Úvod > Články > SitIT.cz: zbytečný projekt, tunel nebo investice?

SitIT.cz: zbytečný projekt, tunel nebo investice?

V posledních dnech se silně rozhořela debata ohledně projektu SitIT.cz, který vzniká na MFF UK za 28 miliónů korun a měl by představovat sociální platformu pro informatiky. V čem je síť užitečná a jaké má využití?

Téměř ve všech médiích, které o projektu SitIT.cz informovali, šlo o silnou a zdrcující kritiku – jde o kopírování zavedeného konceptu sociálních sítí (především Linkedin), které nikdo nebude používat, navíc s nepříliš šťastným designem. Osobně se domnívám, že situace je o hodně složitější, než novinářské zkratky.

 Podle aktuálních dat je v začínající sociální síti nyní asi 60 firem, 440 akademických institucí, 240 odborných časopisů, 300 projektů, 700 studijních oborů, 23 poskytovatelů grantů, 36 knihoven a čtyři stovky inzerátů, které se vztahují k ICT. Je pravdou, že pro řadu (především velkých firem) jsou podobné databáze často lákavou oblastí, protože umožňují snadno hledat odborníky, kteří se věnují právě jimi poptávané oblasti. Podobných projektů, které by jen mapovaly ICT vzdělávání, u nás běží více.

Pokud se podaří zajistit rozsáhlejší kontakt mezi akademickou sférou a komerčním sektorem, tak to bude jen ku prospěchu české ekonomiky. Ač může mít někdo pochybnosti o praktickém využití sítě, budou muset partneři i řešitelé (firmy i vysoké školy) nejméně tři roky tuto síť aktivně využívat.

A právě v tom může být jeden z přínosů – aby se naplnily indikátory, budou spolu lidé napříč univerzitami a komerčním sektorem mluvit, sdílet si projekty, nápady a rozvíjet spolupráci. Jistě to může být jen na oko, ale není žádný důvod, proč by tomu tak mělo být.

Myslím, že je tu ještě jeden významný aspekt, na který se zapomíná, nebo o kterém novináři příliš nevědí. Z projektu je placena řada lidí, kteří učí na univerzitách (z pohledu školy zadarmo). Ať se nám to líbí nebo ne, české vysoké školství je na podobných penězích (které se ale nedají takto přímo vykázat) závislé a to napříč obory a fakultami.

Nevím, do jaké míry bylo 28 miliónů utraceno v tomto případě smysluplně, ale dovedu si představit, že to rozhodně nebyly vyhozené peníze. Naopak díky nim může spolupracovat soukromý sektor se školami, mohou se vyučovat předměty kvalitněji a pro méně studentů a učitelé mají pracovní počítače. To je ale o poznání méně zajímavá informace, než bulvární nadpisy o plýtvání. 

13. 9. 2012

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...