Úvod > Články > Pokuty hýbou ICT světem- bojí se jich Google i Microsoft

Pokuty hýbou ICT světem- bojí se jich Google i Microsoft

Americký soud nedávno potrestal Samsung rekordní pokutou, ale nemusí jít vůbec o konec podobných aktivit. Na činnost Google i Microsoftu si totiž chce došlápnout Evropská komise a hrozí jim pokuty až do jedné desetiny ročního obratu.

Monopolní postavení, které si v současné informační společnosti vybudovává velké množství firem, nikomu neprospívá. Klesá počet inovací, rostou ceny a zhoršuje se celková kvalita výrobků či služeb. To vše samozřejmě není v zájmu občanů ani států, které profitují z výběru daní a tak je pochopitelné, že existují antimonopolní úřady, které se snaží podobným situacím zabraňovat, nebo alespoň vytvářet takové podmínky, které by umožnily případné konkurenci změnu na produktové mapě a trhu.

Zřejmě nejznámější příkladem toho, jak může podobná činnost vypadat je spojená s otázkou Ballot screenu, který si vymohla Opera ve chvíli, kdy Microsoft dosáhl se svým prohlížečem asi 90 % podílu na trhu a bylo téměř nemožné (díky jeho integraci do OS Windows) se nějak významněji prosadit. Ohledně toho, zda obrazovka, nabízející výběr různých prohlížečů něčemu prospěla, se vedou spory dodnes. V době dohody byl již v relativně silný Firefox a s nástupem zmiňovaného Ballot screenu se začalo velice dařit Google Chrome.

Přesto si myslím, že celá situace ukazuje, že podobná opatření na trh určitý vliv mají. Paradoxně vůbec nepomohl Opeře, která si drží konstantní počet příznivců. Žádný úprk od modrého k červenému se tedy nekonal, ale jedním dechem je třeba dodat, že dnes již není možné o monopolu IE v oblasti webových prohlížečů mluvit.

Microsoft pod lupou

Ani dnes se Mirosoftu nemůže dýchat úplně snadno, protože je vyšetřován Evropskou komisí za zneužití postavení na trhu a to hned ve dvou oblastech, které se týkají Windows 8. První problém byl spíše banální, ač z něj média dělají velblouda – Windows 8 neměl v testovacích verzích Ballot screen, takže se objevilo nové vyšetřování, které by mělo zjistit, zda a do jaké míry se společnost řídí nařízeními, kterými je vázána. Aniž bych chtěl tento problém nějak bagatelizovat, šlo zřejmě jen o jakýsi testovací balónek, který měl spíše ukázat ostražitost úřadů, než přinést Microsoftu nějaký profit.

Druhý problém, který zatím není tak silně medializován se týká samotné architektury operačního systému a pro společnost by mohl reálně představovat velké komplikace. Jde o to, že si řada výrobců prohlížečů stěžuje, že samotný systém výpočtů jádra Windows 8 je diskriminuje. Autoři se snažili, aby do offline prostředí byly integrovány co možná nejvíce online aplikace a tak si v práci s nimi používají jádrem IE.

A zde je kámen úrazu. Pokud chce nějaký alternativní prohlížeč používat efektivně aplikace, musí o výpočty žádat integrovaný IE. Tím si Microsoft zajistil, že nikdo nemůže být o mnoho lepší, rychlejší, stabilnější či bezpečnější. Takže v zásadě drží v rukou všechny trumfy. Zvláště problematická bude pak situace na Windows 8 RT, který půjde v tomto procesu nejdále.

Další oblastí, která by mohla komisaře v budoucnosti zajímat, že je možnost instalovat Linux přímo na počítač. Microsoft změny v zavaděči obhajuje potřebou větší bezpečnosti a tvrdí, že druhý operační systém si může každý virtualizovat. Každému člověku je ale jasné, kam tato tendence míří. Bude tedy více než zajímavé sledovat, zda společnost nějakou pokutu dostane, nebo zda vyvázne bez trestu.

Zvýhodňuje Google své projekty?

Evropský úřad pro ochranu volné soutěže zvažuje zahájení formálního řízení proti společnosti Google, na jehož konci by mohla být pokuta až do výše 10 % ročního obratu. Stížnost se týká způsobu, jakým společnost ve vyhledávání propaguje svoje vlastní výrobky a služby.

Komisař pro volnou soutěž Joaquin Almunia vede rozhovory, které se týkají toho, jakým způsobem současnou situaci řešit. Již v červnu Google Evropské komisi ústupky nabídl, avšak ta ještě návrh nedala konkurenčním společnostem, takže není jasné, jakým způsobem by mohli nabízené ústupky vlastně fungovat. Pravdou je, že podle komisaře není jednání zatím uspokojivé a poněkud se vleče, což je ze strany Google relativně dobře pochopitelná praktika.

Počet obvinění Google je přitom relativně bohatý. Především jde o zneužití dominantního postavení na trhu v oblasti vyhledávání, kdy jeho weby a služby jsou výše, nežli ty konkurence. Vzhledem k tomu, že systém, kterým Google stránky hodnotí je neveřejným, není možné nějak snadno nahlédnout, z jakého důvodu se to děje.

Další stížnosti se pak mají týkat toho, že firma využívá data třetích osob k plnění vlastních databází a služeb, jako jsou recenze na restaurace či další doporučení. Samotné spory se přitom vlečou již od roku 2010.

Závěrem

Bude jistě zajímavé sledovat, jak se dokáže Evropská komise s monopolizací řady odvětví vypořádat. Osobně se domnívám, že nebude trvat dlouho a budeme svědky toho, že se budou řešit uměle vzniklé monopoly patentními opatřeními, což by mohl být problém především pro Apple. Ten ale zatím může  v klidu sledovat, jak se snaží jeho dva konkurenti. 

3. 10. 2012

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...