Úvod > Články > Také jste zabloudili díky Applu?

Také jste zabloudili díky Applu?

O debaklu, který se Applu povedl kvůli nevydařené GPS mapové aplikaci, se toho napsalo dost a dost. Byla to hrůza děs, ostatně oprávněně padaly hlavy. Šoufky si z toho dělal kdekdo, konkurence nadšením tančila chorovod. Opět oprávněně.

Teď se do toho procpala i australská policie, která varovala majitele iPhonů před používáním této nepovedené aplikace. Policii se totiž začalo zajídat zachraňovat turisty, kteří v národním parku Murray-Sunset National Park jezdili podle této aplikace a ztratili se.

Podle mapové aplikace je městečko Mildura uprostřed parku, zatímco ve skutečnosti leží asi 60 km daleko. A protože v parku není voda ani jídlo, a teploty dosahují až 45 stupňů, nemusí být to zabloudění zase tak mimořádně příjemné.

Australské policajty celkem chápu, turisty rejdící po Austrálii pomocí mapové aplikace, o které i africký křovák musí vědět, že je špatná, už méně. Sám žádný mimořádný fanda navigace pomocí GPS nejsem.

Před lety mne zastaralá mapa zahnala v San Diegu do brány velké vojenské základny a blízký pohled do ústí těžkého kulometu, kterým byla v době po 9/11 tato pýcha americké armády chráněná, nebyl ničím mimořádně příjemným. Kdyby mi tenkrát čirou náhodou nepůjčil Hertz Jaguára, tak mne možná vyslýchají ještě teď.

Díru do světa jsem s podobnou navigací neudělal ani nedávno na Islandu, kde se navigaci podařilo zabloudit i na cestě z letiště do Reykjavíku. A to je věc poměrně náročná, protože se jedná o jednu osamělou silnici, kterou zleva jistí moře, zprava potom lávové pole.

Po podobných zkušenostech jsem prostě hodil krabičku z okna, a i když jsem projel pořádný kus světa, poctivá mapa mi vždycky postačila. A to prosím je všechno z mé vůle, protože jsme si s GPSkou prostě nesedli.

Vím, že desítky kamarádů na něco podobného nedají dopustit, vím, že se všichni dušují v tom, že díky GPS nezabloudili už pět let a že po vynálezu obalovaného sýra nepřišlo lidstvo na nic důležitějšího. Přesto navigaci nemám a nechci.

Ale ve chvíli, kdy o tom, že Apple se svou mapovou aplikací prokopl buben, ví každé batole, je nápad navigovat pomocí iPhonu nehostinnou Austrálií z rodu ploskolebých. Podobné pošetilce ale není nutno zachraňovat, pro ty chodí přímo pan Darwin, bere je za ruku a se slovy „pojď se mnou“ je bere k počátkům evoluce.

15. 12. 2012

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...