Úvod > Články > Patentová válka vrcholí: co znamená vítěství Apple?

Patentová válka vrcholí: co znamená vítěství Apple?

Nekončené tahanice okolo patentů pokračují. V posledních dvou dějstvích si v USA připsal Apple na Samsungem drtivé vítěství za miliardu dolarů. Naopak v Japonsku neuspěl vůbec. Co budou spory znamenat pro Android a celý vývoj mobilního trhu?

Patentové spory představují dnes jednu z nejvíce diskutovaných právních oblastí, u kterých většina lidí tuší, že je něco špatně. Pokud bychom se podívali na data, která popisují zisky z patentů a jejich ekonomický přínos, pak z pohledu ekonomiky jako takové zjistíme, že jde o jednoznačně negativní fenomén, který brzdí rozvoj celého odvětví.

Patentové právo je nastavené příliš obecně, nepružně a vůbec nerespektuje to, jak dnešní svět vypadá. Až na několik málo společností (Microsoft či Apple), jsou právě patenty zdrojem nemalého množství komplikací.

Problém jistě není v tom, že by neměla existovat ochrana nápadů či softwaru, protože vývoj i lidé samotní něco stojí, ale spíše v obecnosti jednotlivých patentů a možnosti si patentovat skutečně cokoli. Od zařízení na kopání do zadku až po zaoblené rohy přístroje nebo tlačítko uprostřed spodní části čelního panelu obrazovky. Jde o tak obecné věci, že si dnešní vývoj mobilních zařízení bez nich představit téměř nedovedeme.

Soudní tahanice

Apple uspěl v USA také s patentem D618,677, který definuje možnou přítomnost reproduktoru na čelní straně panelu (a tlačítka), které mají otvory (či mřížky) ze skleněné masky. Vzhledem k tomu, jak jsou konstruovány telefony, lze říci, že se patent velice blíží popisu všech zařízení s podobnou funkcí.

Je to, jako by si někdo nechal patentovat, že má postel matraci a čtyři nohy. Lze jen velice obtížně vymyslet nějaký jiný model výrobku, na kterém by se dalo spát.

Dopady takto postaveného patentového práva jsou zřejmé – omezení hospodářské soutěže, podpora monopolů či možný vznik patentových trollů. Jedním z takových příkladů je Microsoft, který v oblasti mobilních zařízení vybere více peněz na poplatcích, nežli vydělá jeho vlastní operační systém. Podobně je na tom Oracle a další společnosti.

Poslední soudní spor je v tomto ohledu ale průlomový. Především výše pokuty, která přesáhla 1 miliardu dolarů i uznání patentů značně všeobecného rázu, jsou špatným signálem pro celé odvětví. Je dost dobře možné, že soud vyšší instance rozhodne zcela jiným způsobem, ale současná situace hraje silně do karet Apple. Ten je navíc blízko dalšího úspěchu, když bude moci na základě soudního rozhodnutí dosáhnout zákazu prodeje telefonů Samsung v USA.

 Naopak v Japonsku fatálním způsobem neuspěl, protože nedokázal nijak prokázat, že jeho patenty vznikali pro ochranu konkrétního výrobku a že je Samsung vědomě porušil. Ve spojených státech hrála hlavní roli e-mailová korespondence, která by ale s podobným obsahem mohla být (s velkou pravděpodobností) nalezena ve všech firmách. Je totiž zcela přirozené sledovat, jakým způsobem se chová konkurence a s čím přichází. Ostatně MAC OS od Apple je toho docela pěkným důkazem.

Dopady na celé odvětví?

V kontextu soudního rozhodnutí se hned začalo hovořit o tom, jaké dopady bude mít verdikt soudu na celé odvětví mobilních telefonů a zda nebude mít vliv také na samotný operační systém Android. Je jistě zajímavé se podívat na patenty, které se vztahují téměř přímo k Androidu a byly soudem uznány jako Samsungem porušené.

Patent D604,305 se například vztahuje na rozložení ikon aplikací do mřížky a přítomnost pevného spodní panelu, s blíže nespecifikovaným obsahem. Dále je to paten číslo 7,864,163, jenž se týká automatického zvětšení obsahu na šířku displeje po poklepání a patent 7,469,381, který se vztahuje k odražení seznamu na konci při rolování. Podobnost s každým Androidem vybaveným telefonem není čistě náhodná, ale až na absolutní výjimky tyto prvky obsahují všechny jeho implementace.

Samozřejmě je možné argumentovat také tak, že i kdyby Samsung pokutu dostal skutečně v uvedené výši (asi 20 miliard korun), na sporech stejně vydělal. Díky svým smartphonům se stal jedničkou mezi výrobci mobilních zařízení a jeho jediným reálným konkurentem je právě Apple. Podíly dalších firem postupně klesají a tak bylo kopírování (pokud se o něm dá takto hovořit) ještě relativně výnosné.

Někteří komentátoři zmiňují ještě jeden aspekt amerického právního systému. Pokud skutečně o něco jde, trvají spory mimořádně dlouho. A to většinou až do té doby, než je celá problematika pasé. Možnost odkládat rozhodnutí dostatečným právnickým výkonem je v USA skutečně mimořádná. A lze očekávat, že v době, kdy by měl padnout definitivní verdikt, bude celý spor všem úplně ukraden. Ostatně právě takto vyšuměla většina sporů s Microsoftem o IE a zneužívání monopolního postavení. Nedá se proto očekávat, že by šel Samsung v jiných šlépějích.

Přesto mohou být podobné spory pro celé odvětví silně poškozující. Předně je podivuhodné, že si Apple nedovolí jít do přímého souboje přímo s Google, který je nyní vyzbrojen velkým množstvím patentů od Motoroly, které bude moci v podobné situaci použít.

Přesto vznikající nejistota vytváří na Android tlak, který se projevuje tím, že řada výrobců sází na jiné, proprietární systémy, které podobné problémy zatím nemají, jako je mobilní verze Windows. Nejistota se může projevit také na snížené ochotě vývojářů se věnovat platformě s nejistou budoucností či možností zásadních změn grafického rozhraní.

Závěrem

Jistě bude zajímavé sledovat, jak celý spor dopadne. Zatím Google vyhrál bitvu s Oracle ohledně vnitřního vybavení a nyní se schyluje k diskusím o grafickém provedení celého systému. Osobně se domnívám, že v nejhorším případě vše odnesou koncový uživatelé ve zvýšené ceně mobilních zařízení. Sekundárně se to pak projeví tím, že se budou moderní technologie pomaleji implementovat a rozvíjet. Což je věc, na kterou ekonomicky doplatíme všichni. Proto je jistě správné si položit otázku, kterou jsme naznačili již v úvodu článku – není na čase změnit patentové a autorské právo tak, aby chránilo intelektuální vlastnictví, akcelerovalo ekonomiku a bylo možné jej dodržovat?  

5. 9. 2012

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...