Úvod > Články > PortableApps.com: přenosné aplikace v příjemném balení

PortableApps.com: přenosné aplikace v příjemném balení

Přenosné aplikace, které si člověk může dát na USB disk a spouštět kdekoli a kdykoli mají celou řadu výhod. PortalbleApps.com je speciální prostředí, díky kterému je možné si portable aplikace užívat v komfortním balení.

Již relativně dlouho se vedou spory, zda jsou lepší webové aplikace nebo ty přenosné. Argumenty z jednoho i z druhého tábora jsou všeobecně známé a asi není nutné je na tomto místě nějak dále rozšiřovat. Pravdou je, že jako jedna z nevýhod přenosných aplikací bývá často uváděna nepříliš velká uživatelská přívětivost – člověk si musí pamatovat, kam soubor rozbalil atp. A právě to je jeden z nedostatků, který se snaží řešit PortableApps.com.

Jde o relativně robustní prostředí, které se snaží dát přenosným aplikacím nějaký jednotný rámec. Díky cenám USB disků a jejich kapacitám se člověk nemusí ani příliš omezovat v tom, jaké nástroje si vybere. Na tomto místě si jen dovolím poznámku k rychlosti aplikací – první spuštění je téměř vždy podstatně pomalejší, než další, neboť se vytvářejí různé konfigurační soubory, instalují další balíčky atp. Nevyplatí se tedy nad rychlostí celého systému lámat hůl při prvním vyzkoušení.

PortableApps.com není jen nějaký jednotný instalátor bezplatných a open  source aplikací portable typu, ale jednotné prostředí, ve kterém lze aplikace přidávat i instalovat, jednotně spouštět a v neposlední řadě zde lze provádět základní všeobecná nastavení programů (jako je volba jazyka), procházet složky atp. Jde tedy o relativně komplexní balíček, který významně zvyšuje komfort užívání podobných nástrojů.

Po stažení instalátoru z webu se objeví jednoduchý přehledný průvodce, kterému stačí nastavit, kam se má balíček nainstalovat a také vybrat jednotlivé aplikace. Nabídka je skutečně bohatá, takže si lze vybrat téměř ve všech oblastech práce na počítači. Přesto mám u některých nástrojů určité pochybnosti, zda je smysluplné je v portable verzi využívat. Například relativně náročný Blender pro tvorbu animovaných filmů nebo Celestia, která také není práva nejméně náročná. Volba nástrojů by tak asi neměla být podle toho, co člověk používá doma, ale možná také s ohledem na skutečnost, že rychlost aplikací je o něco nižší než v případě klasických nástrojů.

Rychlost lze samozřejmě zvýšit tím, že si nástroje „nenaistalujete“ na USB, ale přímo na pevný disk. To je dobré řešení, pokud máte v práci zakázáno si instalovat vlastní nástroje nebo si jen nechcete zanášet registr novými položkami. Celá aplikace může fungovat také v Linuxu díky Wine.

Vybrané aplikace

Není v možnostech jednoho článku popsat všechny aplikace, které si lze na USB disk promocí tohoto prostředí nainstalovat, ale přesto může následující ukázka posloužit jako ochutnávka toho, jaké jsou možnosti podobných nástrojů. Z každé kategorie se pokusíme ukázat nějaký nástroj, který z různých důvodů stojí za zmínku.

Pokud jde o nástroje pro vývojáře, pak jistě potěší přítomnost dvou skvělých editorů – Geany a gVim. O psaní kódu má tak člověk v této oblasti vystaráno. Nechybí samozřejmě ani jednodušší editory, nástroje na správu databází nebo dokonce  XAMPP, tedy spojení Apache, mySQL, PHP a phpMyAdmin.

V oblasti vzdělávání stojí za zmínku Stelarium, tedy velice pěkně udělané planetárium či chcete-li nástroj na emulaci noční oblohy. Slovník zajišťuje klasický GoldenDict a o výpočty se stará robustní prostředí FreeMath. Nechybí ani nástroje na výuku psaní, mapy atp.

Práce s grafikou je také zastoupena nemalým množstvím nástrojů – od známé dvojce GIMP a Inkscape, až třeba po PhotoFilter či Dia. Existují zde ale také nástroje na tvorbu ikonek, 3D modelovací nástroje jako je Blender nebo jednoduchý správce a prohlížeč fotografií IrfanView.

U hudby a videa lze vyzdvihnout především VLC, což je jeden z nejlepších přehrávačů videa, který je vůbec k dispozici. Z náročnějších aplikací lze uvést Audacity na střih zvuku a nechybí ani jednoduší nástroje na vypalování optických médií.

Možná nejlépe je z hlediska nástrojů zastoupená položka kancelář. Samozřejmě nechybí OpenOffice.org, který bude pro většinu lidí představovat základ v této oblasti, snad doplněný nástrojem Scribus pro DTP. Osobně mne potěšil také Foxit Reader na prohlížení PDF souborů nebo  RedNotebook na psaní poznámek (populární ZIM ale bohužel chybí).

V oblasti internetu lze zmínit jednak tři významné prohlížeče – Chrome, Firefox a Operu, ale také celou řadu dalších nástrojů – WinSCP, PuTTy či IM Miranda. Zajímavostí pak může být přítomnost Skype, takže také v oblasti komunikace se není třeba obávat nedostatku zajímavých nástrojů.

Asi nejpestřejší skupinou jsou další užitečné nástroje. Zde naleznete například 7-zip pro práci s archivy, souborového správce FreeCommander nebo řadu nástrojů na práci s disky či archivování. Člověk tak dostává do rukou programy, díky kterým lze mít počítač pod kontrolou. V oblasti bezpečnosti lze pak zmínit základní antivirové nástroje jako je ClamWin či  PeerBlock, což je jednoduchý firewall.

Závěrem

Jak je vidět PortableApps.com je velice rozmanitou a zajímavou platformou, na které lze snadno provozovat různé portable aplikace. Nechybí zde ani nástroje pro tvorbu a přidávání nových. Pokud potřebujte mít některé nástroje neustále po ruce a nemůžete si je na počítač nainstalovat (například v práci), je možné po něm sáhnout. Jistě nebudete zklamání.

14. 11. 2012

Autor:

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

TikTok představil novou sociální síť, která má konkurovat Instagramu

TikTok představil novou sociální síť TikTok Notes. Aplikace je určena ke sdílení fotek a textového obsahu a má přímo...

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Nizozemská vláda možná přestane používat Facebook kvůli pochybnostem o ochraně soukromí

Nizozemská vláda uvedla, že možná přestane používat Facebook. Doporučil ji to místní regulátor kvůli možnému...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...