manželkou.

Proto s potěšením registruji každý případ, kdy ruka zákona (či osudu) dopadne na někoho, kdo si ze svého okolí dělal otroky svých telefonních choutek. Soudní spor, který právě probíhá v New Jersey, by mohl mít dalekosáhlé následky. Soudí se manželé Kubertovi a žalují muže a jeho přítelkyni, kteří si vzájemně vyměňovali textovky.

Na tom by nebylo nic tak trestuhodného, pouze drobný detail – muž se nevěnoval řízení, auto náhle vybočilo a srazilo oba cyklisty. Následkem havárie pak každý z manželů přišel o nohu.

Trik je v tom, že přítelkyně neseděla v autě, ale v žalobě tvrdí, že věděla, že její přítel řídí a neměla ho rušit. Pokud Kubertovi zvítězí, mohlo by to mít dalekosáhlé následky, především pak tam, kde je telefonování za jízdy stále povoleno. 

16. 6. 2012

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.