Úvod > Články > Registrace EU domén startuje

Registrace EU domén startuje

Pokud nechcete zaspat dobu, zvažte, zda pro vás má smysl registrace jména v nové doméně EU, u níž se zanedlouho rozběhne přidělovaní jmen. Podívejme se jaký je postup získání domény a jaká jsou pravidla registrace.

K čemu je EU doména vhodná?

Již uvedení záměru o zavedení evropské domény vzbudilo značné nadšení. Dá se říci, že jde o snahu sjednotit Evropu i na internetu. Zájem o doménu vznikl nejen v komerční oblasti, ale i mezi státními orgány, úřady apod. Jde o ideální prostředek jak reprezentovat jakoukoli instituci, firmu nebo sdružení na evropské úrovni, dá se říci, že i o prestiž, byť lehce podbarvenou prvotním nadšením.

Jde nyní vůbec o registraci?

V současné době probíhá tzv. předregistrace. V tomto období o ni můžete požádat u nejrůznějších firem zabývajících se registrací domén – tedy těch, které k registraci EU domén získaly akreditaci. V rámci zabránění spekulativních nákupů domén je celá registrace rozdělena do několika částí. Nyní si doménové jméno můžete předregistrovat, tedy požádat o konkrétní jméno.

V první části registrace (bude spuštěna v prosinci 2005) budou zaregistrovány domény s plným názvem veřejných institucí, zkratkou instituce, názvem států, regionu či oblasti a názvem registrovaných obchodních značek a známek. V druhé fázi pak půjde o registraci názvů chráněných zákonem jednotlivých zemí, názvů firem a názvů literárních děl. Třetí fází je volná registrace domén pro občany.

Kde si přečíst podrobná pravidla?

Jak již bylo naznačeno, k registraci domén přistupovali organizátoři celého projektu velmi zodpovědně a vytvořili podrobná pravidla, kterými se přidělování doménových jmen a časový plán akce řídí. V češtině je naleznete na webu www.evropskadomena.cz pod nabídkou Pravidla registrace. Domovský web celého projektu naleznete na adrese www.eurid.eu, informace jsou samozřejmě uvedeny v anglickém jazyce (a v několika dalších).

Jak postupovat a co za to?

Chcete-li vlastnit svoji doménu druhého řádu v rámci domény EU, musíte navštívit stránky některé akreditované firmy. Seznam těchto firem naleznete zde. Vyplníte údaje o své osobě nebo firmě, a také doménová jména, o která žádáte. Následuje zaplacení poplatku za registraci, který činí 349 Kč. Pokud uplatňujete předností právo v rámci prvních dvou fází registrace, zaplatíte více (cca 1000 - 2500 Kč). Pokud v registraci nebudete úspěšní, bude vám registrační poplatek navrácen. To neplatí pro veřejné instituce a státní orgány.

Závěrem

Zavádění EU domén je jistě chvályhodný krok, ale osobně nejsem zastáncem přílišné euforie – ta zde byla i při zavádění jiných domén druhého řádu. Pokud máte o nějaké jméno v rámci EU domén zájem, je doslova nejvyšší čas, neboť předregistrace běží již od srpna tohoto roku.

17. 11. 2005

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.