Úvod > Články > Software nahradí lidi i při vysílání zpráv

Software nahradí lidi i při vysílání zpráv

Pokud se to někomu bude zdát jako reminiscence Terminátora a jeho Skynetu, nebude tak daleko od pravdy. Počítače a jejich algoritmy začínají žít svým životem a lidskou ruku přestávají potřebovat.

Umělá inteligence totiž pomalu ale jistě začíná být schopná vlastního života. Přitom nemusí být nějak závratně dokonalá, ale v medicíně, zábavě nebo financích už začíná vystrkovat růžky. 

Finální rozhodnutí zatím stále dělají lidé, ale řada lidí na středních pozicích už cítí, že přihořívá. Algoritmy lépe vyhodnocují skeny, odhadují, která písnička se dostane na špičku hitparády, která politická krize je za rohem a které akcie koupit a které prodat.

Pravda, občas to nevyjde, jako bleskový burzovní krach v roce 2010, který způsobilo automatické obchodování s akciemi.

To se ostatně děje již delší dobu, ale kdo si pamatuje postavu Thomase Peteffyho, který přišel na to, že patřičně poučený počítač bude obchodovat na burze rychleji než jeho lidský konkurent. Čert vem akcie, je to stejně hraní s čísly, takže jestli to dělá počítač nebo lidská duše, vsjo ravno.

O něco horší je to u muziky, kde tvůrčí proces začínají nahrazovat algoritmy schopné v databázi písniček najít základní charakteristiky velkých hitů a porovnat je se záplavou nových songů. Jen na ty pak sází hudební nakladatelství.

Software by také velice rychle mohl nahradit sportovní novináře. IIL na Northwestern University připravila program nazvaný Stats Monkey, který zvládne napsat článek o sportovním utkání bez lidské pomoci (a rychleji). Stačí mu k tomu detailní statistiky o utkání.

Program nejenže najde chytlavý titulek, ale také popíše litý boj na hřišti, akce nejlepších hráčů a ještě najde vhodnou fotografii, kterou opatří popisem. Stats Monkey ve statistikách najde důležité chvíle, podle výsledků odhadne průběh (jestli favorit vítězil od začátku nebo vybojoval vítězství na poslední chvíli) a doplní text. Dokonce zvládne i psát z pozice obou týmů, což se o většině sportovních novinářů říci nedá.

A pokud tohle někomu nestačí, tak klasické zprávy jsou na řadě také. Stejná laboratoř se rozhodla ohrozit i další část novinářského povolání. Jejich program nazvaný News at Sevem zvládne vytvořit celé segmenty zpráv, včetně videoklipů, bulvárních novinek nebo recenzí filmů. A nepotřebuje k tomu nic jiného nežli krmení v podobě titulků, frází, klipů a fotografií z internetu. Pokud si to někdo touží prohlédnout, může juknout sem: http://infolab.northwestern.edu/projects/news-at-seven/.

Ano, postavičky jsou zatím kreslené, ale to neznamená, že obtěžují více nežli dnešní přeplacené mluvící hlavy. Je tedy docela možné, že doporučení o tom, aby budoucí studenti žurnalistiky přešli na kybernetiku, bude oprávněné.   

24. 10. 2012

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...