Úvod > Články > Soudní spor o internetové telefonování

Soudní spor o internetové telefonování

Nová federální regulace internetového telefonování, které si vymyslela americká vláda pro snadnější policejní dohled, naráží u soudu.

Několik skupin zabývajících se soukromím a technologiemi požádalo odvolací federální soud ve Washingtonu, aby odvolal nařízení komice FCC (Federal Communications Commission), které rozšiřuje zákony o odposlechu telefonních hovorů i na telefonování pomocí technologie Voice over Internet Protocol (VoIP).

Americká policie může získat povolení k získání obsahu volání pomocí VoIP již teď, stačí soudní povolení a provideři musí poslechnout. FBI a další složky ale chtějí získat možnost zachycovat hovory v reálném čase a dožadují se toho, aby technologie VoIP byla vybavena nástroji, aby odposlechy byly co možná nejjednodušší.

Člen asociace Center for Democracy and Technology John Miller ale nesouhlasí a tvrdí, že by něco podobného mohlo závažně poškodit inovaci internetu. Požadavky FCC by totiž nutily internetové providery změnit celé sítě, což by přineslo nejen řadu regulačních dohledů, ale především vyžadovalo velké investice. Mluvčí ministerstva obrany Paul Bresson oponuje a říká, že s rozvojem komunikací a nových technologií je nezbytné, aby vývoj nebyl na úkor národní bezpečnosti.

K asociaci Center for Democracy and Technology se při odvolání připojily také další skupiny, např. CompTel, Electronic Frontier Foundation a Electronic Privacy Information Center. Nezávisle na nich se připojila také asociace Americal Council on Education, která reprezentuje 2 000 amerických vysokých škol.

Nové nařízení přikazující broadbandovým a internetovým providerům zaručit možnost odposlechu hovorů pomocí VoIP by mělo vstoupit v platnost v květnu 2007. Sdružení amerických vysokých škol tvrdí, že všechny vysoké školy nic nenamítají proti spolupráci s FBI, ale že existují i jiné cesty, jak FBI vyhovět, aniž by bylo nutné předělávat celé sítě. Viceprezident asociace Terry Hartle se obává, že nařízení FCC bude znamenat, že školy budou muset kompletně změnit všechny složky svých sítí, včetně routerů. Celkové náklady si nikdo ani nedovede představit, a vysoké školy na ně rozhodně nemají peníze.  Komplexní změna sítě, kterou jako součást vylepšení počítačových systémů školy nedávno provedla univerzita ve Wisconsinu, stála 18 miliónů dolarů. Takové náklady celkem bez potíží slupne kasa gigantických společností, jakou je třeba Vonage, tisíce amerických vysokých škol si je ale mohou dovolit jen stěží.

21. 11. 2005

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...