Úvod > Články > Radilové z PC poraden

Radilové z PC poraden

Být majitelem PC s Windows skýtá uživateli neskutečná povyražení. Někdy chlápky z Microsoftu dokonce podezřívám, že chtěli počítačům vdechnout duši...

Kolikrát se i vám stalo, že jste chtěli na počítači pracovat, spěchalo to, ale museli jste počkat, než se stáhnou důležité aktualizace Windows, pak aktualizace Office, a pokud máte antivirus, tak i aktualizace antivirového programu?

Mně se to tedy stává poměrně často. A to nemluvím o chvílích, kdy se počítač začne chovat podivně. Třeba se sám restartuje, sem tam naskočí modrá smrt, a šup, už vyhledáváte nejnovější ovladače, zkoušíte paměť RAM, spouštíte MEM test, čistíte registry...

Z programů, nainstalovaných před 4 lety, vám v počítači zůstává neskutečný odpad, a počítač tak žije vlastním životem. A vy jej opečováváte jako květinku, staráte se o něj, čistíte, aktualizujete jako diví – jen s tou prací je člověk často na štíru.

Co mne však fascinuje, jsou v takových případech česká diskuzní fóra, kde uživatelé více a často méně zkušení píší dotazy. Dotazující se mne svými dotazy nepřekvapují, ale vždy mne překvapí odpovědi na ně.

To se třeba někdo zeptá: „Proč mi na obrazovce nejezdí myš?“ Zdánlivě nevinná otázka, na niž se vkrádá jako první odpověď, aby ji uživatel zkusil z USB vstupu vypojit a znovu zapojit. Ale na těchto fórech, ó nikoliv.

Nejdřív někdo napíše něco vtipného ve smyslu: „Jak nejezdí myš? Myslíš snad kurzor, ne?“, zatímco druhý napíše: „Než se zeptáš, proč nezkusíš nejdřív Google?“. Třetí se pak přidá s dotazem, jaká je konfigurace počítače, jaký operační systém, operační paměť a číslo bot babičky.

Oblíbeným zaklínadlem je Hijackthis. „Spusť Hijackthis a hoď sem log!“, případně si odpovídající žádají komplexní log s výpisy všeho hardwaru a běžících i neběžících aplikací. V diskuzním fóru pak tento log zabere pár kilometrů, aby na něj odpovídající reagoval nakonec dalším, krátkým zaklínadlem: „V logu nic nevidím, zkus přeinstalovat.“

Na to už jsem párkrát slyšel odpověď, jako že děkuji pěkně, ale přeinstalovat je až poslední možnost, to by mne napadlo samotného, ale já chci ten problém najít a vyřešit.

Obecně mne překvapuje nedůtklivost některých odpovídajících. I když mají pocit, že se téma řešilo někdy před půl rokem a dotyčný má strávit víkend vyhledáváním ve stovkách netříděných odkazů a odpovědí s minimální možností vyhledávání, přece jen by nějaká slušnost nechyběla.

Docela často jsem se setkal s obecnými dotazy, které šlo vyřešit jednoduše. Přesto i tam různí vykukové požadovali komplexní logy, testy paměti a přesné konfigurace, případně zazipované minidumpy.

A co je podobným dotazovnám specifické, nikdy nic tito chytrolíni nevyřešili – buď dotazujícímu se pomohl někdo mimo server, kolega v práci, kamarád, nebo vyřešil svůj problém metodou pokus – omyl.

Když zabrousíte na zahraniční diskuzní fóra, je to nebe a dudy. Dotazy jsou přesně cílené, bez sáhodlouhých logů, a problém se většinou podaří vyřešit během krátké výměny dotazů a odpovědí, na jednu stránku. Ale zase ne každý umí anglicky nebo německy, že?

Nu, PC si žijí zkrátka svůj život, to jsem chtěl původně říct, a už dávno jsem se rozloučil s představou, že jsou určena k rychlé a okamžité práci. Spíše mi připomínají tamagočiho, takové zvířátko, co je potřeba se o ně neustále denně starat, aby nechcíplo. Jak říkám, chlápci z Microsoftu podle mne místo počítačů tvoří novou umělou inteligenci.

Ehm, a mimochodem, neměl by někdo starší a funkční Macintosh za babku? 

10. 11. 2012

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...