Úvod > Články > Bijte ho, bijte Microsoft!

Bijte ho, bijte Microsoft!

Pokřik „Bijte je“ byl kdysi běžný na hokejových utkáních, dnes si na něj vzpomenou spíše pamětníci. Nicméně ohledně Microsoftu je to výkřik stále populární, ať už je to oprávněné, nebo ne.

Jedním z nejnovějších důvodů je žaloba kalifornského právníka Andrewa Sokolowskiho, který žene Microsoft k soudu za to, že nový tablet Surface má ve skutečnosti mnohem menší kapacitu paměti, nežli nový majitel při koupi tušil.

Andrew to bere zgruntu a snaží se vybojovat status hromadné žaloby. V principu jde o to, že 32GB Surface má ve skutečnosti volných necelých 16 GB, protože zbytek nesmyslně zabere bumbrlíček operačního systému a Office.

Microsoft to sice na svých stránkách uvádí, ale zase nějak přehnaně se k tomu nemá a ještě nedávno jsme na webových stránkách museli hrabat pěkně hluboko, abychom se k informaci dostali. Teprve ve chvíli, kdy média prokopla buben, tak musel i Microsoft s pravdou ven. Plná informace se ale na webových stránkách objevila až pátého listopadu.

Zatímco Sokolowski mluví o podvodné inzerci, Microsoft celkem pochopitelně tvrdí, že si každý může patřičné informace najít a že každému musí být jasné, že se operační systém musí někam narvat. To ale podle Sokolowskiho neplatí, protože jde o trik, který nutí zákazníky dokupovat drahé externí paměťové periférie.

Na celou věc je možné pohlížet z několik pohledů. Na jedné straně je jasné, že Sokolowski objevil něco, co Američané s oblibou nazývají „win-win situation“, tedy situace, ve které nemohu prohrát.

Žaloba ho nic nestojí, protože si ji napsal sám, a pokud vyhraje, tak se napakuje. Navíc v případě, že najde spřízněné duše, tak dokonce může hrát právníka pro celou skupinu lidí a vyhrát i v případě, kdy k soudu nedojde.

Z jiné strany se pak jedná o další snahu najít si bič na otloukánka. Microsoft dnes již několik let nepředstavuje neporazitelnou gorilu, takže proč se nepřidat k davu. Ztratit není co.

No a potom existuje ještě třetí pohled. Zabrat operačním systémem polovinu celé paměti tabletu je zvěrstvo, ke kterému se Microsoft pochopitelně dobrovolně odmítal přihlásit (16GB iPad má 14,4 GB volného prostoru).

Když už nejsou schopni udělat operační systém lidských rozměrů (jako ostatní), tak je nesmyslné prodávat tablet s omezenou pamětí, protože na něj se v dnešní době téměř nic nevejde.

Výmluva na slot USB nepomůže, protože u tabletu je to to poslední, co potřebujeme. Zarytí pomlouvači neexistujícího USB u Applu pohodlně zapomínají na to, že desítky miliónů majitelů iPadu neprotestují, protože to prostě nepotřebují. Tablet je věcička do ruky, u které v druhé ruce držíme tu rohlík, tu kafe, tam rum (vše podle momentálních potřeb) a nějaký vyčnívající stick bude vadit.

Pravda bude asi někde uprostřed. Američani milují žaloby (proto také mají víc právníků nežli zbytek světa dohromady) a zároveň Microsoft opět nezvládl to, co ostatní dokáží levou zadní. Sokolowski samozřejmě nevyžaluje nic, ale jméno si do novin prosadil, a o to asi šlo.

16. 11. 2012

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...