Úvod > Články > Před sociálními sítěmi není a nebude úniku...

Před sociálními sítěmi není a nebude úniku...

Pokud má někdo pocit, že sociální sítě, a především Facebook s Twitterem, jsou něco mezi morovou ranou a nevyléčitelnou infekcí, nebude daleko od pravdy.

Naše posedlost tím, že musíme neustále kontrolovat, jestli se náhodou někdo z našich „přátel“ neupšoukl a nepocítil za nutné se o tuto událost podělit se světem, prostě nezná hranic.

Nestačí pošetilci, co si kazí chuť k jídlu kontrolou Facebooku u večeře, nebo ti, co v tramvaji raději přejedou stanici, jen aby dokončili nějaký světoborný komentář, ti co musí rejdit po Facebooku někde v Karibiku pod palmou nebo o půlnoci v posteli. Ti praví nadšenci kontrolují Facebook i na záchodě.

Bývaly doby, kdy se na záchod nosily především noviny, podle politické příslušnosti třeba Mladá Fronta či Rudé právo. Mělo to svoji výhodu, protože v případě nedostatku papíru bylo možné denní tisk použít i k jinému účelu. Zkuste to s tabletem.

Nejnovější statistiky ukazují, že ta Facebookem nejpostiženější skupina, tj. lidé ve věku 18 až 24 let, nemohou bez Facebooku a Twitteru být a plná třetina si kontroluje své sociální sítě i na záchodě. Kolika z nich přitom smartphone žbluňkne do mísy, už statistika nemluví.

Ti o něco starší však nejsou výrazně rozumnější, a procento tritterujících z kadibudky je nižší jen o pět. Navíc to není ani pošetilost mužů či bláznivost žen, obě pohlaví se o to dělí rovným dílem.

Čas trávený na sociálních sítích představuje plných 30 procent času stráveného na mobilních perifériích. A tady ženy vítězí, zatímco dříve nekonečně tlachaly po telefonu, dnes tráví 18 a půl hodiny měsíčně rejděním na sociálních sítích. Opravdu nemají nic lepšího na práci?

A bude hůř, facebookové a internetové šílenství se úspěšně přenáší i na děti, což potvrzuje platnost hesla o tom, co je blbé, to se chytí. Jihokorejské statistiky ukazují, že děti si začínají brát do postele místo plyšových medvídků své smartphony.

Děti, u jejichž mobilu dochází baterie, pociťují stejný stres, jaký mají pařiči digitálních her, kteří ztratili možnost hrát. V zemi, která digitální utopii dohnala do maxima, je dnes 160 tisíc dětí ve věku mezi 5 a 9 lety, které jsou diagnostikovány s adikcí na internet.

U dospělých se toto číslo vyšplhalo až na 2,5 miliónu. Od příštího roku pak bude korejská vláda spouštět akce, ve kterých bude tříleté děti učit, jak omezit používání počítačů a smartphonů. Tato školení pak budou povinná pro všechny třídy, od školky až po střední školy.

Vymknuta z kloubů doba šílí. A tak tedy hezký nový rok 2013!   

30. 12. 2012

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...